10 sportdata in 2014 om nu al aan te vinken in uw agenda

© Belga

Tien sportevenementen die u volgend jaar niet mag missen.

28 januari t.e.m. 8 februari: EK zaalvoetbal in België

De beste zaalvoetbalploegen van Europa komen van 28 januari tot en met 8 februari naar Antwerpen afgezakt. De voorronde vindt plaats in de Lotto Arena en vanaf de kwartfinales wordt er gespeeld in het Sportpaleis. De Belgische nationale ploeg zit in een poule met Roemenië en Oekraïne. Titelverdediger Spanje mag het in de poulefase opnemen tegen Tsjechië en Kroatië.

1 februari: WK veldrijden

Doorgaans een veredeld Belgisch kampioenschap, maar met de ontbolstering van de Nederlander Lars van der Haar kunnen de Belgische favorieten (titelverdediger Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels) maar beter hun tenen uitkuisen. Bovendien vindt het WK dit jaar plaats in het Nederlandse Hoogerheide, daar zien ze de dominante Belgen maar wat graag op hun bek gaan. Bij de vrouwen zal de spanning wellicht iets minder groot zijn: Marianne Vos – ook al Nederlandse – won de voorbije vijf edities.

7 t.e.m. 23 februari: Winterspelen

De Olympische Winterspelen gaan in 2014 door in het Russische Sotchi. Voor Belgische topprestaties kijken we vooral in de richting van Bart Swings (schaatsen), Seppe Smits (snowboarden) en de Belgian Bullets, de bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Hanna Mariën.

24 mei: finale Champions League

Op 24 mei 2014 wordt in het Estadio da Luz van Lissabon uitgevochten welke Europese club de meest prestigieuze voetbalprijs in de lucht mag steken. De Europa Leaguefinale is op 14 mei.

31 mei tot en met 15 juni: WK hockey Zowel onze Red Lions als de Red Panthers zijn van de partij op het wereldkampioenschap hockey in Den Haag. Na hun sterke prestaties op het EK in Boom – waar de mannen zilver veroverden en de vrouwen vierde werden – zijn de verwachtingen hooggespannen.

12 juni t.e.m. 13 juli: het WK voetbal

Met voorsprong het grootste sportevenement van het jaar en voor het eerst sinds 2002 in Zuid-Korea en Japan zijn de Rode Duivels nog er nog eens bij. De Wereldbeker in Brazilië start op 12 juni en kent zijn winnaar na de finale op 13 juli in Rio de Janeiro.

9 juli: vijfde rit Tour de France

De Tour de France doet in 2014 opnieuw ons land aan. De vijfde etappe start in Ieper. Op die manier wil organisator ASO in de Kattenstad het begin van Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden, herdenken. De Tour start op 5 juli in het Britse Leeds en eindigt in Parijs op 27 juli.

30 augustus: WK basketbal (heren) Spanje is gastland, dus als u nog een late zomervakantie naar het Iberische schiereiland hebt gepland: Sevilla, Madrid, Barcelona, Bilbao, Granada en Las Palmas zijn de steden waar u moet zijn om een graantje van het internationale topbasketbal mee te pikken. De tijden dat het Amerikaanse Dream Team alles domineert, liggen al een tijdje achter ons. Zeker op een WK willen de Europeanen wel eens verrassen – de voorbije vier edities werden driemaal gewonnen door een Europees land. België wist zich op het voorbije EK helaas niet bij de eerste zes te eindigen, waardoor zij er op het WK niet bij zijn. U kunt zich wel vergapen aan de broers Gasol bij Spanje, Anthony Parker bij Frankrijk of wie weet voert Manu Ginobili een laatste kunststukje op in het shirt van Argentinië.

Tussen 3 september en 12 oktober: WK volleybal (mannen en vrouwen)

Het WK volleybal voor de mannen vindt plaats van 3 tot en met 21 september in Polen. Acht landen mogen deelnemen. Rusland en Italië zijn al geplaatst omdat ze eerste en tweede werden op het EK 2013. De Belgen, die op het EK als zevende finishten, zijn nog in de running voor een ticket. Ze nemen het van 3 tot en met 5 januari in de derde kwalificatieronde op tegen Frankrijk, Wit-Rusland en Spanje. De vijf groepswinnaars en de beste nummer twee mogen naar het WK. Bij de vrouwen vindt het WK plaats van 23 september tot en met 12 oktober in Italië. De top twee van het EK, Rusland en Duitsland, plus de zeven beste teams van de kwalificaties plaatsen zich. België zit in een groep met Spanje, Polen en Zwitserland.

23 september: Ryder Cup

De hoogmis van de golfsport. Een tweejaarlijkse strijd tussen de VS en Europa. Steevast levert het magistrale shots, hoogoplopende emoties en spanning op. De vorige editie, die van 2012, bleek voor onze landgenoot Nicolas Colsaerts de grote internationale doorbraak. Het was voor het eerst dat een Belg tot de selectie van Team Europe behoorde, en Colsaerts toonde meteen zijn waarde door in de eerste ronde (four ball) Tiger Woods en Steve Stricker te kloppen. Kan hij dit jaar weer een prominente rol vertolken en Europa opnieuw naar de triomf leiden? Voorlopig moeilijk in te schatten, want alleen al de selectie halen, zou voor Colsaerts een grote overwinning zijn na een mager 2013.

(MS/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier