Tour de France: uitkijken naar duel Evans-Wiggins

© AFP

Wat zijn de belangrijkste etappes, wie zijn de favorieten? Een overzicht.

Luik geeft zaterdag voor de tweede keer in acht jaar het startschot voor Le Grand Départ. De proloog is 6,1 kilometer lang en kronkelt zich door het stadscentrum, over nagenoeg hetzelfde parcours als in 2004. Toen haalde Fabian Cancellara het en ook acht jaar later behoort de Zwitser tot de favorieten. Zijn voornaamste concurrenten voor ritwinst én geel zijn Peter Sagan, Tony Martin, Gustav Erik Larsson, Bradley Wiggins en Cadel Evans.

Minder massaspurts, meer tijdrijden

De eerste week van de Tour wordt traditioneel gekenmerkt door massaspurts, maar daar wil de organisatie mee breken. De eerste etappe eindigt al bergop in Seraing, terwijl de renners in de derde etappe naar Boulogne-sur-Mer over zes heuvels moeten. De eerste sprintersetappe daartussen is de laatste rit op Belgische bodem, over 207,5km van Wezet naar Doornik.

De eerste echte test voor de klassementsrenners volgt er in de zevende etappe, met aankomst op La Planche des Belles Filles (1e categorie). De eerste van twee lange tijdritten – in totaal rijden de renners meer dan 100 kilometer tegen de klok – wordt gereden op 9 juli, met het hooggebergte voor de deur.

Bergetappes

Vervolgens trekken de renners het hooggebergte in, met de Grand Colombier als eerste berg buiten categorie. De rit op 12 juli wordt de zwaarste Alpenrit, met de opeenvolging van de Madeleine, Glandon en La Toussuire. Via de Rhônevallei en de Languedoc trekken de renners de Pyreneeën in. Vooral de zestiende etappe biedt stevig klimwerk, met twee beklimmingen buiten categorie (Col d’Aubisque en Col du Tourmalet) en twee beklimmingen van eerste categorie (Col d’Aspin en Col de Peyresourde).

De afsluitende tijdrit, daags voor aankomst in Parijs, zal het klassement in een beslissende plooi leggen. Deze 99e editie van La Grande Boucle wordt volgens directeur Christian Prudhomme zwaar, met “de steilste hellingen in de geschiedenis van de Tour”.

Duel Evans – Wiggins?

Van alle renners die bij afwezigheid van Alberto Contador en Andy Schleck aanspraak mogen maken op de eindoverwinning in de Tour 2012, heeft Bradley Wiggins de voorbije maanden al het mooiste parcours afgelegd. De 32-jarige Brit stond als eindwinnaar op het podium in Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Dauphiné.

Wiggins zal zeker ook niet malen om de meer dan 100 kilometer tegen de klok in deze editie, en kan terugvallen op een sterk Sky-blok met onder meer Christopher Froome, Michael Rogers en Richie Porte.

De Brit heeft zijn goede vorm dit jaar dus al bewezen, wat Cadel Evans betreft is het meer koffiedik kijken. De kopman van BMC won de voorbije maanden enkel de tijdrit en het eindklassement van het Internationaal Wegcriterium, plus de eerste rit van de Dauphiné. In de tijdrit van die Franse rittenkoers was hij over 53,5km wel liefst 1:43 trager dan Wiggins. De Australiër kan in de bergen dus maar beter voorsprong sprokkelen.

Andere sterke blokken die het duel voor de eindzege kunnen beïnvloeden zijn Movistar met Juan Jose Cobo en Rui Costa in steun van Alejandro Valverde, Rabobank met kopman Robert Gesink, Liquigas-Cannondale met Vincenzo Nibali en Garmin-Barracuda met Girowinnaar Ryder Hesjedal.

De Belgische hoop rust op Jurgen Van den Broeck, die bij Lotto-Belisol met Jelle Vanendert een luxehelper heeft. De Antwerpenaar zal zeker revanche willen nemen na zijn zware val vorig jaar.

Outsiders voor het podium zijn Denis Menchov, Levi Leipheimer, Samuel Sanchez, Fränk Schleck en Michele Scarponi. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content