Greg Van Avermaet wint eerste Kristallen Fiets

© Belga

Greg Van Avermaet heeft woensdag voor de eerste keer in zijn carrière de Kristallen Fiets gewonnen, dat is de award voor de beste Belgische wielrenner van het afgelopen seizoen.

De renner van BMC verzamelde 636 punten, dat zijn er 166 meer dan Philippe Gilbert (470), die de Kristallen Fiets al vier keer won. Tim Wellens werd derde met 400 punten.

Eerste keer op de erelijst

Op de erelijst volgt Van Avermaet veldrijder Sven Nys op. Het is voor Van Avermaet nog maar de eerste keer in zijn carrière dat hij de Kristallen Fiets wint. Eerder dit jaar pakte hij ook al de Flandrien-trofee, die hij al drie keer won. De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt op basis van de keuze van 108 stemgerechtigden. 50 daarvan zijn journalisten. Verder zijn tien ex-laureaten, vijf topleden van de Belgische wielerbond, de tien bondscoaches en een groep van 33 wielercoryfeeën stemgerechtigd.

Beste jongere is belofte Dylan Teuns, die dit jaar de koninginnenrit in de Ronde van de Toekomst won. De prijs van beste ploegleider gaat naar Walter Planckaert van Topsport-Vlaanderen-Baloise. Iljo Keisse (Omega Pharma-Quick Step) werd uitgeroepen tot beste helper van het afgelopen seizoen.

De belangrijkste resultaten van Greg Van Avermaet (29) in het voorbije seizoen:

– 2e in Omloop Het Nieuwsblad

– 10e in E3 Harelbeke

– 2e in Ronde van Vlaanderen

– 10e in Ronde van België

– 9e op BK

– 2e, 3e, 6e en 7e in etappes Tour de France

– 8e in Clasica San Sebastian

– 5e in Eneco Tour, 1e in etappe naar Geraardsbergen

– 5e in GP Cycliste de Québec

– 7e in GP Cycliste de Montréal

– 1e in GP van Wallonië

– 1e in GP Impanis-Van Petegem

– 5e op WK

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content