‘Team Armstrong zette meest ontwikkelde dopingprogramma ooit op’

© Reuters

Het Amerikaans Antidopingagentschap USADA heeft het langverwachte rapport over de dopingpraktijken van zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong en zijn team US Postal klaar.

Volgens een begeleidende verklaring van USADA hebben Armstrong en zijn team het meest ontwikkelde dopingprogramma in de sporthistorie opgezet en uitgevoerd.

Het USADA schorste zes voormalige teamgenoten van Armstrong. Het gaat om Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick.Step), Christian Vande Velde (Garmin), David Zabriskie (Garmin), Tom Danielson (Garmin), Michael Barry (Sky) en George Hincapie (BMC).

De 39-jarige Amerikaan Hincapie en de Canadees Barry hebben toegegeven dat ze in het verleden doping gebruikten. Hincapie en Barry reden dit jaar allebei hun laatste seizoen. Beide renners zeggen in 2006 met dopinggebruik opgehouden te zijn.

De Internationale Wielerunie (UCI), het Wereldantidopingagentschap WADA en de Internationale Triatlonfederatie (WTC) kregen het rapport in handen. Nadat die instanties het rapport hebben kunnen inzien, zal USADA het meer dan 1.000 bladzijden tellende document ook op de eigen website publiceren.

Getuigenissen
Het rapport bevat getuigenissen onder ede van 26 mensen. “Daarbij die van 15 wielrenners die op de hoogte waren van de dopingpraktijken bij US Postal”, aldus het USADA. “Het bewijs toont onomstotelijk aan dat US Postal erg professioneel en succesvol te werk ging op dopinggebied. We beschikken over belastende documenten met betalingen, laboratoriumtests, wetenschappelijke gegevens en e-mails die het gebruik, het bezit en de distributie van prestatiebevorderende middelen door Lance Armstrong bevestigen.”

Onder andere George Hincapie, Floyd Landis, Tyler Hamilton, Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Levi Leiphimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters en David Zabriskie, allemaal ex-ploeggenoten, hebben tegen Armstrong getuigd.

Geschorst
Eind augustus werd Armstrong levenslang geschorst door het USADA, dat ook alle resultaten van de 41-jarige Amerikaan sinds 1 augustus 1998, inclusief de zeven tourzeges, schrapte. De bevoegdheid van het USADA beperkt zich echter tot Amerikaans grondgebied. Het is nu aan de UCI om de straf al dan niet over te nemen.

De Internationale Wielerunie UCI reageert ondertussen verrast op USADA-rapport.

“Dit is toch wel een beetje ongebruikelijk”, verklaarde woordvoerder Enrico Carpani. “We hadden gedacht dat we de documenten eerst schriftelijk zouden ontvangen.Tot op heden is er bij ons niets aangekomen. Het enige wat we gekregen hebben is een telefoontje van het USADA, waarin UCI-voorzitter Pat McQuaid verteld werd dat alles opgestuurd zou worden.”

“Zolang we niets schriftelijk gekregen hebben, kunnen we niet reageren”, stelde Carpani. De op het internet gepubliceerde mededelingen kunnen officieel niet gebruikt worden.” (Belga/TE/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content