Zorgt Jolien D'Hoore voor nieuwe wielermedaille?

15/08/16 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:04

Wielrenster Jolien D'Hoore begint aan haar eerste competitiedag in het omnium. Ze werd in Londen, op haar 22e, al vijfde op dat allroundnummer. Groeide sindsdien uit tot een wereldtopper op de weg, maar kon op de piste de stap naar het podium (nog) niet zetten: vierde op de WK's van 2014 en 2015, zesde in 2016. Op het laatste WK vielen haar sterke nummers (scratch, afvalling en de afsluitende puntenkoers) wat tegen, maar bleek wel dat ze veel was verbeterd in haar voorheen zwakke nummers (achtervolging, 500 meter en baanronde).

Zorgt Jolien D'Hoore voor nieuwe wielermedaille?

Jolien D'hoore © Belga Image

Om een medaille te halen in Rio zal de Oost-Vlaamse in elk van die drie tijdsonderdelen weer een persoonlijk record moeten neerzetten en vóór het laatste nummer, de puntenkoers, al in de top drie moeten staan. Daarin wordt bij de vrouwen immers heel verdedigend gekoerst en is het moeilijk om nog posities op te schuiven.

Aan het materiaal, zeer belangrijk op de piste, zal het alleszins niet liggen, want D'Hoore onderging in de nieuwe windtunnel in Paal liefst 45 tests op zoek naar de ideale combinatie van helm, outfit en fietspositie. Zowel haar pakjes (Bioracer) als haar fietsen (Ridley) zijn bovendien van topkwaliteit.

Gezien de dominantie van de Britse Laura Trott, de regerende olympisch en wereldkampioene, wordt goud in Rio allicht moeilijk. Bovendien is de top in vergelijking met Londen breder geworden, met vooral de Française Laurie Berthon, de Amerikaanse Sarah Hammer, de Australische Annette Edmondson, de Canadese Allison Beveridge en de Nederlandse Kirsten Wild.

Kans op goud: 10%, kans op medaille: 25%.

Competitie: maandag 15/8 en dinsdag 16/8, afsluitende puntenkoers om 22.05 uur.

Onze partners