Reacties op dopingbekentenis van Lance Armstrong

© Reuters

‘Hij is een schande voor de sport’, aldus tenniser Novak Djokovic. ‘Hij maakt iedereen kapot die succesvol geweest is in de wielersport’, reageert ex-tourwinnaar Greg Lemond. Een overzicht van de reacties op de dopingbekentenis van Lance Armstrong.

José De Cauwer: “Hij heeft zijn nieuwe strategie al uitgezet”

Ex-bondscoach en wielercommentator José De Cauwer was niet onder indruk van de bekentenissen die Lance Armstrong aflegde bij Oprah Winfrey. “Oprah Winfrey is niet de meest agressieve interviewster van de wereld. Dat is alom geweten. Alles was zo in scene gezet”, denkt José De Cauwer.

“Lance Armstrong vertelt het verhaal dat hij kwijt wil. Hij zegt wat er eigenlijk al lang voorheen geschreven werd en is. Zijn bekentenis in het televisie-interview is geen nieuw boek. Ik denk dat Lance Armstrong zijn les geleerd heeft en nu bezig is zichzelf te redden, buiten het wielrennen om dan. De wielersport kan hem gestolen worden, daar wil Armstrong niets meer mee te maken hebben”.

“Wij zijn er wel nog mee bezig maar dat kan hem gestolen worden. Hij zit al veel verder. Hij heeft zijn strategie al uitgezet. Wat moet ik doen, waar kan ik heen met mijn business of leven? Daar zoekt Armstrong nu achter.”

WADA-preses Fahey: “Hij belazerde de boel”

John Fahey, de voorzitter van het Wereldantidopingagentschap WADA, is ook niet onder de indruk van de dopingbekentenissen van de Texaan. “Hij zegt dat doping in het hele peloton aanwezig was, maar dat is alleen maar een makkelijke manier om te rechtvaardigen wat hij deed: de boel bedriegen”, stelt Fahey bij agentschap AP.

“Op die manier wordt hij compleet ongeloofwaardig”. “Hij heeft geen namen genoemd, heeft niet verraden wie hem van dopingmiddelen voorzien heeft en heeft ook niets gelost over wie nog betrokken was bij de dopingpraktijken”, klonk het.

Greg Lemond: “Hij maakt iedereen kapot die succesvol geweest is in de wielersport”

Ook de Amerikaanse ex-tourwinnaar Greg Lemond is niet mals voor Lance Armstrong. In een reactie aan wielerwebsite Cyclingnews stelt Lemond dat zijn landgenoot iedereen kapotmaakt die succesvol geweest is in het wielrennen. “Het maakt me bijzonder kwaad als ik hem hoor zeggen dat je de Tour niet kan winnen zonder doping”, verklaarde Lemond, zelf drievoudig winnaar van La Grande Boucle (1986, 1989 en 1990).

“Ik heb die overwinningen te danken aan mijn talent. Armstrong had dit talent niet en daarom heeft hij de Tour nooit zuiver kunnen winnen. Als hij dezelfde middelen had gegeven aan Floyd Landis en Tyler Hamilton, had hij de Tour nooit gewonnen. Dan hadden ze hem verslagen.”

Nog volgens Lemond heeft Armstrong geen spijt van zijn daden. “Zijn bekentenis was een mediastunt. Ik denk dat het publiek heeft kunnen zien dat hij geen berouw toonde”, verklaarde Lemond, die al langer dan vandaag geen goed woord over heeft voor Armstrong.

Novak Djokovic: “Hij is een schande voor de sport”

Ook de Serviër Novak Djokovic, ’s werelds nummer één in het mannentennis, is hard voor ex-wielrenner. “Hij is een schande voor de sport”, verklaarde ‘Nole’ in de rand van zijn derderondepartij op de Australian Open in Melbourne.

“Het is een schande voor de sport dat er zo’n atleet bestaat als Armstrong. Hij heeft in zijn wielercarrière de sport en vele mensen bedrogen. Al zijn titels zouden afgepakt moeten worden. Net zoals vele anderen ben ik mijn geloofwaardigheid in de wielersport verloren. Ik volgde alles, maar er zijn al zo veel schandalen de revue gepasseerd”.

“Tennissers behoren tot de zuiverste atleten. Het stoort met niet om tien, twintig of zelfs dertig keer per jaar getest te worden”, aldus Djokovic.

