10 jonge Belgische sporttalenten die het volgen waard zijn in 2019

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zoals bij het begin van elk nieuw jaar stellen we ook nu weer een lijst samen met tien jonge Belgische talenten om in het oog te houden. Wie worden de volgende Nafi Thiam of Youri Tielemans?

Eli Yserbit (veldrijden)

Helemaal beloftevol is de 21-jarige West-Vlaming niet meer, want in feite hoort hij al een tijdje bij de gevestigde waarden in het Belgische veldrijden. Zij het dan in de jeugdcategorieën. Kroonde zichzelf begin 2018 voor een tweede maal tot wereldkampioen bij de beloften. Iets wat hij straks in Denemarken voor een derde keer hoopt te doen. Daarna wacht wellicht de definitieve overstap naar de profs. Daar mocht hij dit seizoen al enkele malen van proeven van zijn team Marlux-Bingoal, maar blessures en pech hielden hem tot nog toe van spraakmakende resultaten. Leergeld, heet zoiets. Iserbyt wil pas op zijn 23ste top zijn, gaf hij zelf al meermaals aan in interviews. Hij heeft dus nog even en 2019 moet daarin een eerste echte stap vooruit worden. Mocht het in het veldrijden niet lukken, heeft Iserbyt echter nog een toekomst in het mountainbiken, waarin hij bij de jeugd schitterde. En als ook dát niet zou lukken, heeft hij nog Puck Moonen. De bevallige jonge Nederlandse wielrenster met wie hij samenwoont.

Eli Iserbyt
Eli Iserbyt© BELGA

Hanne Maudens (zevenkamp en verspringen)

De 21-jarige Oost-Vlaamse meerkampster, in 2017 al beloond met een Gouden Spike bij de beloftes, moet het voorlopig stellen met een rol in de schaduw van Nafi Thiam. Maar dat kan een voordeel zijn: zo krijgt ze de ruimte om rustig te groeien. En dat doet ze. Op de Hypomeeting van Gotzis -een van de sterkst bezette meerkampevents ter wereld – begin vorig jaar bewees ze met een score van 6252 punten en een zesde stek dat ze nu al dicht bij de wereldtop aanleunt. Een trainerswissel moet haar dat extraatje geven om de stap naar de top te zetten: sinds kort wordt Maudens onder handen genomen door Wim Vandeven, de man die onder andere Tia Hellebaut en Hans Van Alphen naar internationale roem coachte. Maudens blinkt voornamelijk uit in het verspringen, waarin ze dit jaar met een sprong van 6m42 in de buurt komt van Nafi Thiam. Wil in 2019 pieken naar het EK indoor te Glasgow en het WK in Doha, later op het jaar. Ook in het oog te houden de komende jaren: de West-Vlaamse Maité Beernaert, die 2018 op magistrale wijze afsloot met een gouden medaille in het verspringen op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires. De amper zestienjarige Beernaert behaalde de zege met een sprong van 6m31. Veelbelovend!

Hanne Maudens
Hanne Maudens© BELGA

Haris Bratanovic (basketbal)

Een zeventienjarig toptalent in het basketbal uit dezelfde lichting als Vrenz Bleijenbergh, samen haalden ze afgelopen zomer brons op het EK voor -18 (weliswaar in de B-divisie). Net als de één jaar oudere Antwerpenaar kan Bratanovic door zijn interessante combinatie van lengte (2m10), uitstekend schot en mobiliteit rekenen op heel wat belangstelling van topclubs uit Europa en de NBA. In tegenstelling tot Bleijenbergh koos de Belgische pivot met Bosnische roots wél voor een avontuur in het buitenland: het grote FC Barcelona kon hem afgelopen zomer overtuigen in hun tweede team verder te rijpen. Wellicht wordt hij volgende zomer overgeheveld naar de A-kern. Mocht begin 2018 ook al debuteren bij de Belgian Lions, toen amper zestien jaar oud. Historisch. Zit bij hetzelfde makelaarsbureau als NBA-vedetten Russell Westbrook en Anthony Davis.

Haris Bratanovic (nummer 19)
Haris Bratanovic (nummer 19)© BELGA

Matthias Casse (judo)

In het judo is België al een tijdje niet meer zo dominant als in de jaren tachtig en negentig, maar na Dirk Van Tichelt en Toma Nikiforov lijkt er aan mannelijke zijde toch opvolging op komst. Met name deze Matthias Casse, een 21-jarige Antwerpenaar die in Rio al eens van de Spelen mocht proeven als sparring partner van Van Tichelt. Nu heeft Casse zijn rise to the top zelf ingezet, met als voornaamste doel de Spelen van Tokio 2020. In 2017 kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de junioren, wat voor ons land al geleden was van Ulla Werbrouck in 1990. Vorig jaar, in zijn eerste WK bij de profs eindigde hij meteen op een zeer knappe zevende plek in de categorie tot 81kg en werd hij negende op het EK in Tel Aviv. 2018 eindigde hij met een Belgische titel in de -81kg. In de wereldbekerevents greep hij steeds nipt naast een podium, in dat opzicht moet 2019 de definitieve doorbraak inluiden.

