Julian Alaphilippe vloert Oliver Naesen in sprint Milaan-Sanremo

© Belga Image

De Fransman Julian Alaphilippe heeft de 110e editie van Milaan-Sanremo gewonnen, de eerste grote klassieker van het wielerseizoen.

Op de iconische Via Roma in Sanremo was topfavoriet Alaphilippe, na 291 kilometer, in een sprint met een select kopgroepje sneller dan onze landgenoot Oliver Naesen, de Pool Michal Kwiatkowski werd derde.

Peter Sagan en Matej Mohoric maken de top vijf vol. Met Wout Van Aert, zesde, eindigde een tweede Belg in de top tien.

Alaphilippe, die eerder ook al onder andere de Strade Bianche won en twee ritten in Tirreno-Adriatico, boekt zo zijn zevende zege van het seizoen, de negentiende al – en de belangrijkste – voor zijn ploeg Deceuninck-Quick Step dit wielerseizoen.

Elitegroep

Een vroege vlucht van tien kleurde de dag in Milaan-Sanremo. Opvallend was de aanwezigheid van liefst vier renners van Novo Nordisk (Henttala, Peron, Planet en Poli). Verder kwamen alle renners uit procontinentale teams. Fausto Masnada (Androni Giocattoli) werd op de Cipressa als laatste opgeraapt door het peloton.

Het tempo in de grote groep lag niet hoog genoeg, waardoor alle sprinters de Cipressa konden overleven. In de afdaling ging Niccolo Bonifazio (Direct Energie) in de aanval. Het peloton brak nu wel in verschillende stukken.

Op de Poggio deed een aanval van Alaphilippe de boel helemaal ontploffen. Een elitegroepje met verder Sagan, Kwiatkowski, wereldkampioen Valverde, Trentin en landgenoten Naesen en Van Aert kwam voorop te zitten en zou gaan sprinten voor de zege. In die spurt toonde Alaphilippe zich dus oppermachtig.

Tranen

Alaphilippe had het achteraf moeilijk om de tranen te bedwingen. De emoties liepen bij Alaphilippe zo hoog op dat hij zijn flashinterview kort na zijn overwinning spontaan in het Frans begon te babbelen en niet in het Engels.

‘Ik heb het moeilijk om dit te beseffen. Het is moeilijk om me te realiseren wat ik deed en wat de ploeg deed. Ik zag al mijn ploegmaats na de finish huilen’, vocht hij zelf ook tegen de tranen.

Alaphilippe volgt op de erelijst de Italiaan Vincenzo Nibali op. De laatste Belgische zege dateert van twintig jaar geleden: Andreï Tsjmil won in Sanremo in 1999.

De laatste tien winnaars:

2010: Oscar Freire (Spa)

2011: Matthew Goss (Aus)

2012: Simon Gerrans (Aus)

2013: Gerald Ciolek (Dui)

2014: Alexander Kristoff (Noo)

2015: John Degenkolb (Dui)

2016: Arnaud Démare (Fra)

2017: Michal Kwiatkowski (Pol)

2018: Vincenzo Nibali (Ita)

2019: Julian Alaphilippe (Fra)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content