Doping: België krijgt slecht rapport

Wereldantidopingagentschap WADA © Reuters

Samen met enkele andere landen heeft België van het Wereldantidopingagentschap WADA een negatief rapport ontvangen. Ons land heeft tot maart 2016 om zijn zaken op orde te krijgen. De organisatie heeft het Russisch antidopingagentschap geschorst.

Dat maakte het WADA bekend.

Naast België staan ook Brazilië, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Spanje op een “watchlist” van het WADA. Aan deze landen worden strikte voorwaarden opgelegd, die tegen 18 maart 2016 ingevuld moeten worden. Als dat niet het geval is, worden de antidopingagentschappen van landen op de watchlist als “niet-overeenstemmend (non-compliant)” beschouwd, hetgeen wil zeggen dat de regels van het Wereldantidopingagentschap niet correct worden nageleefd.

Rusland geschorst

Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne worden vanaf vandaag/woensdag al als niet-overeenstemmend beschouwd, waardoor ze sancties moeten vrezen. Ook Rusland is volgens het WADA niet-overeenstemmend. Het Russische antidopingagentschap (Rusada), dat beschuldigd wordt van het toedekken van positieve dopinggevallen van Russische atleten, wordt geschorst.

“Die beslissing werd in unanimiteit genomen”, bevestigde het WADA in een persbericht. De beslissing van het WADA was te verwachten en valt in de lijn van het onafhankelijk rapport over doping in de Russische atletiek.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier