Peter Sagan haalt tweede ritzege binnen, Van Avermaet behoudt de gele trui

© Reuters

Wereldkampioen Peter Sagan (BORA – hansgrohe) heeft woensdag de vijfde etappe in de 105e Tour de France gewonnen. Na 204,5 kilometer van Lorient naar Quimper liet de 28-jarige Slovaak in een sprint bergop de Italiaan Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert achter zich.

Greg Van Avermaet (BMC), zevende in de rit, behield de gele leiderstrui. De 33-jarige Oost-Vlaming heeft twee seconden voor op zijn Amerikaanse ploeggenoot Tejay van Garderen. Gilbert is op drie seconden derde.

Er werd gehoopt op vuurwerk in de tweede van drie etappes in Bretagne, maar daarop was het uiteindelijk erg lang wachten. De heuvelachtige tocht tussen Lorient en Quimper volgde voor een groot deel het patroon van een vlakke sprintersetappe. Zeven renners, met daarbij de Belgen Julien Vermote en Jasper De Buyst, reden vroeg weg. Na een tussenpoging van Sylvain Chavanel schoten ze voorin uiteindelijk met vier over: Chavanel, Lilian Calmejane, Nicolas Edet en Toms Skujins. Die laatste was in de finale de grote slokop: de Let van Trek-Segafredo slaagde er met zijn offensieve koerswijze in de bolletjestrui en de prijs van de strijdlust te veroveren.

De finale werd ingeluid tijdens het bonuspunt twaalf kilometer voor de streep. Julian Alaphilippe wipte er over de laatste vluchters naar drie bonificatieseconden, gele trui Van Avermaet graaide er twee mee. De twee wachtten nadien op het peloton, waar op een poging van Rein Taaramae na weinig gebeurde in de laatste tien kilometer. De ploegen van Chris Froome en Peter Sagan legden het tempo zo hoog dat ook Fernando Gaviria en John Degenkolb moesten afhaken. Sprinters als Mark Cavendish, Marcel Kittel, Dylan Groenewegen en André Greipel waren al veel vroeger gelost.

De rit arriveerde bovenop een helling in Quimper, en daar opende Philippe Gilbert de debatten met een aanval. Van Avermaet dichtte de kloof op de Waal, die een ernstige bedreiging vormde in het klassement, en ging nadien als eerste de spurt aan. Sagan en Colbrelli profiteerden daarvan en dongen in een machtsprint zij aan zij naar de ritzege. In de laatste meters toonde Sagan zich de sterkste, goed voor zijn tiende Tourritzege en een ruimere bonus in het puntenklassement. De topfavorieten voor de eindzege speelden geen tijd kwijt: zowel Chris Froome, Richie Porte, Tom Dumoulin, Nairo Quintana als hun grootste uitdagers finishten in de eerste groep van 38 renners.

Voor Sagan is het de zevende zege van het seizoen, de tweede in deze Tour. Zondag won hij ook de tweede etappe.

Donderdag krijgen de renners een eerste lastige aankomst. Na een etappe van 181 kilometer, met start in Brest, ligt de finish in Guerlédan op de Mûr-de-Bretagne (2 km aan 6,9%). Die moet twee keer beklommen worden. De eerste keer, op 16 kilometer van het einde, zijn er al bonificatieseconden te verdienen.

Partner Content