Livestrong: “Wij willen onze dankbaarheid betuigen aan Lance”

Livestrong, de door Lance Armstrong opgerichte kankerstichting, reageert teleurgesteld op de bekentenissen . In een officiële reactie op de website reageert de stichting als volgt.: “Eerder deze week bood Armstrong al zijn verontschuldigingen aan en wij aanvaarden die ook. Zo kunnen we verder een onafhankelijke koers varen. Toch willen we ook onze dankbaarheid betuigen aan Lance, die als overwinnaar van kanker met zoveel bezieling en toewijding de hele kankergemeenschap heeft gediend.”

Lance Armstrong richtte Livestrong in 1997 op om geld bijeen te krijgen voor de strijd tegen kanker.

Mart Smeets: “Niet verrast”De Nederlandse wielercommentator Mart Smeets is niet verrast door wat Lance Armstrong in het interview met Oprah Winfrey heeft gezegd. “Binnen 3 minuten wist je alles en was de angel uit het gesprek. Ik dacht, nu gaan we de diepte in over hoe, wat, wie. Maar dat is precies de omerta (geheimhoudingsplicht) in de wielrenwereld. Die staat nog steeds. Wielrenners praten alleen over zichzelf en nooit over anderen. Dat doet hij dus ook niet.”

De presentator vond Armstrong “cool en berekenend”. “Hij was de baas, net als in het peloton. Het verbaasde me niet dat hij ook hier de regie had.” Zijn woorden waren goed afgewogen, door het stof ging hij volgens hem niet. “Het was een pr-offensief dat er wezen mocht.”

Smeets hoopt dat het scherpe deel nog moet komen. “Na 1,5 uur dacht ik: en nu? Ik denk dat het tranendal nog komt vannacht.”

Carlo Bomans: “Moeten waakzaam zijn en blijven”

Bondscoach Carlo Bomans denkt dat er nu wel genoeg gezegd en geschreven is over Armstrong. “Laat ons nu vooral verder werken met de wielersport zoals wij bezig zijn. Het wordt hoog tijd dat er een streep getrokken wordt onder de periode met mannen als Lance Armstrong. Dat spelletje duurde lang genoeg”, verduidelijkt bondscoach Bomans.

“Mij interesseert het allemaal niet meer wat die man te vertellen heeft. Ik weet één ding en dat is dat het hedendaagse wielrennen wel goed werk levert. Laten we ons daar op fixeren. Ik denk dat de mensen tevreden zijn met de bekentenissen van Armstrong. Er is ondertussen een positieve kentering gekomen in de wielersport en laat het ons nu zo maar houden. We moeten echter waakzaam zijn en blijven dat er niet weer bedriegers binnen sluipen. Maar dienen wij dat niet voor elke sporttak te doen?”

Pat McQuaid: “Bekentenis is belangrijke stap vooruit”

De Ier Pat McQuaid, de voorzitter van de Internationale Wielerunie, reageert tevreden. “Zijn beslissing om zijn verleden eindelijk bloot te leggen is een belangrijke stap in de richting naar het herstel van de geloofwaardigheid van de wielersport”, verklaarde de UCI-preses.

“Armstrong heeft bevestigd dat er geen overeenkomst of samenzwering bestond tussen hem en de UCI. Er waren geen positieve dopingtesten die onder de mat geveegd werden en hij heeft eveneens bevestigd dat de donatie die hij aan de UCI gegeven heeft enkel en alleen een hulmiddel was in de strijd tegen doping”.

McQuaid was wel verontrust door de beschrijving van een pak strafbare feiten, zoals het veelvuldig dopinggebruik, de aanhoudende leugens en het opstellen van een medisch voorschrift om een testresultaat te rechtvaardigen. “Toch heeft Armstrong gelijk wanneer hij stelt dat de wielersport er nu helemaal anders uitziet dan tien jaar geleden. Daar is de invoering van het biologisch paspoort zeker niet vreemd aan”.

Armstrong bevestigde bij Oprah Winfrey dat hij de UCI nooit betaald heeft om een positieve dopingtest te verdoezelen. Zijn ex-ploegmaats Floyd Landis en Tyler Hamilton schreeuwen jarenlang dat Armstrong positief testte in 2001 in de Ronde van Zwitserland en dat de UCI geld gekregen had om de positieve test te verdoezelen. Enkele jaren later volgde echter plots een dotatie van 100.000 euro. “De UCI zat krap bij kas en ik schoot te hulp om hun antidopingprogramma te
ondersteunen.”

