WK veldrijden: ‘Kan België het unieke klavertje vier vervolmaken?’

© Belga Image

Jonas Creteur, wielerspecialist van Sport/Voetbalmagazine, blikt vooruit naar het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor. In drie vragen peilen we naar zijn verwachtingen.

Wat mogen we van de Belgen verwachten?

Jonas Creteur: “Ik ga ervan uit dat het scenario van dit seizoen zich voortzet: België tegen Nederland. Met Wout Van Aert als grootste kandidaat voor het goud. Her en der viel te lezen dat hij over zijn hoogtepunt heen is, meningen gebaseerd op zijn mindere cross in Hoogerheide, waar hij op ruim een minuut van Mathieu van der Poel arriveerde. Maar wie de rondetijden goed analyseert, merkt dat Van Aert daar niet voluit is gegaan. Hij wisselde heel snelle met tragere rondes af. Het was een test en wellicht stelde hij vast dat het goed zit met de conditie. Niet vergeten dat hij amper een week eerder zwaar indruk maakte in de cross van Zonnebeke. Wees gerust, Van Aert is in vorm en ik denk dat hij ook geleerd heeft uit zijn ervaring op het BK, waar hij mentaal toch bezweek onder de immense druk als topfavoriet. Niels Albert (coach van Van Aert, nvdr) zal hem wel ingefluisterd hebben dat er niets mis is met verstoppertje te spelen in Hoogerheide.”

“Naast Van Aert hebben de Belgen nog andere hangijzers in het vuur. Dan denk ik in de eerste plaats aan Kevin Pauwels. Omdat hij getraind wordt door Peter Hespel, de coach die eerder ook Zdenek Stybar naar twee wereldtitels loodste. Als geen ander weet Hespel hoe je een crosser laat pieken. Conditioneel zal Pauwels dus wel goed zijn, alleen vraag ik mij af of hij mentaal geen tik heeft gekregen door de vaststelling dat het parcours zwaarder ligt dan verwacht.”

“Wat Tom Meeusen betreft, vrees ik dat de hele dopingkwestie hem teveel te veel energie gekost heeft. Sven Nys is naar mijn aanvoelen podiumkandidaat, maar niet meer. In Hoogerheide klokte hij geen enkele snelle ronde en ik denk niet dat hij daar verstoppertje speelde. Klaas Vantornout ten slotte kan altijd een verrassing zijn, dat bewees hij op het BK. Ook daar was hij, net zoals nu, wat ziek in aanloop naar de cross.”

Wat kan je vertellen over het parcours in Tabor?

Jonas Creteur: “Het parcours zal, zoals dikwijls in het veldrijden, een doorslaggevende factor zijn. Blijft het modderig dan zijn Van Aert en Vantornout – die op dit parcours in 2010 al eens tweede werd achter Stybar – in het voordeel, dat zijn de mannen van de kracht. Gaat het weer vriezen dan krijgen we een sneller parcours en verwacht ik meer van Pauwels en de Nederlanders Van der Poel en Lars van der Haar. Dat er ook redelijk wat trappenpartijen in de omloop zitten, speelt eveneens in de kaart van Van Aert, die een goeie loper is. Dat Van Aert alle omlopen aankan, bewees hij dit seizoen trouwens met winst in Hamme, waar hij op een supersnel parcours Van der Poel aftroefde in de sprint.”

Naar welke namen kijk je tijdens dit WK-weekend nog uit?

Jonas Creteur: “Ik ben vooral benieuwd of België er voor het eerst in de WK-geschiedenis in slaagt een klavertje vier te vervolmaken. De kans is immers reëel dat we zowel bij de junioren, beloften, dames als profs goud behalen. Bij de junioren is Eli Iserbyt bijna negentig procent zeker van winst – hij verloor dit seizoen nog maar één cross -, bij de beloften behoren Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout tot de topfavorieten en bij de profs hebben we Van Aert. Eigenlijk wacht Sanne Cant bij de dames de moeilijkste opdracht. Zij moet voor Marianne Vos, zevenvoudig wereldkampioene, proberen te eindigen. Een moeilijke opgave, maar niet onmogelijk, want Vos blesseerde zich vorige week en het is afwachten of ze haar normale niveau haalt. Kortom, de Belgische delegatie kan een unieke prestatie neerzetten dit weekend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content