Waarom Sir Wiggins 12 kg verdikte

© BELGAIMAGE

Vergeet het beeld van de graatmagere Bradley Wiggins die de Tourcols bedwong, vandaag is de Brit weer een gespierde mannetjesputter. Met één duidelijk doel voor ogen…

Het was een van de verhalen van het wielervoorjaar 2015: Bradley Wiggins die met Parijs-Roubaix zijn laatste wegkoers zou rijden, in de hoop om de Helleklassieker op zijn naam te schrijven. Ondanks een aanval in de finale echter een vergeefse poging. En ook het pensioenplan, althans op de weg, klopte niet helemaal. Met zijn eigen Team WIGGINS, waarvoor de Britse Sir vanaf 1 mei 2015 Team Sky inwisselde, reed hij immers nog de Tour de Yorkshire (mei) – als aanloop naar zijn geslaagde werelduurrecordpoging begin juni -, de Ride Londen Surrey Classic (augustus) én de Tour of Britain (september).

Ook dit seizoen blijft de 35-jarige Wiggins op de weg koersen. Vorige week nam hij met een Britse selectie deel aan drie races van de Challenge Mallorca en vandaag start hij met zijn ploeg WIGGINS in de Dubai Tour, weliswaar zonder persoonlijke ambitie. “Ik ga vooral mijn teammaats helpen”, aldus Wiggo die zich in de golfstaat wil voorbereiden op het WK piste voor eigen volk, in Londen (begin maart). Daar zal hij deel uitmaken van de Britse achtervolgingsploeg en allicht met Mark Cavendish een koppel in de ploegkoers vormen.

Olympisch recordhouder

Dat WK moet de springplank naar het nog grotere doel van 2016 worden: goud met de Britse achtervolgingsploeg in Rio, waardoor de ex-Tourwinnaar baansprinter Chris Hoy zou voorbijsteken als de succesvolste Britse renner ooit in de olympische geschiedenis. Wiggins veroverde al vier titels op de Spelen: in de individuele achtervolging (2004 en 2008), in de ploegenachtervolging (2008) en in de tijdrit op de weg (2012), plus nog een zilveren (2004) en twee bronzen medailles (2000 en 2004).

Met oog op Rio heeft Wiggins’ 1m90 grote lichaam een hele transformatie ondergaan: sinds hij in mei 2014 met een gewicht van slechts 71,75 kilo de Ronde van Californië won, is hij liefst 12 kilo bij gekomen, tot zo’n goeie 83 kilo. Geen vet, maar hoofdzakelijk spieren, dankzij vele sessies in de fitness. Aanvankelijk om te kunnen schitteren in Parijs-Roubaix, later met oog op het uurrecord en nu om te voldoen aan de specificiteit van de achtervolgingsdiscipline, waar nog meer dan in het verleden pure kracht telt en geen wattage per kg.

(Jonas Creteur)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content