‘Van Avermaet is een verademing in het wielerwereldje’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over het openingsweekend in het wielrennen, de promotiefinale in 1B tussen Roeselare en Antwerp en de strijd om het laatste PO1-ticket.

Het openingsweekend van het nieuwe klassieke wielerseizoen kreeg mooie winnaars: Greg Van Avermaet won de Omloop Het Nieuwsblad, een dag later zegevierde Peter Sagan in Kuurne-Brussel-Kuurne. Een triomf voor de koers?

Van Avermaet is een verademing in het wielerwereldje

Jacques Sys: ‘Absoluut. De manier waarop gekoerst werd en de uiteindelijke laureaten zijn mooie reclame voor de wielersport. In de Omloop ging de eindstrijd tussen de twee beste klassieke coureurs van het moment: Van Avermaet en Sagan. Als organisator kan je niet meer dromen. De manier waarop Van Avermaet naar de zege fietste illustreert zijn nieuwe aura. Sinds zijn olympische titel is hij nog sterker, nog zelfbewuster geworden. Hij koerst helemaal bevrijd. En tegelijkertijd blijft hij een nuchtere jongen, met beide voeten op de grond. Zulke figuren zijn een verademing in het wielerwereldje. Ik denk dat ook niemand tégen Van Avermaet is, iedereen gunt hem het succes.

‘Peter Sagan heeft een grotere neiging naar grappen en grollen, wat ook wel in zijn karakter ligt waarschijnlijk, maar hij moet toch opletten dat hij geen karikatuur wordt van zichzelf. Hij bewees in dit openingsweekend wel dat hij dé te kloppen man zal zijn gedurende heel het voorjaar. Met Van Avermaet als voornaamste uitdager – hij zal nog dominanter zijn dan vorige jaren – en Vanmarcke die er ook altijd bij is in de voorjaarsklassiekers. Voor Boonen vind ik het jammer dat hij zaterdag viel en zondag ziek forfait moest geven, maar hij herstelt zich wel. Ik vond het vooral ook fijn om vast te stellen dat er zich met Stuyven en Benoot jonge Belgen aandienen in de kop van het peloton.’

Na een onwaarschijnlijke ontknoping in 1B speelt niet Lierse maar wel Antwerp de promotiefinales tegen Roeselare. Hebben de Antwerpenaren nu mentaal voordeel?

Jacques Sys: ‘Dat zou kunnen. De sfeer in de kleedkamer bij Antwerp is in ieder geval veel beter dan vorig jaar, toen het in extremis misliep. Er wordt onder Wim De Decker goed gevoetbald, met veel hoge pressing. Bovendien hebben ze het voordeel om eerst thuis te spelen: dat wordt volgend weekend volle bak op de Bosuil. Anderzijds: tegen Lommel, de laatste in de stand, konden ze pas helemaal in de slotfase en op strafschop afstand nemen. Zo fantastisch is dat niet. En onderschat Roeselare niet. Zij hebben kunnen focussen op deze twee cruciale duels. Zo lieten ze afgelopen weekend een pak titularissen rusten tegen Lierse. Roeselare brengt technisch verzorgd voetbal.

Het is vreemd dat de ploeg die de meeste punten verzamelt over de hele competitie toch niet mag spelen voor promotie

Antwerp-spelers aan het feest
Antwerp-spelers aan het feest© Belga

‘Op basis van traditie en achterban verdient Antwerp het wel om in 1A te spelen – als we dan even vergeten wat er daar allemaal achter de schermen gebeurt. Een kanttekening: ik ben geen fan van het systeem. Het is vreemd dat de ploeg die de meeste punten verzamelt over de hele competitie – Lierse – toch niet mag spelen voor promotie. Fundamenteel klopt dat niet met het principe van de sport. Ook in de andere reeksen zorgt dat voor rare kronkels: zo is Beerschot niet eens zeker van promotie naar 1B, ondanks een ruime voorsprong in hun amateurreeks.’

De strijd om het laatste PO1-ticket krijgt week na week meer vorm. Standard zal er al zeker niet bij zijn. Blijven over: KV Mechelen, Genk en Gent. Wie haalt het volgens jou?

Gent heeft de beste kansen op PO1

Jacques Sys: ‘Gent heeft de beste kansen. Ze hebben het meeste kwaliteit in huis, een brede kern, en de voorbije weken bewezen dat de focus stilaan terug is. Tegen Mouscron, ook al was dat een zwakke tegenstander, werd bij vlagen weer goed gevoetbald. Het zal wellicht aankomen op de laatste speeldag, met een beslissend onderling duel tussen KV Mechelen en AA Gent. En daar geniet Gent toch thuisvoordeel. Nadeel is wel dat ze enkele dagen voordien Europees de wei in moeten tegen Genk. Mechelen moet ondertussen nog tegen Anderlecht aan de bak, een ploeg die sinds de winterstop niet meer verloor. Het zou jammer zijn voor de Mechelaars, want ze verdienen het eigenlijk wel op basis van hun inzet en karakter. Ik vrees dat ze dit weekend op Standard een unieke kans hebben laten liggen om een serieuze stap richting PO1 te zetten.

‘Genk acht ik uitgeteld. Onder Albert Stuivenberg spelen ze wel mooi en academisch voetbal, maar toch behalen ze niet meer punten dan onder Peter Maes. Willen ze nog een waterkansje behouden op PO1 moeten ze winnen tegen Club Brugge, dat lijkt me een zeer moeilijke opdracht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content