Greg Van Avermaet als enige naar tiende WK op rij

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Greg Van Avermaet neemt zondag voor de tiende opeenvolgende keer deel aan het wereldkampioenschap op de weg. Al sinds de Oost-Vlaming in 2007 prof werd, zit hij in de WK-selectie. Bovendien haalde de BMC-renner ook tienmaal de finish.

Een reeks die geen enkele renner in het WK-peloton van Qatar kan voorleggen. Alleen de Sloveen Greg Bole en de Noor Edvald Boasson Hagen komen in de buurt met, Qatar inbegrepen, negen deelnames op rij, sinds 2008.

Philippe Gilbert had zondag een nog straffere serie kunnen neerzetten met een veertiende opeenvolgende start aan het WK, maar hij gaf forfait, en is er sinds 2003 (toen als neoprof) voor het eerst niet bij.

Greg Van Avermaet is wel niet de meest ervaren WK-renner. De Australiër Mathew Hayman start zondag voor de veertiende keer – hij nam sinds 2001 alleen in 2008 en 2012 niet deel -, de Zwitsers Gregory Rast en Martin Elmiger zetten voor de elfde maal hun handtekening op het startblad van het WK, net als de Deen Lars Ytting Bak én ook Tom Boonen.

Ook de Kempenaar zat als neoprof al in de Belgische selectie, in 2002 in Zolder, maar miste nadien de WK’s van 2007, 2010, 2011 en 2013, wegen de naweeën van zware valpartijen eerder op het seizoen.

Opvallende afwezige, ervaren WK-gangers in Qatar: Fabian Cancellara, Alejandro Valverde, Simon Gerrans en Sylvain Chavanel, die al elfmaal startten in een WK op de weg. De Zwitser is zo goed als gestopt, voor de Spanjaard en de Australiër is het parcours geen spek voor hun bek, en de Fransman werd niet geselecteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content