Matthias Casse
Matthias Casse© BELGA

Remco Evenepoel (wielrennen)

Wat is er allemaal al gezegd en geschreven over deze zoveelste nieuwe Eddy Merckx? Eigenlijk ligt er daardoor nu al een massale druk op de schouders van deze tiener. Nu, de voortekenen zijn alvast gunstig: de manier waarop de 18-jarige Remco afgelopen jaar bijna fluitend Belgisch, Europees én wereldkampioen werd bij de juniores, kan je niet anders dan -welaan, ja- Merckxiaans noemen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen nu dit Brusselse rastalent -die tot zijn zestiende nog voetbalde bij RSC Anderlecht- de beloften overslaat en meteen bij de profs debuteert. Evenepoel tekende een contract bij het Deceuninck-Quick Step van de ervaren Patrick Lefevere. Kunnen zij de druk kanaliseren en het ideale parcours uitstippelen voor de nieuwe poulain? Of verbaast Remco Evenepoel ook nu weer en blaast hij ons allemaal wederom van de sokken? Op 20 januari begint hij eraan in de Ronde van San Juan in Argentinië, ver weg van de spotlights. Daarna volgen in principe nog de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en de ronde van Turkije. Zijn debuut voor eigen publiek is voorzien voor Nokere Koerse.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel© BELGAIMAGE

Sam Maes (skiën)

België’s grootste talent in het skiën, meer specifiek de slalom en reuzeslalom. De Edegemnaar verhuisde al op zijn derde mee met zijn familie naar Oostenrijk, waar zijn ouders een hotel runnen. Daar kreeg Maes de liefde voor de skisport met de paplepel meegegeven. Vorig jaar maakte hij voor ons land op amper negentienjarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, waar hij 32ste eindigde op de reuzeslalom. Lichtjes teleurstellend, want een plek in de top 30 was zijn doelstelling. Toch werd 2018 een doorbraakjaar voor Maes, want door enkele zeges bij de junioren klom hij op tot de eerste plaats in dat mondiale klassement. Bij de profs maakte hij een sprong van de 154ste naar de 35ste positie in de wereldranking. Zet de jonge Sam Maes straks België op de kaart als skinatie?

Sam Maes
Sam Maes© BELGA

Vrenz Bleijenbergh (basketbal)

De 2m06 grote Vrenz Bleijgenberg deed vorige zomer voor het eerst van zich spreken op het EK voor -18 (B-divisie), waar België brons pakte en hij de uitblinker was met gemiddeld 13 punten, 8 rebounds en 6 assists. Sinds dit seizoen maakt hij ook deel uit van de A-kern van Antwerp Giants, titelkandidaat in de Euromillions Basketball League. Coach Roel Moors gunde de jongeling zelfs al enkele speelminuten in Europees verband. Wat deze forward zo speciaal en gegeerd maakt is zijn combinatie van lengte en mobiliteit. Goede handen, snelle drives, meer dan degelijk afstandsschot, wat hem bijzonder compleet maakt. Voorlopig houdt hij aanbiedingen van Amerikaanse colleges af. Al kan daar snel verandering in komen: de amper achttienjarige Bleijenbergh staat inmiddels op de radar van een aantal NBA-scouts.

Vrenz Bleijenbergh (r)
Vrenz Bleijenbergh (r)© BELGA

Yari Verschaeren (voetbal)

17 jaar en een naam die doet denken aan die van een ander rastalent uit de jeugdacademie van paars-wit: Youri Tielemans. Niet alleen qua naam trouwens. Ook gestalte, flegma en balbehandeling zijn vergelijkbaar met die van de Rode Duivel en huidige spelverdeler van AS Monaco. Eind november mocht hij van Hein Vanhaezebrouck debuteren met een basisplaats tegen STVV. Verschaeren ontgoochelde niet. Dat deed de Antwerpenaar evenmin tijdens invalbeurten tegen Trnava, Genk en Charleroi. Maakt deel uit van dezelfde lichting als Jérémy Doku, een pijlsnelle aanvaller die verkoos bij Anderlecht te blijven in plaats van een royaal aanbod van Liverpool te aanvaarden. Ook Doku mocht de voorbije weken meermaals opdraven bij de A-kern. Hij en Verschaeren gelden als dé twee goudhaantjes van Neerpede.

Yari Verschaeren
Yari Verschaeren

Zinho Vanheusden (voetbal)

Wellicht het voetbaltalent dat al het verst staat in dit lijstje, je zou haast vergeten dat hij nog maar net 19 jaar is. Werd bij de nationale jeugdploegen al vaak bewierookt voor zijn leiderscapaciteiten, speldoorzicht en defensieve maturiteit, maar bleef bij Inter Milaan wat ter plaatse trappelen. Een uitleenbeurt aan Standard, de club waar hij deels werd opgeleid, bracht soelaas. Na een voorzichtige start waarin hij van Preud’homme slechts met mondjesmaat speelgelegenheid kreeg, groeide de jonge centrale verdediger eind 2018 uit tot een absolute steunpilaar in het elftal. Een lijn die hij in 2019 moet kunnen doortrekken, wie weet al snel beloond met een selectie voor de Rode Duivels. Daar is de verdedigende linie dringend aan vernieuwing toe: Vanheusden staat met stip genoteerd als opvolger van Kompany en Vermaelen.

Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden

Eli Yserbit (veldrijden)

Helemaal beloftevol is de 21-jarige West-Vlaming niet meer, want in feite hoort hij al een tijdje bij de gevestigde waarden in het Belgische veldrijden. Zij het dan in de jeugdcategorieën. Kroonde zichzelf begin 2018 voor een tweede maal tot wereldkampioen bij de beloften. Iets wat hij straks in Denemarken voor een derde keer hoopt te doen. Daarna wacht wellicht de definitieve overstap naar de profs. Daar mocht hij dit seizoen al enkele malen van proeven van zijn team Marlux-Bingoal, maar blessures en pech hielden hem tot nog toe van spraakmakende resultaten. Leergeld, heet zoiets. Iserbyt wil pas op zijn 23ste top zijn, gaf hij zelf al meermaals aan in interviews. Hij heeft dus nog even en 2019 moet daarin een eerste echte stap vooruit worden. Mocht het in het veldrijden niet lukken, heeft Iserbyt echter nog een toekomst in het mountainbiken, waarin hij bij de jeugd schitterde. En als ook dát niet zou lukken, heeft hij nog Puck Moonen. De bevallige jonge Nederlandse wielrenster met wie hij samenwoont.

Eli Iserbyt
Eli Iserbyt© BELGA

Hanne Maudens (zevenkamp en verspringen)

De 21-jarige Oost-Vlaamse meerkampster, in 2017 al beloond met een Gouden Spike bij de beloftes, moet het voorlopig stellen met een rol in de schaduw van Nafi Thiam. Maar dat kan een voordeel zijn: zo krijgt ze de ruimte om rustig te groeien. En dat doet ze. Op de Hypomeeting van Gotzis -een van de sterkst bezette meerkampevents ter wereld – begin vorig jaar bewees ze met een score van 6252 punten en een zesde stek dat ze nu al dicht bij de wereldtop aanleunt. Een trainerswissel moet haar dat extraatje geven om de stap naar de top te zetten: sinds kort wordt Maudens onder handen genomen door Wim Vandeven, de man die onder andere Tia Hellebaut en Hans Van Alphen naar internationale roem coachte. Maudens blinkt voornamelijk uit in het verspringen, waarin ze dit jaar met een sprong van 6m42 in de buurt komt van Nafi Thiam. Wil in 2019 pieken naar het EK indoor te Glasgow en het WK in Doha, later op het jaar. Ook in het oog te houden de komende jaren: de West-Vlaamse Maité Beernaert, die 2018 op magistrale wijze afsloot met een gouden medaille in het verspringen op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires. De amper zestienjarige Beernaert behaalde de zege met een sprong van 6m31. Veelbelovend!

Hanne Maudens
Hanne Maudens© BELGA

Haris Bratanovic (basketbal)

Een zeventienjarig toptalent in het basketbal uit dezelfde lichting als Vrenz Bleijenbergh, samen haalden ze afgelopen zomer brons op het EK voor -18 (weliswaar in de B-divisie). Net als de één jaar oudere Antwerpenaar kan Bratanovic door zijn interessante combinatie van lengte (2m10), uitstekend schot en mobiliteit rekenen op heel wat belangstelling van topclubs uit Europa en de NBA. In tegenstelling tot Bleijenbergh koos de Belgische pivot met Bosnische roots wél voor een avontuur in het buitenland: het grote FC Barcelona kon hem afgelopen zomer overtuigen in hun tweede team verder te rijpen. Wellicht wordt hij volgende zomer overgeheveld naar de A-kern. Mocht begin 2018 ook al debuteren bij de Belgian Lions, toen amper zestien jaar oud. Historisch. Zit bij hetzelfde makelaarsbureau als NBA-vedetten Russell Westbrook en Anthony Davis.

Haris Bratanovic (nummer 19)
Haris Bratanovic (nummer 19)© BELGA

Matthias Casse (judo)

In het judo is België al een tijdje niet meer zo dominant als in de jaren tachtig en negentig, maar na Dirk Van Tichelt en Toma Nikiforov lijkt er aan mannelijke zijde toch opvolging op komst. Met name deze Matthias Casse, een 21-jarige Antwerpenaar die in Rio al eens van de Spelen mocht proeven als sparring partner van Van Tichelt. Nu heeft Casse zijn rise to the top zelf ingezet, met als voornaamste doel de Spelen van Tokio 2020. In 2017 kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de junioren, wat voor ons land al geleden was van Ulla Werbrouck in 1990. Vorig jaar, in zijn eerste WK bij de profs eindigde hij meteen op een zeer knappe zevende plek in de categorie tot 81kg en werd hij negende op het EK in Tel Aviv. 2018 eindigde hij met een Belgische titel in de -81kg. In de wereldbekerevents greep hij steeds nipt naast een podium, in dat opzicht moet 2019 de definitieve doorbraak inluiden.

Matthias Casse
Matthias Casse© BELGA

Remco Evenepoel (wielrennen)

Wat is er allemaal al gezegd en geschreven over deze zoveelste nieuwe Eddy Merckx? Eigenlijk ligt er daardoor nu al een massale druk op de schouders van deze tiener. Nu, de voortekenen zijn alvast gunstig: de manier waarop de 18-jarige Remco afgelopen jaar bijna fluitend Belgisch, Europees én wereldkampioen werd bij de juniores, kan je niet anders dan -welaan, ja- Merckxiaans noemen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen nu dit Brusselse rastalent -die tot zijn zestiende nog voetbalde bij RSC Anderlecht- de beloften overslaat en meteen bij de profs debuteert. Evenepoel tekende een contract bij het Deceuninck-Quick Step van de ervaren Patrick Lefevere. Kunnen zij de druk kanaliseren en het ideale parcours uitstippelen voor de nieuwe poulain? Of verbaast Remco Evenepoel ook nu weer en blaast hij ons allemaal wederom van de sokken? Op 20 januari begint hij eraan in de Ronde van San Juan in Argentinië, ver weg van de spotlights. Daarna volgen in principe nog de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en de ronde van Turkije. Zijn debuut voor eigen publiek is voorzien voor Nokere Koerse.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel© BELGAIMAGE

