Mont-Saint-Michel – Utah Beach: weer openingsrit voor Kittel?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Een oorlog op twee wielen zal er op deze 2 juli 2016 in de openingsrit van de Tour de France uitgevochten worden. Misschien zelfs al van bij de start, aan de voet van de beroemde Mont-Saint-Michel – feeërieke plaatjes verzekerd.

Mein Gott! Die Invasion! Sie kommen!‘ Met deze woorden begint de beroemde scène uit de film The Longest Day, waarin de Duitse majoor Pluskat op 6 juni 1944 de geallieerden vanuit de zee ziet opdoemen. 72 jaar later zal het, deze keer in vele talen, opnieuw weerklinken aan de Normandische kust: ‘Ze zijn daar!’ Niet omdat tienduizenden soldaten in aantocht zijn, maar 198 coureurs die, zoals op D-day, ook zullen sprinten richting Utah Beach.

Op dat strand, waar nu het Musée du Débarquement, is gehuisvest, zette in 1944 de vierde infanteriedivisie om 6.30 uur voet op Franse bodem. Met verrassend weinig tegenstand: ‘slechts’ 197 doden, één minder dan het aantal renners in het Tourpeloton… In tegenstelling tot op de andere stranden als Omaha en Gold ging het zelfs zo makkelijk dat generaal Theodore Roosevelt junior Utah Beach opwandelde met zijn stok en wollen hoedje en er de eveneens legendarische zin uitsprak: ‘Dan beginnen we hier de oorlog.’

Waaiers?

Een oorlog op twee wielen zal er op deze 2 juli 2016 alleszins uitgevochten worden. Misschien zelfs al van bij de start, aan de voet van de beroemde Mont-Saint-Michel – feeërieke plaatjes verzekerd. In het openingsuur immers al twee klimmetjes van vierde categorie – de eerste bolletjestrui staat hier op het spel -, en bovendien rijdt het peloton de eerste honderd kilometer vlak langs de kustlijn, om daarna het binnenland in te trekken. Er wordt een strakke (zuid)westelijke wind voorspeld, dus kan het peloton hier al in waaiers uiteenvallen. Al moet het tot de aankomst, vlak aan Utah Beach, dan wel nog 88 kilometer vlammen, dwars door het typische Normandische heggenlandschap van het Contentinschiereiland.

Op 18 kilometer voor de finish is er ook nog een symbolische passage in Sainte-Mère-Eglise. Dat strategisch belangrijke dorpje viel op D-Day al om 9.30 uur in Amerikaanse handen, maar werd vooral bekend omdat paratrooper John Steele er met zijn valscherm aan de kerktoren bleef hangen, en er twee uur lang deed alsof hij dood was – ook een beroemde scène uit The Longest Day. Ter herinnering hangt er nog altijd een pop met parachute aan de kerk. Weliswaar aan de verkeerde kant…

Weer openingsrit voor Kittel?

Veel oog zullen de renners daar niet voor hebben, want de zenuwen zullen strak gespannen staan. Zeker bij de klassementsmannen, en met name bij Nairo Quintana die vorig jaar in de eerste waaieretappe naar Neeltje Jans al anderhalve minuut verloor op Chris Froome, en in Parijs op 1 minuut en 12 seconden van de Brit strandde… De ‘schuld’ van Etixx-Quick-Step, dat – zo bekende Patrick Lefevere later – toen met plezier de Colombiaan en diens Movistarteam een loer heeft gedraaid, na diens controversiële Girozege van 2014, ten nadele van toenmalig Quick-Steprenner Rigoberto Uran.

Een ritzege in Zeeland leverde de putsch niet op – André Greipel was Mark Cavendish te snel af -, maar je kunt er van op aan dat de mannen van Lefevere, bij de juiste weersomstandigheden, niet zullen aarzelen om in Normandië een nieuwe invasie te beginnen. Om uiteindelijk hun nieuwe sprinter, Marcel Kittel, na een laatste rechte lijn van vijf kilometer richting Utah Beach, naar de zege te loodsen. Dan zou er deze keer wél een Duitser winnen…

Goed mogelijk, want Kittel heeft in een grote ronde nog nooit een eerste rit in lijn verloren: in de Giro van 2014 en dit jaar sloeg der Blitz toe in Belfast en Nijmegen, in de Tour bliksemde hij in 2013 en 2014 iedereen neer in Bastia en Harrogate. Om ooit het record van André Darrigade (vijf zeges in openingsetappes van de Tour tussen 1956 en 1961) te verbeteren, zal Kittel deze gelegenheid niet mogen laten liggen.

Cavendish en Greipel zullen dat echter niet zonder afweergeschut laten gebeuren. Zeker de Brit is uit op revanche nadat hij in Bastia opgehouden werd door een val en niet kon meesprinten, en in Harrogate, voor eigen volk, zelf tegen het asfalt belandde. Voor 31-jarige Cav en de 33-jarige Gorilla is het misschien wel de laatste kans op hun allereerste gele trui, want in 2017 start de Tour met een tijdrit van 13 kilometer in Düsseldorf – geen spek voor hun bek dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content