Eindelijk een Amstelpint voor Alejandro Valverde?

© Sirotti / Icon Sport
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Hij heeft het meest uitpuilende palmares van alle renners van zijn generatie, maar één eendagsklassieker won Alejandro Valverde vreemd genoeg nog niet: de Amstel Gold Race.

117 zeges behaalde hij al in zijn intussen 17-jarige carrière. En dan werd hij in 2010 en 2011 nog geschorst, als vermeende cliënt van de beruchte Spaanse dopingdokter Fuentes.

Bij die 117 overwinningen: 5 keer de Waalse Pijl en 4 maal Luik-Bastenaken-Luik, twee koersen waarvoor Valverde volgende week ook weer de absolute topfavoriet zal zijn. In Hoei is de 38-jarige Spanjaard al recordhouder, in Luik wil hij het record van Eddy Merckx (vijf triomfen) evenaren – voor El Imbatido (de Onverslaanbare) naar eigen zeggen een grote droom.

Ondanks zijn topvorm in deze periode van het seizoen – al is Valverde dat bijna het hele jaar – won hij vreemd genoeg nog nooit het eerste luik van de klimklassiekers: de Amstel Gold Race. Vreemd genoeg, want zeker de (vroegere) aankomst op de Cauberg was hem op het lijf geschreven.

Alleen het positioneren in aanloop naar de smalle Limburgse heuvels lag Valverde misschien wat minder, omdat hij ook geen grote risico’s wilde nemen met oog op de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Zijn uitslagen in 11 deelnames: 2017 19e, 2015 2e, 2014 4e, 2013 2e, 2010 21e, 2009 21e, 2008 3e, 2007 6e, 2006 23e, 2005 13e, 2002 opgave.

Drie keer podium dus: in 2008 strandde Valverde op de Cauberg op twee seconden van Damiano Cunego en Fränk Schleck, in 2013 was hij de snelste van het peloton op de beroemde bult van Valkenburg, maar was Roman Kreuziger al 23 seconden eerder over de finish gebold, en in 2015 eindigde de Spanjaard in de groepssprint als tweede na Michal Kwiatkowski.

Wordt het zondag, bij zijn twaalfde deelname, wel eindelijk prijs? Hij voert alvast het Movistarteam aan met Mikel Landa, Imanol Erviti, José Joaquin Rojas, Carlos Betancur, Winner Anacona en Andrey Amador in steun.

In topvorm is Valverde alleszins: negen maanden na zijn val in de openingstijdrit van de Tour, waarbij hij zijn knieschijf brak en het leek alsof zijn carrière erop zat, won de Spanjaard dit jaar al négen keer. Nooit behaalde hij half april al zo veel zeges.

Het zou niemand verbazen als hij er daar de komende anderhalve week nog drie bovenop doet. Al moet hij dan zondag in de Amstel Gold Race wel voorbij ene Peter Sagan, die andere superkampioen. Gezien de nieuwe, vlakke, aankomst, in Berg en Terblijt, niet vanzelfsprekend.

Maar Valverde bewees dit seizoen dat hij aan sprintsnelheid op zijn 38e weinig heeft ingeboet: in de tweede rit van de jongste Ronde van Catalonië versloeg hij nog een peloton van 93 renners. Om in de vierde etappe een bergrit naar La Molina naar zijn hand te zetten…

Alejandro, zondag ook El Imbatido in de Gold Race? De Amstelpint op het podium zal alleszins smaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content