Sam Maes (skiën)

België’s grootste talent in het skiën, meer specifiek de slalom en reuzeslalom. De Edegemnaar verhuisde al op zijn derde mee met zijn familie naar Oostenrijk, waar zijn ouders een hotel runnen. Daar kreeg Maes de liefde voor de skisport met de paplepel meegegeven. Vorig jaar maakte hij voor ons land op amper negentienjarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, waar hij 32ste eindigde op de reuzeslalom. Lichtjes teleurstellend, want een plek in de top 30 was zijn doelstelling. Toch werd 2018 een doorbraakjaar voor Maes, want door enkele zeges bij de junioren klom hij op tot de eerste plaats in dat mondiale klassement. Bij de profs maakte hij een sprong van de 154ste naar de 35ste positie in de wereldranking. Zet de jonge Sam Maes straks België op de kaart als skinatie?

Sam Maes
Sam Maes© BELGA

Vrenz Bleijenbergh (basketbal)

De 2m06 grote Vrenz Bleijgenberg deed vorige zomer voor het eerst van zich spreken op het EK voor -18 (B-divisie), waar België brons pakte en hij de uitblinker was met gemiddeld 13 punten, 8 rebounds en 6 assists. Sinds dit seizoen maakt hij ook deel uit van de A-kern van Antwerp Giants, titelkandidaat in de Euromillions Basketball League. Coach Roel Moors gunde de jongeling zelfs al enkele speelminuten in Europees verband. Wat deze forward zo speciaal en gegeerd maakt is zijn combinatie van lengte en mobiliteit. Goede handen, snelle drives, meer dan degelijk afstandsschot, wat hem bijzonder compleet maakt. Voorlopig houdt hij aanbiedingen van Amerikaanse colleges af. Al kan daar snel verandering in komen: de amper achttienjarige Bleijenbergh staat inmiddels op de radar van een aantal NBA-scouts.

Vrenz Bleijenbergh (r)
Vrenz Bleijenbergh (r)© BELGA

Yari Verschaeren (voetbal)

17 jaar en een naam die doet denken aan die van een ander rastalent uit de jeugdacademie van paars-wit: Youri Tielemans. Niet alleen qua naam trouwens. Ook gestalte, flegma en balbehandeling zijn vergelijkbaar met die van de Rode Duivel en huidige spelverdeler van AS Monaco. Eind november mocht hij van Hein Vanhaezebrouck debuteren met een basisplaats tegen STVV. Verschaeren ontgoochelde niet. Dat deed de Antwerpenaar evenmin tijdens invalbeurten tegen Trnava, Genk en Charleroi. Maakt deel uit van dezelfde lichting als Jérémy Doku, een pijlsnelle aanvaller die verkoos bij Anderlecht te blijven in plaats van een royaal aanbod van Liverpool te aanvaarden. Ook Doku mocht de voorbije weken meermaals opdraven bij de A-kern. Hij en Verschaeren gelden als dé twee goudhaantjes van Neerpede.

Yari Verschaeren
Yari Verschaeren

Zinho Vanheusden (voetbal)

Wellicht het voetbaltalent dat al het verst staat in dit lijstje, je zou haast vergeten dat hij nog maar net 19 jaar is. Werd bij de nationale jeugdploegen al vaak bewierookt voor zijn leiderscapaciteiten, speldoorzicht en defensieve maturiteit, maar bleef bij Inter Milaan wat ter plaatse trappelen. Een uitleenbeurt aan Standard, de club waar hij deels werd opgeleid, bracht soelaas. Na een voorzichtige start waarin hij van Preud’homme slechts met mondjesmaat speelgelegenheid kreeg, groeide de jonge centrale verdediger eind 2018 uit tot een absolute steunpilaar in het elftal. Een lijn die hij in 2019 moet kunnen doortrekken, wie weet al snel beloond met een selectie voor de Rode Duivels. Daar is de verdedigende linie dringend aan vernieuwing toe: Vanheusden staat met stip genoteerd als opvolger van Kompany en Vermaelen.

Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden

Cyril Ngonge (voetbal)

Begin december mocht de achttienjarige flankaanvaller voor het eerst van het grote werk proeven toen hij voor Club Brugge inviel tegen Standard. Meteen toonde hij wat hem zo speciaal maakt: geen podiumvrees, goede techniek en ondernemingszin. Als zoon van ex-prof Michel Ngonge (oa. Harelbeke, Watford, Gent, La Louvière) weet Cyril ook al wat het bestaan van een profvoetballer inhoudt. Ongetwijfeld een troef. Net zoals dat andere Club-talentje met een bekende vader: Noah Fadiga. Maar Cyril staat al verder, zo bewees hij onder meer in de Youth League, de jeugdversie van de Champions League, waar hij vier keer scoorde en de aandacht trok van een aantal Europese topclubs, waaronder Liverpool. In 2019 moet de tweevoetige Ngonge in staat zijn vaker het wedstrijdblad te halen en wie weet volgende zomer helemaal door te breken wanneer Wesley en/of Dennis vertrekken bij Club.

