10 politiek geëngageerde topsporters

© Belga Image

Ex-Arsenal- en Tottenhamverdediger Sol Campbell stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen. Hij is niet de enige sporter die zich in de politiek waagt.

1. Marc Wilmots

Onze bondscoach schopte het in 2003 tot senator voor de MR. In 2005 bood hij zijn ontslag al aan, maar dat werd geweigerd omdat er geen opvolgers beschikbaar waren. Das Kampfschwein schonk zijn wedde dan maar weg aan tal van goede doelen. Hij verveelde zich steendood in de coulissen van de Senaat en kon zijn stempel amper drukken.

2. Romário

Ook Romário ruilde het voetbalshirt in voor een maatpak. De Braziliaan met de gouden voeten stelde zich in 2010 kandidaat voor de Braziliaanse verkiezingen. Hij werd verkozen als lid voor het Huis van Afgevaardigden. Voor het WK in Brazilië spuide hij hevige kritiek aan het adres van de FIFA en voorzitter Sepp Blatter. Hij beschuldigde hen van grootschalige corruptie. Volgens de Braziliaan is het 100 % zeker dat Qatar en Rusland hun WK-aanstelling hebben afgekocht. In 2014 slaagde hij er ook in om senator te worden met een recordaantal stemmen.

3. Vitali Klitsjko

De Oekraïense bokser is sinds 2008 wereldkampioen bij de zwaargewichten. In 2006 deed hij echter al mee aan de parlementsverkiezingen met de partij Burgerschapsblok PORA-PRP. De partij eindigde op de tiende plaats en slaagde er niet in om de kiesdrempel te halen. In 2013 begonnen de hevige rellen tegen president Viktor Janoekovytsj op het Maidanplein. Klytsjko steunde de oppositie en werd het gezicht van de strijd tegen pro-Rusland. In 2014 werd hij verkozen tot burgemeester van Kiev.

4. Andrei Tchmil

De Belgische-Russische wielrenner van Lotto behaalde heel wat mooi successen tijdens zijn carrière, maar ook daarna ging het hem voor de wind. In 2006 werd hij benoemd tot minister van Sport van Moldavië. Hij was de rechterhand van eerste minister Vasile Tarlev en ontwikkelde een nationaal sportprogramma voor een betere opleiding van de jeugd en van topsporters. Later werd hij nog manager van het wielerteam Katjoesja. Het is algemeen geweten dat Tchmil goed bevriend is met Russisch president Vladimir Poetin.

5. Sócrates

De Braziliaanse middenvelder maakte heel wat furore tijdens de jaren 70 en 80. Toen de flamboyante Sócrates bij Corinthians speelde, stichtte hij de Corinthians Democracy beweging. Deze organisatie ging in tegen de militaire dictatuur in het land. Hij protesteerde tegen de slechte behandeling van voetballers en eiste een volwaardige democratie. Tijdens de matchen droegen de Corinthians shirts met daarop ‘Democracia’. Grote voorbeelden voor Doctor Sócrates waren Che Guevara, Fidel Castro en John Lennon.

6. George Weah

Liberiaanse ex-voetballer van AC Milan en PSG. In 1995 won hij de Ballon d’Or en werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Na zijn carrière richtte hij zich volledig op het presidentschap van Liberia. Er woedde een hevige burgeroorlog begin jaren 2000 en Weah wou verandering brengen in het politieke landschap. Door een gebrek aan politieke ervaring verloor hij in de tweede stemronde van zijn tegenstander Ellen Johnson Sirleaf. In 2011 probeerde hij het nog eens, maar al snel gooide hij de handdoek in de ring en schaarde zich achter Winston Tubman, een andere presidentskandidaat. Nu is hij verkozen tot senator met een overweldigend aantal stemmen.

7. Carl Lewis

Legendarische Amerikaanse sprinter en verspringer die vier maal goud won op de 100m, het koningsnummer van de atletiek. Na zijn sportcarrière ging hij even acteren en in 2011 stelde hij zich kandidaat voor de senaat van New Jersey. Zijn kandidatuur werd al snel ingetrokken omdat men vier jaar in New Jersey moet wonen voordat een persoon zich kandidaat kan stellen. Lewis ging naar de rechtbank, zonder resultaat.

8. Garry Kasparov

Jongste wereldkampioen schaken ooit en bekend voor zijn duels tegen Anatoli Karpov. Hij wordt algemeen gezien als de beste schaker aller tijden. De Rus staat ook bekend om zijn politiek engagement en zijn sterke anti-Poetinhouding. Hij vluchtte in 2013 uit Rusland naar de Verenigde Staten. Daar is hij voorzitter van het bestuur en de internationale raad van de Human Rights Foundation (HRF). De schaakkampioen naturaliseerde zich onlangs tot Kroaat.

9. Roman Pavljoetsjenko

Zijn beste voetbaljaren liggen al een tijdje achter de rug, maar toch blijft Roman Pavljoetsjenko actief bezig. De ex-speler van Tottenham kwam pas in 2008 in beeld bij de grote Europese clubs na een sterk EK. Nu komt de Russische aanvaller voor Lokomotiv Moskou uit, en combineert dat met een politieke carrière. De grillige spits komt uit voor de partij van president Poetin. Hij is Doema-afgevaardigde in Stavropol. Toch krijgt zijn slabakkende voetbalcarrière voorrang: “Door mijn huidig beroep is het moeilijk om mijn plicht als afgevaardigde uit te voeren, maar ik geef advies inzake sport en jeugdopleiding.”

10. Lillian Thuram

De Franse verdediger heeft een erelijst om van te duizelen. Wereldkampioen, Europees kampioen en talloze prijzen met Barcelona, Juventus en Parma. Op het veld viel hij op door zijn agressieve speelstijl, daarbuiten is Thuram een kalm en integer persoon. In 2005 waren er de zware rellen in Parijs na de dood van twee jongeren van Afrikaanse afkomst. Thuram nam president Sarkozy op de korrel en verweet hem dat hij de situatie van de Franse immigranten niet begreep. Sinds 2010 is hij ook ambassadeur van UNICEF en bindt hij de strijd aan tegen racisme. Ook was hij eerder actief als lid in de Hoge Raad voor Integratie, een adviesorgaan van de Franse regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content