Greg Van Avermaet opnieuw Flandrien van het jaar

© BELGA

Greg Van Avermaet is de winnaar van de Flandrien 2015. De renner van BMC mocht in het Kursaal Oostende de trofee voor de vierde keer in ontvangst nemen. Jolien D’hoore en Peter Sagan vielen ook in de prijzen.

Eerder won Greg Van Avermaet in 2008, 2013 en 2014. Hij haalde het ditmaal voor Lotto Soudal-renners Tiesj Benoot en Tim Wellens.

De Flandrien is een trofee van de krant Het Nieuwsblad en werd dit jaar voor de 13e keer uitgereikt aan de beste Belgische renner van het wielerpeloton. Een jury van experten maakte een lijst met vijf genomineerden, waarna het peloton zelf mocht stemmen. Naast Van Avermaet waren Tiesj Benoot, Tim Wellens, Edward Theuns en Philippe Gilbert genomineerd.

De trofee, een kunstwerk van beeldhouwer Fernand Vanderplancke, werd aan Van Avermaet overhandigd door Roger Decock (88), die in 1952 de Ronde van Vlaanderen won, en Guy Fransen, Algemeen Chef Sportwereld van Het Nieuwsblad.

Tourrit

Van Avermaet, die naar eigen zeggen zijn beste seizoen achter de rug heeft, won op 17 juli de 13e etappe in de Ronde van Frankrijk na een sprint tegen de latere wereldkampioen Peter Sagan. Hij pakte de eindzege in de Baloise Belgium Tour, waarin hij ook de koninginnenrit op zijn naam schreef. Tevens was Van Avermaet de beste in de derde etappe van de Tirreno-Adriatico. In de Tour won hij ook de ploegentijdrit met BMC.

In 2015 voegde de Waaslander ook een pak podiumplaatsen toe aan zijn palmares. Zo werd hij onder andere derde in de Ronde van Vlaanderen, derde in Parijs-Roubaix, tweede in de Strade Bianche, tweede in de Eneco Tour en derde in Parijs-Tours. Op de WorldTour-ranking eindigde Van Avermaet als eerste Belg op de achtste plaats.

Van Avermaet kreeg 262 punten achter zijn naam en had een straat voorsprong op zijn concurrenten. Met 162 punten strandde seizoensrevelatie Benoot op de tweede plaats. De top drie werd vervolledigd door Wellens (107 ptn), dit jaar de beste in de Eneco Tour en de GP van Montréal. Theuns (84) werd vierde, Gilbert (51) vijfde. Van Avermaet ziet zijn naam voor de vierde keer op de erelijst van de Flandrien verschijnen, een record. Hij steekt zo Tom Boonen (2004, 2005, 2012), Philippe Gilbert (2009, 2010, 2011) en de Italiaan Paolo Bettini (2003, 2006, 2007) de loef af.

D’hoore en Sagan

Wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) werd op het Gala in Oostende uitgeroepen tot Internationale Flandrien van 2015. Op de erelijst volgt de 25-jarige Slovaak de Pool Michal Kwiatkowski op.

De award Flandrien Van Het Veld, die voor de tweede keer werd uitgereikt, ging naar de Nederlander Mathieu van der Poel. De vakjury verkoos de wereldkampioen en winnaar van de Superprestige boven Wout Van Aert. Van der Poel volgt Sven Nys op.

De Flandrienne van 2015 is Jolien D’hoore, die in juni haar Belgische titel verlengde en ook vorig jaar de trofee in de wacht sleepte. In 2015 won D’hoore in de Ronde van Drenthe haar eerste Wereldbekerwedstrijd, later op het seizoen gevolgd door een tweede WB-zege in het Zweedse Vargarda.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content