Eli Yserbit (veldrijden)

Helemaal beloftevol is de 21-jarige West-Vlaming niet meer, want in feite hoort hij al een tijdje bij de gevestigde waarden in het Belgische veldrijden. Zij het dan in de jeugdcategorieën. Kroonde zichzelf begin 2018 voor een tweede maal tot wereldkampioen bij de beloften. Iets wat hij straks in Denemarken voor een derde keer hoopt te doen. Daarna wacht wellicht de definitieve overstap naar de profs. Daar mocht hij dit seizoen al enkele malen van proeven van zijn team Marlux-Bingoal, maar blessures en pech hielden hem tot nog toe van spraakmakende resultaten. Leergeld, heet zoiets. Iserbyt wil pas op zijn 23ste top zijn, gaf hij zelf al meermaals aan in interviews. Hij heeft dus nog even en 2019 moet daarin een eerste echte stap vooruit worden. Mocht het in het veldrijden niet lukken, heeft Iserbyt echter nog een toekomst in het mountainbiken, waarin hij bij de jeugd schitterde. En als ook dát niet zou lukken, heeft hij nog Puck Moonen. De bevallige jonge Nederlandse wielrenster met wie hij samenwoont.

Eli Iserbyt
Eli Iserbyt© BELGA

Hanne Maudens (zevenkamp en verspringen)

De 21-jarige Oost-Vlaamse meerkampster, in 2017 al beloond met een Gouden Spike bij de beloftes, moet het voorlopig stellen met een rol in de schaduw van Nafi Thiam. Maar dat kan een voordeel zijn: zo krijgt ze de ruimte om rustig te groeien. En dat doet ze. Op de Hypomeeting van Gotzis -een van de sterkst bezette meerkampevents ter wereld – begin vorig jaar bewees ze met een score van 6252 punten en een zesde stek dat ze nu al dicht bij de wereldtop aanleunt. Een trainerswissel moet haar dat extraatje geven om de stap naar de top te zetten: sinds kort wordt Maudens onder handen genomen door Wim Vandeven, de man die onder andere Tia Hellebaut en Hans Van Alphen naar internationale roem coachte. Maudens blinkt voornamelijk uit in het verspringen, waarin ze dit jaar met een sprong van 6m42 in de buurt komt van Nafi Thiam. Wil in 2019 pieken naar het EK indoor te Glasgow en het WK in Doha, later op het jaar. Ook in het oog te houden de komende jaren: de West-Vlaamse Maité Beernaert, die 2018 op magistrale wijze afsloot met een gouden medaille in het verspringen op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires. De amper zestienjarige Beernaert behaalde de zege met een sprong van 6m31. Veelbelovend!

Hanne Maudens
Hanne Maudens© BELGA

Haris Bratanovic (basketbal)

Een zeventienjarig toptalent in het basketbal uit dezelfde lichting als Vrenz Bleijenbergh, samen haalden ze afgelopen zomer brons op het EK voor -18 (weliswaar in de B-divisie). Net als de één jaar oudere Antwerpenaar kan Bratanovic door zijn interessante combinatie van lengte (2m10), uitstekend schot en mobiliteit rekenen op heel wat belangstelling van topclubs uit Europa en de NBA. In tegenstelling tot Bleijenbergh koos de Belgische pivot met Bosnische roots wél voor een avontuur in het buitenland: het grote FC Barcelona kon hem afgelopen zomer overtuigen in hun tweede team verder te rijpen. Wellicht wordt hij volgende zomer overgeheveld naar de A-kern. Mocht begin 2018 ook al debuteren bij de Belgian Lions, toen amper zestien jaar oud. Historisch. Zit bij hetzelfde makelaarsbureau als NBA-vedetten Russell Westbrook en Anthony Davis.

Haris Bratanovic (nummer 19)
Haris Bratanovic (nummer 19)© BELGA

Matthias Casse (judo)

In het judo is België al een tijdje niet meer zo dominant als in de jaren tachtig en negentig, maar na Dirk Van Tichelt en Toma Nikiforov lijkt er aan mannelijke zijde toch opvolging op komst. Met name deze Matthias Casse, een 21-jarige Antwerpenaar die in Rio al eens van de Spelen mocht proeven als sparring partner van Van Tichelt. Nu heeft Casse zijn rise to the top zelf ingezet, met als voornaamste doel de Spelen van Tokio 2020. In 2017 kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de junioren, wat voor ons land al geleden was van Ulla Werbrouck in 1990. Vorig jaar, in zijn eerste WK bij de profs eindigde hij meteen op een zeer knappe zevende plek in de categorie tot 81kg en werd hij negende op het EK in Tel Aviv. 2018 eindigde hij met een Belgische titel in de -81kg. In de wereldbekerevents greep hij steeds nipt naast een podium, in dat opzicht moet 2019 de definitieve doorbraak inluiden.

