Vuelta 2017: 20 zaken om te onthouden

© Yuzuru SUNADA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Chris Froome realiseerde als eerste ooit de dubbel Tour-Vuelta (in die volgorde). Wat mag/moet u nog meer onthouden van de voorbije Ronde van Spanje?

  1. Dat de Brit zijn Grote Gelijk haalde door zeer voorzichtig aan het seizoen te beginnen, en zelfs – zoals hij het zelf noemde – ‘undercooked‘ aan de Tour te starten. In de voorbije Vuelta voelde hij zich naar eigen zeggen zelfs beter dan in Frankrijk. Het rekenwerk van Froome en Team Sky klopte tot na de komma.
  2. Dat de dubbel Tour-Vuelta bijzonder moeilijk is. De eindresultaten van de andere renners die in de Ronde van Frankrijk in de top tien finishten, tonen dat aan. Romain Bardet (3e in de Tour) eindigde als 17e in de Vuelta, Fabio Aru (5e in de Tour) als 13e, Simon Yates (7e in de Tour) als 44e en Louis Meintjes (8e in de Tour) als 12e. Alberto Contador (9e in de Tour, 5e in de Vuelta) was de enige die samen met Froome in de top tien kon finishen.
  3. Dat Chris Froome, na 15 dagen gele trui in de Tour, liefst 19 dagen de rode trui droeg in de Vuelta. In totaal 34 dagen in het leidersshirt van een grote ronde in één seizoen, waarmee hij het record van Eddy Merckx in 1970 evenaart.
  4. Dat de Brit dat ook te danken heeft aan een alweer bijzonder dominant Team Sky. Na een moeilijk begin was met name Wouter Poels indrukwekkend – in de laatste bergritten reed hij zelfs beter dan zijn kopman. Het symbool van die bloedvorm was de manier waarop de Nederlander op de Angliru de binnenkant van een supersteile bocht nam, vrolijk pedalerend – wat tot een stortvloed van ‘motor’-filmpjes op Twitter leidde.
  5. Dat de revelatie bij Team Sky Gianni Moscon was. De pas 23-jarige Italiaanse kasseivreter (15e in de Ronde van Vlaanderen, 5e in Parijs-Roubaix) bleek ook een berg op te kunnen rijden. In dienst van Froome werd hij 27e in het eindklassement en 13e op de Angliru! Moscon maakte vooral indruk door in het begin van de slotcol een verschroeiend tempo op te leggen.
  6. Dat Alberto Contador zijn carrière afsloot zonder ooit op plaats twee of drie van een grote ronde te eindigen. Tekenend voor zijn manier van rijden: alles of niets.
  7. Dat El Pistolero die visie in deze Vuelta nogmaals illustreerde en zijn erfenis als de meest attractieve ronderenner van zijn generatie nog meer kracht bijzette. Na een moeilijk begin, geveld door maagproblemen, viel de Spanjaard in liefst 11 van de 20 ritten (in lijn) aan. In totaal demarreerde Contador 14 keer weg uit het peloton. Dat zijn 13 aanvallen meer dan Froome….
  8. Dat Contador met zijn afscheidszege op de Angliru het wielerland Spanje de vernedering bespaarde om de eigen Vuelta zonder ritzege af te sluiten. Dat was ooit slechts één keer gebeurd, in 1996. El Pistolero eindigde als enige Spanjaard ook in de top tien, op zijn 34e…
  9. Dat Contador die ritzege op de Angliru, zo wordt gefluisterd, ook te danken heeft aan slimme pr-operatie van Team Sky. Wout Poels kon duidelijk rapper, maar hield zich in om Froome bij te staan, waardoor Contador 17 seconden overhield.
  10. Dat de 39-jarige (!) Franco Pellizotti, ooit geschorst voor twee jaar wegens afwijkende bloedwaarden, als vijfde eindigde op die Angliru. En allicht nog rapper had gekund, want hij moest zijn gevallen kopman Nibali bijstaan.
  11. Dat De Gen(dt)se Feesten dit jaar tot in september duurden. De Belgische Contador trok zijn aantal dagen in een ontsnapping in 2017 op tot 23, goed voor in totaal 2.850 aanvalskilometers. Dat leverde, in tegenstelling tot in de Tour, deze keer wél een ritzege op. Voor het eerst in zijn carrière won Thomas De Gendt een sprint van meer dan vijf renners te winnen. Zo schaarde hij zich in het illustere rijtje van renners die ritten gewonnen hebben in drie grote rondes.
  12. Dat de eerste Belg op de 19e plaats eindigde: Sander Armée. Een groot contrast met de Nederlanders die met zijn drieën in de top tien finishten: Wilco Kelderman (4e), Poels (6e), en Steven Kruijswijk (9e). De laatste keer dat er drie Noorderburen zich in de top tien van een grote ronde plaatsten was in 1987, in de Giro (Erik Breukink 3e, Peter Winnen 8e en Johan van der Velde 9e). De laatste maal dat er drie Belgen daarin slaagden was in… 1981, toen Lucien Van Impe, Johan De Muynck en Claude Criquielion 2e, 7e en 9e werden in de Tour.
  13. Dat er niettemin drie Belgen een rit wonnen, van wie Yves Lampaert en Sander Armée, die al 31 is, voor het eerst konden zegevieren in een grote ronde.
  14. Dat de opgave door ziekte van Maxime Monfort (zijn allereerste in achttien grote rondes!) tekenend was voor de lastigheidsgraad van deze Vuelta.
  15. Dat Jelle Wallays een medaille voor moed en doorzettingsvermogen verdient, door de Vuelta uit te rijden nadat hij twee keer zwaar crashte. Maar een geblokkeerde rug, gekneusde ribben en een volledig geschaafde linkerkant van zijn lichaam hielden hem niet tegen om uiteindelijk als 151e te eindigen, op 4 uur en 53 van Chris Froome, zelfs nog 23 minuten rapper dan de rode lantaarn Connor Dunne.
  16. Dat Edward Theuns zich wereldberoemd gemaakt heeft in Spanje door twee keer als brommer te dienen voor Alberto Contador in de finale van een rit en zijn zangkunsten te etaleren op de fiets.
  17. Dat zowat alle Spaanse agenten van de Guardia Civil in deze Vuelta werden opgetrommeld om toeschouwers af te houden op de bergflanken. Vaak met zachte, maar soms ook met harde hand: één keer duwde een agent een toeschouwer onder een motor.
  18. Dat Quick-Step met zes ritzeges (waarvan vier voor Matteo Trentin) zijn aantal etappesuccessen in grote rondes opvijzelde tot 16 stuks. Alleen Flandria met (24 in 1977) en Fassa Bortolo (17 in 2003) deden ooit beter.
  19. Dat met de ook vier ritoverwinningen van Lotto (met naast Armée en De Gendt ook twee voor de verbazende Pool Marczynski), de zegeteller voor de Belgische teams na deze Vuelta op 10 staat. Slechts drie keer deden Belgische ploegen ooit beter: 13 etappeoverwinningen in de Tour 1970, 12 in de Vuelta 1974 en 11 in de Tour 1969.
  20. Dat de Vuelta (nog maar eens) veel leuker was om naar te kijken dan de altijd te berekende Tour, met dank ook aan Contador. Slechts vier ritten eindigden ook op een massa- of groepssprint, mede door het ontbreken van de topsprinters, waardoor vluchtersgroepen vaak vrije baan kregen. Liefst tien keer kon een renner zo’n vroege ontsnapping afronden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content