Dopingschandaal rond Lance Armstrong breidt uit

© Reuters

In het kader van de antidopingprocedure die het Amerikaanse antidopingagentschap USADA opstartte, raakte in de Italiaanse media bekend dat Italiaanse speurders een betaling van Armstrong aan de omstreden dokter Michele Ferrari zouden ontdekt hebben.

Italiaanse speurders hebben een betaling van 465.000 dollar (360.000 euro) ontdekt die de Amerikaanse ex-wielrenner Lance Armstrong in 2006 aan de omstreden dokter Michele Ferrari deed. Dat meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

Antidopingprocedure Ferrari is wegens dopingpraktijken levenslang geschorst door de Italiaanse wielerbond. Enkele dagen geleden startte het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) al een procedure op tegen zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong, ploegleider Johan Bruyneel, Michele Ferrari en drie andere trainers die banden hadden met het US Postal-team. Het USADA verdenkt Armstrong van dopinggebruik in het bijzonder in de periode waarin hij zijn comeback in de wielersport maakte (2009-2010). Het stelt onder meer dat sommige bloedstalen van de Amerikaan tussen 2009 en 2010 duidelijk “manipulatie van het bloed aantonen, door onder meer EPO-gebruik en/of bloedtransfusies”.

‘Betaling van 465.000 dollar’

De betaling van 2006 werd ontdekt in het kader van een onderzoek dat sinds 2010 door de Italiaanse magistraat Benedetto Roberti geleid wordt. Die spitst zich toe op de activiteiten van dr. Ferrari. In dit onderzoek werkte Roberti’s team nauw samen met de Amerikaanse federale agent Jeff Novitsky, die de beschuldigingen van systematisch dopinggebruik en fraude binnen het US Postal-team onderzocht. Novitsky sloot zijn onderzoek in februari van dit jaar af, maar het bewijs van Roberti was op dat ogenblik “nog niet klaar”.

USADA CEO Travis Tygart liet al weten dat zijn organisatie alle informatie van het federale onderzoek zal gebruiken. Ferraris hulp zorgde al snel voor controverse tijdens Armstrong’s zegetochten. Armstrong beweerde echter dat hij in 2004 de samenwerking met de 59-jarige Italiaan stopzette.

Geen triatlonwedstrijden voor Armstrong tijdens procedure

Terwijl de antidopingprocedure bij het USADA loopt mag zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong niet aan officiële sportwedstrijden deelnemen USADA. De ex-wielrenner zal dus voorlopig niet meer te zien zijn in triatlonwedstrijden, de sport waarop hij zich na zijn wielercarrière opnieuw had toegelegd. De Ironman van Nice, die op 24 juni op het programma staat, bevestigde dat de Amerikaan er niet mag starten. “Het reglement van de World Triathlon Corporation stelt dat een atleet niet mag starten als er een procedure tegen hem loopt”, verklaarde een woordvoerster van Ironman France.

Ook Johan Bruyneel geviseerd

Behalve Armstrong worden nog vijf andere personen beschuldigd: zijn voormalige ploegleider en huidig teamdirecteur van RadioShack Johan Bruyneel, de ploegdokters Pedro Celaya, Luis Garcia del Moral en Pepe Marti, en de beruchte Italiaanse arts Michele Ferrari. De zes worden onder meer beschuldigd van het bezit, aanmoedigen en toedekken van dopinggebruik. De verboden middelen in kwestie zijn onder andere EPO, testosteron en groeihormoon.

Alle betrokken partijen hebben nu tot 22 juni de tijd om hun schriftelijke stukken neer te leggen bij de antidopingcommissie van het USADA. Die moet dan beslissen of er voldoende bewijs is om de procedure verder te zetten.

Armstrong ontkent

Armstrong ontkent op zijn website de beschuldigingen en spreekt van een heksenjacht. “Ik heb nooit doping gebruikt. Ik heb tijdens mijn carrière meer dan 500 dopingtests afgelegd en werd nooit positief bevonden”, schreeuwt ‘The Boss’ zijn onschuld uit.

Bruyneel: ‘Ik ben onschuldig’

Ook Johan Bruyneel reageerde op zijn website ontstemd op de nieuwe dopingbeschuldigingen tegen hem en zijn gewezen poulain Lance Armstrong. “Ik ben erg boos dat er opnieuw dopingbeschuldigingen aan mijn adres zijn geuit, dit keer door (het Amerikaanse antidopingagentschap) USADA. Een onderzoek door de Grand Jury van het Department of Justice (openbaar ministerie) leverde geen klacht tegen mij op. Het kan niet zijn dat ik van rechtbank naar rechtbank word gesleurd, enkel en alleen omdat zij die ons aanvallen het niet eens zijn met de besluiten en daarom een rechtbank zoeken die wél het door hen gewenste resultaat kan leveren.”

“Ik zal uiteraard meewerken met het onderzoek, al betwijfel ik niet dat de uitkomst dezelfde zal zijn als die van alle andere onderzoeken van de voorbije jaren. Ik heb nooit deelgenomen aan dopingpraktijken en ben onschuldig voor alle aanklachten.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content