De vijf favorieten voor de Giro

© Reuters
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Zaterdag begint in Napels met een rit in lijn de Giro d’Italia. Wie zijn de favorieten? Wat zijn hun plus- en minpunten? Een overzicht.

1) Bradley Wiggins

Tourwinnaar Bradley Wiggins (32) koos dit jaar voor een nieuw doel, en vooral voor een nieuwe motivatie. Die vond hij in de Giro, een koers die hij een warm hart toedraagt. Van alle grote ronden reed hij de Giro het vaakst. Het is de wedstrijd waarin hij zichzelf als wegrenner ontdekte. In 2009, bij zijn vierde deelname, ging de Brit tijdens een bergrit mee in het spoor van Lance Armstrong. De eerste keer dat hij zich naar eigen zeggen realiseerde dat hij kon klimmen. Een ervaring die hem het vertrouwen gaf om later uit te groeien tot een Tourwinnaar.

Bereidde zich even minutieus (met hoogtestages en ritverkenningen) voor op de Giro als op de Tour van vorig jaar, met nog meer de nadruk op het klimwerk op steile cols, die hij de komende drie weken – meer dan in Ronde van Frankrijk 2012 – voorgeschoteld zal krijgen. Is, dixit himself, bergop zelfs nog beter geworden.

Winnen zat er dit seizoen nog niet in – twee keer vijfde in de Ronde van Catalonië (maart) en de Giro del Trentino (half april) -, maar dat hoefde voor Wiggins ook niet. Van de week gaf hij immers aan dat hij voor de dubbel Giro en Tour gaat. En dat, wat hem betreft, ploegmaat Chris Froome dus niet per se dé kopman van Sky in de Ronde van Frankrijk zal zijn. Dat dreigt op een broedermoord uit te draaien, zeker als Wiggo erin slaagt zijn Tourambities kracht bij te zetten met een Giro-overwinning.

De Britse hardrijder kan de basis van een eindzege al leggen in de ploegentijdrit (17,4 km) op de tweede dag en de lange tijdrit (55 km) op het einde van de eerste week. Kan ook rekenen op de steun van luxeknechten Rigoberto Uran, Sergio Henao en Dario Cataldo, die in 2012 respectievelijk als zevende, negende en twaalfde van de Giro eindigden.

Met daarnaast ook nog Salvatore Puccio, Christian Knees, Danny Pate, Kanstantin Siutsou en Xabier Zandio heeft hij een sterke ploeg om de koers te controleren. Op zijn Team Sky’s: in een strak, gelijkmatige tempo en op (hoge) wattages de cols op fietsen. Aan de concurrentie om die machine te ontregelen.

2) Vincenzo Nibali

Dé hoop van de Italiaanse natie, die na een jaar afwezigheid, waarin hij alleen op de Tour focuste en er als derde eindigde, weer alles op de Giro gezet heeft. Met zeges in Tirreno-Adriatico en de Ronde van Trentino gaf de Siciliaan al blijk van een blakend vormpeil. Rekent ook op het thuisvoordeel en vooral op een moordende slotweek met verschillende steile aankomsten bergop (Galibier, Val Martello – met onder weg Gavia en Stelvio -, Tre Cime di Lavaredo). Die zouden Nibali, al derde in de Giro van 2010 en tweede in 2011 (na de diskwalificatie van Alberto Contador) beter moeten liggen dan tempoklimmer Wiggins.

Dé vraag is hoeveel tijd de Italiaan daar kan goedmaken die hij in de 55 kilometer lange en heuvelachtige chronoproef, en wellicht ook in de niet zo steile klimtijdrit naar Polsa, op de Brit zal verliezen. Ter vergelijking: in de (vlakke) 52 kilometer lange tijdrit van de Tour 2012 gaf de Siciliaan liefst 3.38 minuten toe op de Brit.

Nibali’s andere troef is zijn intuïtie en agressiviteit, die in de vaak onvoorspelbare Giro goed van pas komen. Zo trok de Astanarenner in de uitgeregende laatste rit van Tirreno-Adriatico de eindzege naar zich toe – ten nadele van Froome -, en zo wil hij ook de komende drie weken de wetenschappelijke koerswijze van rekenploeg Sky counteren.

3) Ryder Hesjedal

Gezien de deelnames van Wiggins en Nibali, die vorig jaar alleen de Tour reden, is het goed mogelijk dat de verrassende Girolaureaat van 2012 een slechter resultaat behaalt, maar toch een betere prestatie levert dan vorig jaar, toen hij het tegen ‘mindere’ goden als Joaquim Rodriguez en Thomas De Gendt moest opnemen.

De 32-jarige Canadees is naar eigen zeggen beter dan twaalf maanden geleden. Bouwde bewust heel rustig op richting Giro, maar bewees in Luik-Bastenaken-Luik zijn goede vorm door met een solo en veel kopwerk in de slotfase Garminploegmaat Daniel Martin naar de zege te loodsen. Gaf nadien op in de Ronde van Romandië, met oog op de Ronde van Italië.

Is een taaie allrounder met tactisch inzicht die bergop kan aanklampen en op Wiggins in de tijdrit van alle podiumkandidaten wellicht het minst tijd zal verliezen. Dat kan hem in de eindafrekening misschien de derde plaats opleveren.

4) Robert Gesink

Finishte al vier keer in de top tien van een grote ronde, maar focust voor het eerst in zijn carrière op de Ronde van Italië, aangezien de Tour hem in het verleden vooral gefrustreerd heeft – Gesink kwam er al verschillende keren zwaar ten val. In de minder hectische Giro zal dat risico alvast minder groot zijn. De kopman van Blanco Pro Cycling begint zaterdag in Napels relatief fris omdat hij de klassiekers overgeslagen heeft. Hij mikt minstens op de topvijfplaats.

Ziekte speelde hem begin dit seizoen parten in Parijs-Nice. maar in de Ronde van Catalonië (zesde) stond Gesink er wel. Daarna trok hij op hoogtestage naar Tenerife, waar alles naar wens verliep. In de Ronde van Romandië (54e) kwam dat nog niet tot uiting, maar volgens de 26-jarige Nederlandse klimmer zal het rendement van zijn stage pas in de Giro volgen.

Sowieso is de druk groot bij een ploeg zonder sponsor. Wie weet maakt dat onbekende krachten los in Gesink, die gesteund wordt door supertalent/schaduwkopman Wilco Kelderman (knap vijfde in Ronde van Romandië), Steven Kruijswijk en Juan Manuel Garate.

5) Michele Scarponi

Vaste klant in de Giro, een koers waarin hij al twee keer als vierde eindigde (2010 en 2012) en ook eenmaal als eindwinnaar geboekstaafd staat (2011, toen Alberto Contador uit de uitslag geschrapt werd). Zal zich in zijn handen hebben gewreven bij de bekendmaking van het traject, want voor een explosieve klimmer als de 33-jarige Lamprerenner liggen er genoeg mogelijkheden om de lont in het kruitvat te werpen.

Met een derde plaats in de Ronde van Catalonië en een vijfde stek in Luik-Bastenaken-Luik liet Scarponi zien dat er met hem nog steeds rekening gehouden moet worden.

Minpunt is zijn ploeg, waardoor de Italiaan, die in de winter een schorsing van drie maanden uitzat wegens zijn samenwerking dopingdokter Michele Ferrari, al in de ploegentijdrit op de tweede veel tijd dreigt te verliezen. Ook in de vlakke chronorace zal Wiggins hem gegarandeerd minuten aan de broek smeren, maar dat geldt voor alle podiumkandidaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content