Rasko Katic: de Grote Vriendelijke Reus van BC Oostende

© BELGAIMAGE

Zaterdag vindt in Vorst Nationaal de bekerfinale tussen BC Oostende en Antwerp Giants plaats. Daarin rekent BCO op zijn Servische reus Rasko Katic, die na zilver op het WK in 2014 ook de Belgische beker aan zijn palmares wil toevoegen. Een introductie.

De baard is, naast zijn eveneens kenmerkende havikneus, niet het enige opmerkelijke aan Rasko Katic, in eigen land een basketbalicoon en na een half jaar in België ook uitgegroeid tot de centrale toren van het bijna onneembare BC Oostende-fort. In zeven thema’s vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine over zijn late basketbalroeping, over moeilijke keuzes en topmomenten, over het succes van BCO, en over zijn heel aparte hobby.

Enkele passages…

Rasko Katic over België:

“Ik groeide op in een gezin dat totaal niet sportminded was. Mijn vader schreef gedichten en sarcastische grappen voor kranten waarmee hij wantoestanden in de maatschappij aanklaagde. Mijn zus werd doctor in de Slavische talen en ikzelf tekende cartoons. Op mijn zestiende won ik zelfs de derde prijs op een internationaal festival in Olen. Nooit had ik toen durven vermoeden dat ik twintig jaar later in België ook zou basketten.” (lacht)

Rasko Katic over WK-zilver met Servië:

“Aanvankelijk was de sfeer in de groep gespannen, maar na een gevecht in de kleedkamer werden alle ego’s opzijgezet en voelde ik dat er iets groots inzat. Mijn instinct klopte: in de achtste, kwart- en halve finale medaillekandidaten Griekenland, Brazilië en Frankrijk uitgeschakeld. Het vertrouwen was zó groot dat we dachten een kans te maken in de finale tegen de VS.

“Dáchten, want zij speelden basketbal van een andere planeet. Zelfs een team met alle beste Europeanen was kansloos geweest tegen een fenomenale Kyrie Irving, James Harden, Stephen Curry, Anthony Davis… Ikzelf mocht acht minuten spelen en was, ondanks het verlies met bijna 40 punten, allerminst teleurgesteld. Ook in Servië werd het zilver gevierd als goud: 40.000 fans juichten ons toe in Belgrado. De regering beloofde alle spelers zelfs een pensioen vanaf hun veertigste. Op dat vlak zit ik dus nu al safe.” (lacht)

Rasko Katic over de vergelijking met Vlade Divac:

“Niet op dat niveau, maar ik ben wel hetzelfde type. Niet atletisch, maar wel sterk, een goeie pass, een efficiënte haakworp – mijn favoriete beweging – en een groot spelinzicht. Dat hoge basketbal-IQ is mijn voornaamste kwaliteit, ik háát het als een speler nóg slimmer is dan ik. (lacht)

“Ik probeer ook altijd het mentale spel te winnen. Niet met trash talk, want dat is een teken van zwakte. Ik ben meestal zelfs stil, en áls ik iets zeg, is het heel bewust. Zoals onlangs tegen Chalon in de Eurocup, toen ik twee spelers hoorde ruziën over wie de meeste shots moest nemen. Ik fluisterde tegen de ene: ‘Jouw ploegmaat respecteert je niet, je hebt geen controle over je ploeg’, waarop hij nóg gefrustreerder raakte.”

Rasko Katic over zijn passie voor distelvinken:

“Als kind groeide ik op aan de rand van een bos en raakte ik erdoor gefascineerd. Niets geeft me nu meer energie dan een half uur zonder shirt op het gras te liggen en mij op te laden met kosmische stralen. In Servië ga ik ook vaak vissen, maar mijn meeste vrije tijd steek ik in het kweken van distelvinken. Al van jongs af hield ik thuis vogels en die passie is sindsdien alleen maar gegroeid. Ik weet er zelfs meer over dan over basketbal. (lacht) Door úren te lezen over hoe je ze moet kweken, door te leren ook van specialisten, zoals Freddy De Waegeneer uit Ninove, een van dé experten in Europa. Ik heb hier nu een elftal distelvinken, maar na mijn carrière – over een jaar of vier, vijf – hoop ik er meer te kweken, als voltijdse bezigheid.”

(Jonas Creteur)

Lees het volledige interview met Rasko Katic in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 maart.

Finale beker van België, zaterdag 12 maart, 20.15 uur, Vorst Nationaal, BC Oostende – Antwerp Giants.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content