Medaillekansen voor België op WK baanwielrennen

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Jonas Creteur, wielerspecialist bij Sport/Voetbalmagazine, blikt vooruit naar het WK baanwielrennen en ziet een glansrol weggelegd voor onder andere Jolien D’Hoore, Jasper De Buyst, Kenny De Ketele en Otto Vergaerde.

Woensdag start in Saint-Quentin-en-Yvelines het WK baanwielrennen. In een mooi decor: de Vélodrome National, een wielertempel die eind januari 2014 ingehuldigd werd, liefst 68 miljoen euro kostte en plaats biedt aan 5000 toeschouwers.

In de Parijse voorstad mikt de Belgische bondscoach Peter Pieters op één medaille – het gemiddelde in de laatste tien WK’s -, maar de kans is niet onrealistisch dat ons land de mooie oogst van 2012 (goud voor Gijs Van Hoecke en Kenny De Ketele in de ploegkoers, brons voor De Ketele in de puntenkoers en brons voor Kelly Druyts in de scratch) kan evenaren.

Druyts (25) ruilde vorig jaar in het Colombiaanse Cali haar derde plaats van 2012 in voor de wereldtitel en wil nu even goed doen, in de scratch of in de puntenkoers (al komt ook Lotte Kopecky (19) voor dat laatste onderdeel in aanmerking). De Antwerpse, die in oktober al zilver veroverde op het EK in Guadeloupe, bereidde vorige week het WK voor in de Ladies Tour of Qatar.

In die driedaagse stoomde ook Jolien D’Hoore (24) zich met haar Britse topteam Wiggle Honda Pro Cycling klaar voor het WK. De Gentse is al een tijdje internationale top in het omnium – vijfde op de Spelen in Londen, tweede op het voorbije EK – en zal met minder dan een medaille niet tevreden zijn. Al blijft dit WK voor de Belgisch kampioene op de weg een tussenstop naar het ultieme doel: goud op de Spelen van Rio.

In het omnium bij de heren is ons land met Jasper De Buyst (21) ook verre van kansloos. Vorig jaar stak hij de eindwinst in de wereldbeker op zak, maar op het WK werd hij, op weg naar een medaille, gediskwalificeerd in de afvallingskoers. Tot zijn grote woede en dus is de Assenaar uit op revanche. Dat hij na een moeilijke winter, met onder meer een zware val in Mexico, de goede vorm te pakken heeft, bewees De Buyst in de laatste WB-manche in Cali waar hij zilver behaalde. Op het WK zal de Topsport Vlaanderenrenner wel moeten afrekenen met Fernando Gaviria, de Colombiaanse sprintsensatie die Mark Cavendish tweemaal klopte in de jongste Tour de San Luis.

In Saint-Quentin-en-Yvelines zal De Buyst met Kenny De Ketele (29) ook het Belgische duo in de ploegkoers vormen. Ook in dat onderdeel is een podiumstek mogelijk. Beiden wonnen eind november de Gentse zesdaagse.

De twee pistiers van Topsport Vlaanderen maken verder ook deel uit van het zestal dat België afvaardigt in de ploegenachtervolging, met daarnaast Dominique Cornu, Moreno De Pauw, Jonathan Dufrasne en Otto Vergaerde. Afhankelijk van het programma en de conditie zal bondscoach Peter Pieters vier renners selecteren. Een topachtplaats is noodzakelijk als ons land nog een ticket wil afdwingen voor de Olympische Spelen, waar de beste zes Europese landen op de ranking aan mogen deelnemen.

Cornu (29) neemt ook deel aan de individuele achtervolging, het nummer waarop hij in 2009 brons veroverde. De kans dat hij die prestatie herhaalt, is echter klein. Vergaerde (20) heeft meer medaillekansen op de scratch, want in dat onderdeel werd hij in oktober Europees kampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content