Matthias Casse
Matthias Casse© BELGA

Remco Evenepoel (wielrennen)

Wat is er allemaal al gezegd en geschreven over deze zoveelste nieuwe Eddy Merckx? Eigenlijk ligt er daardoor nu al een massale druk op de schouders van deze tiener. Nu, de voortekenen zijn alvast gunstig: de manier waarop de 18-jarige Remco afgelopen jaar bijna fluitend Belgisch, Europees én wereldkampioen werd bij de juniores, kan je niet anders dan -welaan, ja- Merckxiaans noemen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen nu dit Brusselse rastalent -die tot zijn zestiende nog voetbalde bij RSC Anderlecht- de beloften overslaat en meteen bij de profs debuteert. Evenepoel tekende een contract bij het Deceuninck-Quick Step van de ervaren Patrick Lefevere. Kunnen zij de druk kanaliseren en het ideale parcours uitstippelen voor de nieuwe poulain? Of verbaast Remco Evenepoel ook nu weer en blaast hij ons allemaal wederom van de sokken? Op 20 januari begint hij eraan in de Ronde van San Juan in Argentinië, ver weg van de spotlights. Daarna volgen in principe nog de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en de ronde van Turkije. Zijn debuut voor eigen publiek is voorzien voor Nokere Koerse.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel© BELGAIMAGE

Sam Maes (skiën)

België’s grootste talent in het skiën, meer specifiek de slalom en reuzeslalom. De Edegemnaar verhuisde al op zijn derde mee met zijn familie naar Oostenrijk, waar zijn ouders een hotel runnen. Daar kreeg Maes de liefde voor de skisport met de paplepel meegegeven. Vorig jaar maakte hij voor ons land op amper negentienjarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, waar hij 32ste eindigde op de reuzeslalom. Lichtjes teleurstellend, want een plek in de top 30 was zijn doelstelling. Toch werd 2018 een doorbraakjaar voor Maes, want door enkele zeges bij de junioren klom hij op tot de eerste plaats in dat mondiale klassement. Bij de profs maakte hij een sprong van de 154ste naar de 35ste positie in de wereldranking. Zet de jonge Sam Maes straks België op de kaart als skinatie?

Sam Maes
Sam Maes© BELGA

Vrenz Bleijenbergh (basketbal)

De 2m06 grote Vrenz Bleijgenberg deed vorige zomer voor het eerst van zich spreken op het EK voor -18 (B-divisie), waar België brons pakte en hij de uitblinker was met gemiddeld 13 punten, 8 rebounds en 6 assists. Sinds dit seizoen maakt hij ook deel uit van de A-kern van Antwerp Giants, titelkandidaat in de Euromillions Basketball League. Coach Roel Moors gunde de jongeling zelfs al enkele speelminuten in Europees verband. Wat deze forward zo speciaal en gegeerd maakt is zijn combinatie van lengte en mobiliteit. Goede handen, snelle drives, meer dan degelijk afstandsschot, wat hem bijzonder compleet maakt. Voorlopig houdt hij aanbiedingen van Amerikaanse colleges af. Al kan daar snel verandering in komen: de amper achttienjarige Bleijenbergh staat inmiddels op de radar van een aantal NBA-scouts.

Vrenz Bleijenbergh (r)
Vrenz Bleijenbergh (r)© BELGA

Yari Verschaeren (voetbal)

17 jaar en een naam die doet denken aan die van een ander rastalent uit de jeugdacademie van paars-wit: Youri Tielemans. Niet alleen qua naam trouwens. Ook gestalte, flegma en balbehandeling zijn vergelijkbaar met die van de Rode Duivel en huidige spelverdeler van AS Monaco. Eind november mocht hij van Hein Vanhaezebrouck debuteren met een basisplaats tegen STVV. Verschaeren ontgoochelde niet. Dat deed de Antwerpenaar evenmin tijdens invalbeurten tegen Trnava, Genk en Charleroi. Maakt deel uit van dezelfde lichting als Jérémy Doku, een pijlsnelle aanvaller die verkoos bij Anderlecht te blijven in plaats van een royaal aanbod van Liverpool te aanvaarden. Ook Doku mocht de voorbije weken meermaals opdraven bij de A-kern. Hij en Verschaeren gelden als dé twee goudhaantjes van Neerpede.

Yari Verschaeren
Yari Verschaeren

Zinho Vanheusden (voetbal)

Wellicht het voetbaltalent dat al het verst staat in dit lijstje, je zou haast vergeten dat hij nog maar net 19 jaar is. Werd bij de nationale jeugdploegen al vaak bewierookt voor zijn leiderscapaciteiten, speldoorzicht en defensieve maturiteit, maar bleef bij Inter Milaan wat ter plaatse trappelen. Een uitleenbeurt aan Standard, de club waar hij deels werd opgeleid, bracht soelaas. Na een voorzichtige start waarin hij van Preud’homme slechts met mondjesmaat speelgelegenheid kreeg, groeide de jonge centrale verdediger eind 2018 uit tot een absolute steunpilaar in het elftal. Een lijn die hij in 2019 moet kunnen doortrekken, wie weet al snel beloond met een selectie voor de Rode Duivels. Daar is de verdedigende linie dringend aan vernieuwing toe: Vanheusden staat met stip genoteerd als opvolger van Kompany en Vermaelen.

Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden

Cyril Ngonge (voetbal)

Begin december mocht de achttienjarige flankaanvaller voor het eerst van het grote werk proeven toen hij voor Club Brugge inviel tegen Standard. Meteen toonde hij wat hem zo speciaal maakt: geen podiumvrees, goede techniek en ondernemingszin. Als zoon van ex-prof Michel Ngonge (oa. Harelbeke, Watford, Gent, La Louvière) weet Cyril ook al wat het bestaan van een profvoetballer inhoudt. Ongetwijfeld een troef. Net zoals dat andere Club-talentje met een bekende vader: Noah Fadiga. Maar Cyril staat al verder, zo bewees hij onder meer in de Youth League, de jeugdversie van de Champions League, waar hij vier keer scoorde en de aandacht trok van een aantal Europese topclubs, waaronder Liverpool. In 2019 moet de tweevoetige Ngonge in staat zijn vaker het wedstrijdblad te halen en wie weet volgende zomer helemaal door te breken wanneer Wesley en/of Dennis vertrekken bij Club.

Eli Yserbit (veldrijden)

Helemaal beloftevol is de 21-jarige West-Vlaming niet meer, want in feite hoort hij al een tijdje bij de gevestigde waarden in het Belgische veldrijden. Zij het dan in de jeugdcategorieën. Kroonde zichzelf begin 2018 voor een tweede maal tot wereldkampioen bij de beloften. Iets wat hij straks in Denemarken voor een derde keer hoopt te doen. Daarna wacht wellicht de definitieve overstap naar de profs. Daar mocht hij dit seizoen al enkele malen van proeven van zijn team Marlux-Bingoal, maar blessures en pech hielden hem tot nog toe van spraakmakende resultaten. Leergeld, heet zoiets. Iserbyt wil pas op zijn 23ste top zijn, gaf hij zelf al meermaals aan in interviews. Hij heeft dus nog even en 2019 moet daarin een eerste echte stap vooruit worden. Mocht het in het veldrijden niet lukken, heeft Iserbyt echter nog een toekomst in het mountainbiken, waarin hij bij de jeugd schitterde. En als ook dát niet zou lukken, heeft hij nog Puck Moonen. De bevallige jonge Nederlandse wielrenster met wie hij samenwoont.

Eli Iserbyt
Eli Iserbyt© BELGA

Hanne Maudens (zevenkamp en verspringen)

De 21-jarige Oost-Vlaamse meerkampster, in 2017 al beloond met een Gouden Spike bij de beloftes, moet het voorlopig stellen met een rol in de schaduw van Nafi Thiam. Maar dat kan een voordeel zijn: zo krijgt ze de ruimte om rustig te groeien. En dat doet ze. Op de Hypomeeting van Gotzis -een van de sterkst bezette meerkampevents ter wereld – begin vorig jaar bewees ze met een score van 6252 punten en een zesde stek dat ze nu al dicht bij de wereldtop aanleunt. Een trainerswissel moet haar dat extraatje geven om de stap naar de top te zetten: sinds kort wordt Maudens onder handen genomen door Wim Vandeven, de man die onder andere Tia Hellebaut en Hans Van Alphen naar internationale roem coachte. Maudens blinkt voornamelijk uit in het verspringen, waarin ze dit jaar met een sprong van 6m42 in de buurt komt van Nafi Thiam. Wil in 2019 pieken naar het EK indoor te Glasgow en het WK in Doha, later op het jaar. Ook in het oog te houden de komende jaren: de West-Vlaamse Maité Beernaert, die 2018 op magistrale wijze afsloot met een gouden medaille in het verspringen op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires. De amper zestienjarige Beernaert behaalde de zege met een sprong van 6m31. Veelbelovend!

Hanne Maudens
Hanne Maudens© BELGA

Haris Bratanovic (basketbal)

Een zeventienjarig toptalent in het basketbal uit dezelfde lichting als Vrenz Bleijenbergh, samen haalden ze afgelopen zomer brons op het EK voor -18 (weliswaar in de B-divisie). Net als de één jaar oudere Antwerpenaar kan Bratanovic door zijn interessante combinatie van lengte (2m10), uitstekend schot en mobiliteit rekenen op heel wat belangstelling van topclubs uit Europa en de NBA. In tegenstelling tot Bleijenbergh koos de Belgische pivot met Bosnische roots wél voor een avontuur in het buitenland: het grote FC Barcelona kon hem afgelopen zomer overtuigen in hun tweede team verder te rijpen. Wellicht wordt hij volgende zomer overgeheveld naar de A-kern. Mocht begin 2018 ook al debuteren bij de Belgian Lions, toen amper zestien jaar oud. Historisch. Zit bij hetzelfde makelaarsbureau als NBA-vedetten Russell Westbrook en Anthony Davis.

Haris Bratanovic (nummer 19)
Haris Bratanovic (nummer 19)© BELGA

Matthias Casse (judo)

In het judo is België al een tijdje niet meer zo dominant als in de jaren tachtig en negentig, maar na Dirk Van Tichelt en Toma Nikiforov lijkt er aan mannelijke zijde toch opvolging op komst. Met name deze Matthias Casse, een 21-jarige Antwerpenaar die in Rio al eens van de Spelen mocht proeven als sparring partner van Van Tichelt. Nu heeft Casse zijn rise to the top zelf ingezet, met als voornaamste doel de Spelen van Tokio 2020. In 2017 kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de junioren, wat voor ons land al geleden was van Ulla Werbrouck in 1990. Vorig jaar, in zijn eerste WK bij de profs eindigde hij meteen op een zeer knappe zevende plek in de categorie tot 81kg en werd hij negende op het EK in Tel Aviv. 2018 eindigde hij met een Belgische titel in de -81kg. In de wereldbekerevents greep hij steeds nipt naast een podium, in dat opzicht moet 2019 de definitieve doorbraak inluiden.

