Tour de France: De Gendt baas op Mont Ventoux, Pauwels tweede, Froome behoudt gele trui

© Belga

De Belg Thomas De Gent heeft op de Mont Ventoux de twaalfde rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Onze landgenoot Serge Pauwels werd tweede. De Gendt is ook de nieuwe leider in het bergklassement.

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) heeft donderdag de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn palmares geschreven. Hij haalde het in een rit over 178 km met start in Montpellier en aankomst op Chalet Reynard voor medevluchters Serge Pauwels en Dani Navarro, pakte ook de bolletjestrui en zorgde voor het tweede Belgische ritzege deze Tour (na die van Greg Van Avermaet in etappe vijf).

Froome behoudt gele trui ondanks pech

De Brit Chris Froome (Sky) blijft de leider in de Tour de France. Hij moest na pech in een een knotsgekke slotfase van de twaalde etappe – met aankomst op Chalet Reynard – een tijdje al lopend verder en verloor bijna zeven minuten op ritwinnaar Gendt.

Froome zat in de beklimming van de Mont Ventoux zeker een minuut zonder fiets na een botsing met een motor. De Brit rende een stuk zonder fiets omhoog en klom pas later op een andere fiets.

Chris Froome draagt zijn fiets nadat hij op de Mont Ventoux ten val kwam. In de twaalfde rit verliest hij zo zijn voorsprong in de Tour de France 2016.
Chris Froome draagt zijn fiets nadat hij op de Mont Ventoux ten val kwam. In de twaalfde rit verliest hij zo zijn voorsprong in de Tour de France 2016.© Belga

Maar de jury rekent hem geen tijdverlies aan na het motorincident. In een eerste reactie reageerde de Brit bijzonder opgelucht. “De Mont Ventoux zit echt vol verrassingen”, zei hij, “ik ben opgelucht dat ik geen tijd verlies en het geel behoud. Dit is een juiste beslissing van de jury.”

.

Weer

Voorlopige stand (top-10) na de donderdag gereden twaalfde etappe in de Tour de France:

1. Chris Froome (GBr/SKY) de 2307.0km in 57u11:33 (gem: 40,32825 km/u)

2. Adam Yates (GBr/OBE) op 0:47

3. Bauke Mollema (Ned/TFS) op 0:56

4. Nairo Quintana (Col/MOV) 1:01

5. Romain Bardet (Fra/ALM) 1:15

6. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 1:39

7. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 1:44

8. Fabio Aru (Ita/AST) 1:54

9. Daniel Martin (Ier/EQS) 1:56

10. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 2:11

Het weer, vooral de wind, speelde zijn rol in deze koninginnenrit van de Tour. Windstoten tot 100 kilometer per uur op de top en gevoelstemperaturen bij het vriespunt zorgden er voor dat de organisatie woensdag besliste om niet te finishen op de top van de mythische Mont Ventoux en de etappe in te korten met zo’n 6,5 kilometer. Vrijdag wacht de renners een individuele tijdrit over 37,5 km tussen Bourg-Saint-Andéol en La Caverne du Pont-d’Arc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content