Fränk Schleck stapt uit Tour na positieve dopingtest

© AFP

Schleck testte positief op het gebruik van een vochtafdrijvend middel, dat gebruikt wordt om doping te maskeren. De renner van RadioShack laat weten uit de Tour te stappen.

De 32-jarige Luxemburger Fränk Schleck (RadioShack) heeft tijdens de Ronde van Frankrijk een positieve dopingtest afgeleverd. Dat meldde de Internationale Wielerunie op de rustdag. Schleck testte positief op het gebruik van het vochtafdrijvend middel Xipamide.

Het middel is geen doping, maar kan wel gebruikt worden om doping te maskeren. Het antidopingreglement van de UCI voorziet geen voorlopige schorsing voor dit soort middelen, maar Schleck besliste zelf al vrijwillig uit de wedstrijd te stappen. Dat nieuws wordt bevestigd door Guy Dobbelaere, voorzitter van de wedstrijdjury in de Tour.

Als Schleck kan aantonen hoe het middel in zijn lichaam kwam en dat het niet gebruikt werd om zijn sportieve prestaties te bevorderen, kan hij er met een waarschuwing vanaf komen. In het andere geval riskeert hij een schorsing van twee jaar.

Vochtafdrijvend middel
Xipamide kan gebruikt worden bij de behandeling van oedemen en tegen een hoge bloeddruk. Het wordt echter ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies.

Schleck leverde zijn positief staal af op zaterdag 14 juli, na de dertiende etappe naar Cap d’Agde. In die rit, gewonnen door André Greipel, werd hij veertigste. In de stand is Schleck twaalfde, op 9:45 van Bradley Wiggins. Vorig jaar werd Schleck derde in de Tour. Ook in 2006 (10e), 2008 (6e), en 2009 (5e) eindigde hij in de top tien.

Dobbelaere: ‘Blijkbaar zijn er nog altijd individuen die de boel willen belazeren’Dobbelaere hoopte “aan een faire en cleane Tour de France bezig te zijn.” “En ik kreeg dat gevoel gaandeweg ook. De gemiddelden van de renners lagen een fiks pak onder die van de vorige jaren. Er stak niemand torenhoog bovenuit. Dan kun je veronderstellen dat iedereen van zijn eigen kunnen uitgaat of moet uitgaan. Dat we dit nu moeten meemaken is een spijtige zaak. Blijkbaar zijn er nog altijd individuen die de boel willen belazeren.”

“Over de mogelijkheid om RadioShack als team uit de Tour te zetten hebben wij als UCI-commissarissen geen bevoegdheid. Die beslissing ligt bij de mensen van Amaury Sport Organisation. Als zij de mening toegedaan zijn dat het team de reputatie van hun wedstrijd schaadt, kunnen zij RadioShack uit de Tour zetten. Tot op heden heb ik daar nog niets over gehoord. Er zal bij ASO goed beraadslaagd worden.”
Radioshack: ‘We weten niet war de xipamide vandaan komt

Radio Shack kan de positieve controle niet verklaren en beloofde de volledige medewerking aan het onderzoek.

“Xipamide is niet een product dat in één van onze medicijnen voorkomt”, klinkt het in een persbericht. “We kunnen de aanwezigheid van het middel in het urinestaal van Schleck dan ook niet verklaren.”

“We hechten grote waarde aan transparantie”, vervolgt Radioshack. “Nadat de UCI ons ingelicht had, hebben we dan ook onmiddellijk beslist dat het niet opportuun zou zijn om Fränk Schleck woensdag nog te laten starten. Fränk Schleck en het team menen dat dit de enige juiste actie is, ook al is het na een abnormaal A-staal geen noodzaak. Dit is het beste om de Tour in alle kalmte voort te laten gaan en Schleck zijn verdediging te laten voorbereiden.”

Johan Bruyneel: nog geen standpunt

“Manager Johan Bruyneel heeft gesproken met Fränk. Voor zover ik weet heeft hij nog geen positie ingenomen, maar zal hij ongetwijfeld later wel doen”, verklaarde Philippe Maertens, de woordvoerder van Radioshack, tijdens een gïmproviseerde persconferentie.

Bruyneel zelf lag de voorbije weken onder vuur in de klacht van het Amerikaanse antidopingsagentschap tegen Lance Armstrong.

“Fränk zelf zegt dat hij niet weet hoe dat product in zijn lichaam is terecht gekomen”, vervolgde Martens. “Het zou evenwel om een zeer kleine hoeveelheid gaan. Hij is zeker niet aangehouden, want hij ging uit vrije wil naar de politie.” (Belga/INM/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content