Matthias Casse
Matthias Casse© BELGA

Remco Evenepoel (wielrennen)

Wat is er allemaal al gezegd en geschreven over deze zoveelste nieuwe Eddy Merckx? Eigenlijk ligt er daardoor nu al een massale druk op de schouders van deze tiener. Nu, de voortekenen zijn alvast gunstig: de manier waarop de 18-jarige Remco afgelopen jaar bijna fluitend Belgisch, Europees én wereldkampioen werd bij de juniores, kan je niet anders dan -welaan, ja- Merckxiaans noemen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen nu dit Brusselse rastalent -die tot zijn zestiende nog voetbalde bij RSC Anderlecht- de beloften overslaat en meteen bij de profs debuteert. Evenepoel tekende een contract bij het Deceuninck-Quick Step van de ervaren Patrick Lefevere. Kunnen zij de druk kanaliseren en het ideale parcours uitstippelen voor de nieuwe poulain? Of verbaast Remco Evenepoel ook nu weer en blaast hij ons allemaal wederom van de sokken? Op 20 januari begint hij eraan in de Ronde van San Juan in Argentinië, ver weg van de spotlights. Daarna volgen in principe nog de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en de ronde van Turkije. Zijn debuut voor eigen publiek is voorzien voor Nokere Koerse.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel© BELGAIMAGE

Sam Maes (skiën)

België’s grootste talent in het skiën, meer specifiek de slalom en reuzeslalom. De Edegemnaar verhuisde al op zijn derde mee met zijn familie naar Oostenrijk, waar zijn ouders een hotel runnen. Daar kreeg Maes de liefde voor de skisport met de paplepel meegegeven. Vorig jaar maakte hij voor ons land op amper negentienjarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, waar hij 32ste eindigde op de reuzeslalom. Lichtjes teleurstellend, want een plek in de top 30 was zijn doelstelling. Toch werd 2018 een doorbraakjaar voor Maes, want door enkele zeges bij de junioren klom hij op tot de eerste plaats in dat mondiale klassement. Bij de profs maakte hij een sprong van de 154ste naar de 35ste positie in de wereldranking. Zet de jonge Sam Maes straks België op de kaart als skinatie?

Sam Maes
Sam Maes© BELGA

Vrenz Bleijenbergh (basketbal)

De 2m06 grote Vrenz Bleijgenberg deed vorige zomer voor het eerst van zich spreken op het EK voor -18 (B-divisie), waar België brons pakte en hij de uitblinker was met gemiddeld 13 punten, 8 rebounds en 6 assists. Sinds dit seizoen maakt hij ook deel uit van de A-kern van Antwerp Giants, titelkandidaat in de Euromillions Basketball League. Coach Roel Moors gunde de jongeling zelfs al enkele speelminuten in Europees verband. Wat deze forward zo speciaal en gegeerd maakt is zijn combinatie van lengte en mobiliteit. Goede handen, snelle drives, meer dan degelijk afstandsschot, wat hem bijzonder compleet maakt. Voorlopig houdt hij aanbiedingen van Amerikaanse colleges af. Al kan daar snel verandering in komen: de amper achttienjarige Bleijenbergh staat inmiddels op de radar van een aantal NBA-scouts.

Vrenz Bleijenbergh (r)
Vrenz Bleijenbergh (r)© BELGA

Yari Verschaeren (voetbal)

17 jaar en een naam die doet denken aan die van een ander rastalent uit de jeugdacademie van paars-wit: Youri Tielemans. Niet alleen qua naam trouwens. Ook gestalte, flegma en balbehandeling zijn vergelijkbaar met die van de Rode Duivel en huidige spelverdeler van AS Monaco. Eind november mocht hij van Hein Vanhaezebrouck debuteren met een basisplaats tegen STVV. Verschaeren ontgoochelde niet. Dat deed de Antwerpenaar evenmin tijdens invalbeurten tegen Trnava, Genk en Charleroi. Maakt deel uit van dezelfde lichting als Jérémy Doku, een pijlsnelle aanvaller die verkoos bij Anderlecht te blijven in plaats van een royaal aanbod van Liverpool te aanvaarden. Ook Doku mocht de voorbije weken meermaals opdraven bij de A-kern. Hij en Verschaeren gelden als dé twee goudhaantjes van Neerpede.

Yari Verschaeren
Yari Verschaeren

Zinho Vanheusden (voetbal)

Wellicht het voetbaltalent dat al het verst staat in dit lijstje, je zou haast vergeten dat hij nog maar net 19 jaar is. Werd bij de nationale jeugdploegen al vaak bewierookt voor zijn leiderscapaciteiten, speldoorzicht en defensieve maturiteit, maar bleef bij Inter Milaan wat ter plaatse trappelen. Een uitleenbeurt aan Standard, de club waar hij deels werd opgeleid, bracht soelaas. Na een voorzichtige start waarin hij van Preud’homme slechts met mondjesmaat speelgelegenheid kreeg, groeide de jonge centrale verdediger eind 2018 uit tot een absolute steunpilaar in het elftal. Een lijn die hij in 2019 moet kunnen doortrekken, wie weet al snel beloond met een selectie voor de Rode Duivels. Daar is de verdedigende linie dringend aan vernieuwing toe: Vanheusden staat met stip genoteerd als opvolger van Kompany en Vermaelen.

Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content