Moirans-en-Montagne – Bern: het laatste Tourkunstje van Cancellara?

© AFP

Het rittenschema van de Tour is een puzzel waarbij met duizend en één zaken rekening wordt gehouden. Een toeristische attractie en/of een link met een ex-kampioen/huidig renner is altijd meegenomen voor een kandidaat-stad/gemeente.

Zo kon Moirans-en-Montagne, aangevuld met 65.000 euro, le départ van deze rit binnenhalen. Het dorpje telt nochtans amper 2300 inwoners, maar kan wel uitpakken met het Musée du Jouet, een gigantisch speelgoedmuseum. Even belangrijk: Alexis Vuillermoz, in 2015 ritwinnaar op de Mûr-de-Bretagne, is afkomstig van Moirans-en-Montagne.

Na de start in de Franse Jura trekt het peloton richting Zwitserland. Ook dat berust niet op toeval. Dit jaar wordt immers de vijfhonderdste verjaardag gevierd van het verdrag van Fribourg, een vredesakkoord tussen Frankrijk en Zwitserland dat het begin inluidde van neutraliteit van het Alpenland.

Extra troef: Tissot tekende een vijfjarig contract als nieuwe chronométreur officiel van de Tour, nadat de horlogefabrikant dat al eens was tussen 1988 en 1992. Sindsdien nam Festina over, maar die deal werd na 23 jaar niet verlengd. Een passage dichtbij Tissots hoofdkwartier aan het meer van Neuchâtel was dus geen probleem.

Zestig kilometer later ligt de eindstreep in Bern, dat een partnership afsloot met Tissot – in de stad staat al maanden een aftelklok -, en dat vooral de heimat van Fabian Cancellara is. Diens geboorte- en huidige woonplaats ligt in Wohlen, een kleine gemeente ten noordwesten van de Zwitserse hoofdstad, op amper vier kilometer van de finish van de rit van vandaag.

Een mooi adieu voor de afscheidnemende Trekrenner die op een mooi Tourpalmares kan bogen: 29 keer geel (het meest van alle renners die geen eindzege op zak staken) en acht etappeoverwinningen. Opvallend: zeven prologen/tijdritten en slechts één rit in lijn: die in 2007 van Waregem naar Compiègne, toen Spartacus op 1,2 kilometer van de finish uit het peloton knalde.

Een exploot dat hij het jaar erna twéé keer herhaalde in de Ronde van Zwitserland: in Lyss won hij na een sublieme solo van zes kilometer, twee dagen later met een late aanval in… Bern. Op 600 meter van de aankomst counterde Cancellara een eerdere poging van Philippe Gilbert, om de Waal twintig meter voor de finish voorbij te steken, net voor het aanstormende peloton.

Winnen voor Rihs

Opmerkelijk in de top tien van die etappe, een neoprof van Silence-Lotto op de achtste plaats: Greg Van Avermaet. En wie heeft zijn zinnen gezet op deze Tourrit? Juist. De eindstreep ligt immers vlak aan het Stade de Suisse, de thuishaven van voetbalclub Young Boys Bern. En wie is samen met broer Hansueli mede-eigenaar van dat team? Andy Rihs, de grote man van BMC. Hij gaf bij de Tourpresentatie al aan dat daar aan het stadion, in de Papiermühlestrasse, de lamp brandt voor Van Avermaet. “Enkel winnen telt!”

En dat is best mogelijk, na een rit waarvan de 209 kilometer richting Bern, ondanks slechts één officiële helling, allesbehalve vlak zijn, dwars door de valleien van de Jura. Bovendien speelt de finale in de Zwitserse hoofdstad in de kaart van de punchers.

Na een bochtenrijke afdaling tussen kilometer vier en drie voor de finish – positionering wordt hier cruciaal – volgt op ruim twee kilometer voor de aankomst, in de Berner Altstadt (Unesco-werelderfgoed), een 250 meter lang kasseiklimmetje aan 7%. Wat verder ligt nog een bult van 600 meter aan 6,5%, waarna de slotkilometer vlak én rechtdoor loopt richting het Stade de Suisse.

Ontsnapping?

Er zijn twee scenario’s mogelijk: een uitgedunde groep die voor de zege sprint (zonder crashes in de gevaarlijke finale), en dan zijn usual suspects als Sagan en Matthews topfavoriet.

Of een kopgroep die al vroeg in de etappe wegrijdt en waarvan de renners onder elkaar uitmaken wie om de ritoverwinning strijdt. Mogelijk wordt het dat scenario, aangezien weinig ploegen geneigd zullen zijn om de hele etappe te controleren, ook omdat de benen van veel renners na de heel zware rit van gisteren flink vermoeid zullen zijn.

Voor Greg Van Avermaet en Fabian Cancellara, kansloos in een vlakke sprint, wordt het vooral zaak om proberen mee te gaan in de juiste ontsnapping. Al zal Sagan daar misschien ook zo over denken…

Door Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content