Yves Leterme: “Opnieuw pleidooi om controles scherp te houden”

Ook oud-premier Yves Leterme heeft het nieuws over de dopingbekentenis gevolgd. Hij is “vooral teleurgesteld”, maar ziet in het verhaal ook “opnieuw een pleidooi om de controles scherp te houden”.

Ondanks het toegegeven jarenlange dopinggebruik, waarmee Armstrong bekent “gelogen en bedrogen” te hebben, zal het wielrennen niet kapot gaan, zegt Leterme. Hij zal de sport blijven volgen, luidde het. De dopingcontroles zijn de voorbije jaren al veel verbeterd, maar “moeten scherp gehouden worden”, bepleitte Leterme nog.

Bill Olivier (Lotto-Belisol):” De olifant baarde een muis”

Teammanager Bill Olivier van het Lotto-Belisol-team vindt dat het wielrennen nu een pak cleaner verloopt. “Er is veel gezegd geweest, maar er zijn weinig concrete dingen naar boven gekomen. Ik noem het een op en top Amerikaanse show. De olifant baarde een muis”, stelde Olivier.

“Lance Armstrong wist wat hij moest en vooral mocht zeggen. Het interview was een georkestreerd geheel, enkel en alleen maar om Armstrong in een beter daglicht te zetten en te stellen. We mogen wel de waarheid niet vergeten die de gevallen wielergod vertelde. Hij heeft soms een open signaal gegeven. Bovendien stelde de man dat hij na zijn comeback geen doping meer nam omdat de pakkans te groot was. De intrede van het biologisch paspoort weet u wel”.

“Er zijn nu inderdaad een pak betere, gerichtere en scherpere controles waardoor het vals spelen quasi onmogelijk wordt. De mazen van het net zijn miniem klein geworden. Wie de boel toch tracht te belazeren, komt wellicht vast te zitten. De resultaten en de cijfers van de renners liegen er niet om. Bekijk de laatste Ronde van Frankrijk maar eens. De gemiddelden lagen een pak lager dan voorheen. Dit ondanks het feit dat de renners alsmaar betere trainingstechnieken en middelen krijgen. Vroeger zag je renners vier tot vijf keer een explosieve ontsnapping opzetten. Nu wordt er op tempo gereden. Men heeft nu nog maximaal twee versnellingen in huis. Daarna is het simpelweg op”.

Rudy Pevenage: “Bekentenis is angstaanjagend”

Voor Rudy Pevenage, die jarenlang de persoonlijke begeleider was van ex-wielrenner (en dopingzondaar) Jan Ullrich, is de dopingbekentenis “angstaanjagend”. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. Van het interview met Armstrong onthoudt Pevenage dat de Amerikaan zijn zeven Tourzeges alleen maar heeft kunnen behalen door doping te gebruiken. “Overweldigend”, vindt Pevenage dat.

De biecht van Armstrong komt volgens de Oost-Vlaming veel te laat. Pevenage had liever eerder bekentenissen gezien. “Als ik aan de hele voorbije periode terugdenk, was dit misschien beter al in 2006 geweest”, zei hij. Dat jaar mochten verschillende renners niet aan de start van de Tour verschijnen omdat ze genoemd werden in de Spaanse zaak-Fuentes, onder wie Jan Ullrich. Na de Tour bleek gele trui Floyd Landis overigens positief getest te hebben tijdens de wedstrijd.

Pevenage betreurt dat er niet toen al maatregelen genomen konden worden. “Nu heeft het wielrennen zes jaar lang in de frontlinie gestaan.” Over Armstrong zegt Pevenage dat “behalve een paar ploegen en een paar individuen iedereen genoeg op de hoogte was” van zijn dopinggebruik, “maar er werd nooit over gepraat, het werd gedoogd”. Het verrast hem dan ook dat Armstrong in zijn biecht voorlopig geen namen noemt.

“Van een renner van het niveau van Armstrong kun je je wel voorstellen dat zijn entourage goed op de hoogte was” van de doping. Het hele interview is voor Pevenage dan ook “absoluut” een gemiste kans. Intussen is het wielrenner veel cleaner geworden, beweert Pevenage.

