Hoe Kannibaal Merckx ‘non’ zei tegen smekende Spanjaard

© ISOPIX/SIPApress
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De Mont du Chat, de 1310 meter hoge slotklim van vandaag, stond al in 1974 op het programma van de Tour. Eddy Merckx beleefde toen een zeldzaam moeilijk moment.

Geplaagd door een cyste op zijn achterwerk zag Merckx op de Mont du Chat eerst Gonzalo Aja versnellen, daarna Raymond Poulidor. Op de top telde de Spanjaard 31 seconden voorsprong op de Fransman, 1 minuut en 45 seconden op Merckx, Agostinho en Martínez. De Brusselaar dichtte met een waanzinnige afdaling de kloof en gaf in het dal Gonzalo Aja een hand, om hem te feliciteren voor zijn prestatie op de klim. Waarop de Cantabriër bijna smeekte: ‘Mag ik winnen?’ En de Kannibaal resoluut antwoordde: ‘Non, non!’ – zijn bijnaam alle eer aandoend. Aan de finish in Aix-les-Bains won Merckx makkelijk de sprint.

’s Avonds ging Gonzalo Aja de Belg toch bedanken. Toen hij voor Mont du Chat zonder drank en eten zat, had die hem immers uit de nood geholpen door, na een passage aan zijn volgwagen, zijn concurrent – vijfde in het klassement – te bevoorraden. Merckx’ uitleg aan de Spanjaard: “Ik win liever door de beste te zijn. Niet omdat een ander niet genoeg kon eten.” De Kannibaal ten voeten uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content