Hilaire Van Der Schueren (Vancansoleil-DCM): “Laat ons nu vlug naar de toekomst kijken”

Hilaire Van Der Schueren is momenteel met een deel van zijn wielerteam Vancansoleil-DCM op stage in Spanje. Ook hij reageerde. “Ik heb rustig geslapen vannacht en ben niet voor de bekentenis van de man opgestaan”, geeft mee. “Deze ochtend heb ik wel het nieuws gevolgd. Ook aan de ontbijttafel hebben wij het er al uitvoerig over gehad. Als ik het goed en wel omvat, heeft Armstrong enkel en alleen maar gezegd wat iedereen de laatste weken of maanden al wist. Ik heb hiervoor echt bewust mijn slaap niet gelaten”.

“Wij zijn trouwens nooit met de man en zijn streken geconfronteerd geweest binnen onze ploeg. Laat ons nu voor eens en voor altijd een streep trekken onder die zaak. Het wordt tijd dat we meer en meer gaan kijken naar de toekomst van de wielersport.”

Lucien Van Impe: “Het wielrennen is een stuk beter geëvolueerd” Lucien Van Impe, de laatste Belgische tourwinnaar, is blij dat Lance Armstrong zijn dopinggebruik nu eindelijk bekend heeft. “Ik denk dat Armstrong echt in een hoekje zat waarin hij niets anders meer kon doen dan bekennen wat iedereen al dacht”, geeft Van Impe mee. “De meesten wisten dat er iets niet koosjer was en dat Armstrong aan het spul zat, maar zolang er geen bewijzen waren kon men hem niets maken. Tot dat befaamde rapport naar buiten kwam”.

“Armstrong heeft nu gezegd wat er allemaal gebeurde en er is een pak meer duidelijkheid naar boven gekomen. Alhoewel. Hij heeft het achterste van zijn tong niet helemaal laten zien. Er zijn zeker zaken die geheim gebleven zijn. Misschien maar best? Ik heb de indruk dat de laatste jaren de wielersport een pak cleaner is. Natuurlijk zullen er wel altijd bedriegers bestaan maar die riskeren vandaag toch serieus om betrapt te worden. Het wielrennen is een stuk beter geëvolueerd”, stelde de tourwinnaar van 1976.

Walter Godefroot:” Niets nieuws onder de zon”

Walter Godefroot, de manager van het toenmalige Telekom-team en de T-Mobile-ploeg van onder andere Jan Ullrich, heeft de zaak-Armstrong niet echt gevolgd. “Ik maak me klaar om deze ochtend te gaan skiën”, meldt Walter Godefroot. “Ik ben op wintersportvakantie in Oostenrijk. Ik heb de zaak-Armstrong niet live gevolgd. Naar ik tot op heden al vernam is er niets nieuws onder de zon. Ik laat de hele affaire dan ook varen wegens te lang geleden. De zaken waarmee op de proppen wordt gekomen zijn eigenlijk geen verrassing. Ik ga nu genieten van mijn vakantie en zal alles ten gepasten tijde wel eens bekijken en lezen”, klinkt het.

USADA: “‘Kleine stap in de goede richting”

Travis Tygart, de voorzitter van het Amerikaans Antidopingagentschap USADA, vond de bekentenis een eerste “kleine stap in de goede richting”. Volgens het USADA moet Armstrong onder ede wel een volledige bekentenis over zijn dopingactiviteiten afleggen, als de ex-renner zijn fouten echt wil goedmaken.

Het Amerikaanse antidopingagentschap pakte in oktober 2012 uit met een vernietigend rapport over de 41-jarige Texaan. Daarin werd aangetoond hoe jarenlang systematisch doping werd gebruikt binnen de ploeg van Armstrong.

De UCI besliste na het uitbrengen van het USADA-rapport om alle uitslagen van Armstrong, waaronder zijn zeven overwinningen in de Tour de France, te schrappen en hem levenslang te schorsen. Naast het verlies van al zijn prijzen verloor Armstrong ook tal van sponsors en nam hij afstand van zijn kankerstichting Livestrong. Bovendien hangen hem nog voor miljoenen aan schadeclaims boven het hoofd.

Eerder besliste het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al dat Armstrong zijn bronzen medaille, die hij veroverde op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, moet inleveren. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content