12 namen om komend jaar naar uit te kijken

François Heersbrandt © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Belgische talenten die in 2015 mogelijk helemaal zullen doorbreken.

Nafi Thiam (zevenkamp/hoogspringen)

Nafissatou Thiam
Nafissatou Thiam© Reuters

Pakte op het EK 2014 brons in de zevenkamp, maar analisten voorspellen haar vooral in het hoogspringen een grote toekomst. Amper 20 jaar won ze al voor de tweede maal op rij een Gouden Spike. In 2015 zal ze haar debuut maken op de Memorial Van Damme en is het in augustus uitkijken naar wat ze voorstelt op mondiaal vlak tijdens het WK atletiek in Beijing.

Obbi Oulare (voetbal)

Mocht de voorbije maanden van Michel Preud’homme al eens sporadisch proeven van het eerste elftal bij Club Brugge en toonde daarin zijn enorm potentieel. Groot, sterk, intelligent: een moderne targetman en ideale backup voor Tom De Sutter en Nicolas Castillo.

Charly Musonda Jr (voetbal)

17 jaar en sinds kort ook belofte-international. Het voormalige jeugdproduct van Anderlecht en zoon van ex-profvoetballer Charly Musonda wordt al jaren de hemel ingeprezen en maakte ook bij de jeugd van Chelsea indruk. De tijd is rijp om te proeven van het grote werk. Een uitleenbeurt aan een Engelse middenmoter of Europese subtopper zit er aan te komen.

Charly Musonda junior.
Charly Musonda junior.© BELGA

Wout Van Aert (veldrijden)

Wout Van Aert
Wout Van Aert© Belga Image

Samen met de Nederlander Mathieu van der Poel de vaandeldrager van de nieuwe talentvolle generatie veldrijders. Van Aert is een alleskunner en moet door het plotse wegvallen van Niels Albert de grote uitdager (en opvolger?) worden van Sven Nys.

Tim Wellens (wielrennen)

Heeft België eindelijk nog eens een nieuw rondetalent? Nu Jurgen Van den Broeck besliste niet te zullen deelnemen aan de Tour de France, ligt de weg helemaal open voor deze 23-jarige renner van Lotto-Belisol om de schijnwerpers op te eisen in de meest gemediatiseerde wielerwedstrijd ter wereld. Beloofde alvast op een paar ritzeges te mikken in zijn eerste Tour.

Nicola Philippaerts (paardensport)

De naam Philippaerts dragen en aan paardensport op hoog niveau te doen: het is niet de eenvoudigste weg die Nicola en zijn tweelingbroer Olivier kozen. Maar Nicola draagt de druk zonder problemen. In 2014 won hij zijn eerste wereldbekermanche en recent toonde hij zich nog de beste op de Grand Prix van Toronto. 2015 moet hem definitief lanceren en moet komaf maken met zijn gebrek aan regelmaat.

Divock Origi (L)
Divock Origi (L)© Belga

Divock Origi (voetbal)

De zoon van ex-Harelbekespits Mike Origi werd verrassend geselecteerd voor het WK 2014, maar groeide daar uit tot de grote revelatie bij de Rode Duivels. Versierde op die manier een transfer naar Liverpool. De voorbije weken wat op de sukkel bij Lille, maar eens hij de overstap maakt naar de Premier League zal hij in een andere wereld terecht komen. Gezien zijn prestaties op een wereldtoneel als dat in Brazilië, moet hem dat weer enkele stappen doen groeien.

David Goffin (tennis)

David Goffin
David Goffin© Belga Image

Kende een slap begin van 2014, maar herpakte zich dan en won in de zomermaanden twee ATP-toernooien en vier challengers. Klom zo naar plaats 22 op de wereldranglijst. Door die zwakke prestaties in het begin van afgelopen jaar, heeft hij bovendien weinig punten te verdedigen tijdens de eerste maanden van 2015, wat hem in principe nog enkele plaatsen zal doen stijgen op de ranking.

Charline Van Snick (judo)

De enige medaillewinnares van de Spelen 2012 kende een turbulent jaar, waarin ze eerst werd beschuldigd en nadien vrijgesproken voor drugsgebruik. Bij haar eerste toernooi na de vrijspraak haalde ze meteen het podium in de categorie -48 kg. De ‘nieuwe’ Van Snick drijft duidelijk op revanchegevoelens, er mogen dan ook flink wat ipons verwacht worden in het komende jaar. Het EK in april duidde ze zelf aan als groot doel voor 2015.

François Heersbrandt (zwemmen)

Imponeerde op het WK korte baan in Doha, waar hij Belgische records zwom in de vlinderslag en de vrije slag. Kan de 24-jarige Brusselaar die vorm aanhouden tot de FINA World Championships in Kazan (juli-augustus)?

Thomas Pieters
Thomas Pieters© Belga Image

Thomas Pieters (golf)

Toonde in zijn debuutjaar bij de profs zijn talent door onder meer knap tweede te worden in de Open de España. Toch is de 22-jarige en in Chicago opgeleide Nijlenaar niet tevreden met dat eerste jaar op de European Tour. Een betere omkadering en strikter schema moeten hem in 2015 toelaten een eerste zege bij de golfpro’s te boeken.

Hind Ben Abdelkader (basketbal)

Ann Wauters, België’s beste basketbalspeelster ooit, krijgt er concurrentie bij. Emma Meesseman tipten we vorig jaar al, zij maakte ondertussen haar naam en faam waar in de WNBA en de Russische competitie. Maar er staat nog een talent te springen om in het voetlicht te treden. Hind Ben Abdelkader werd op haar zestiende verkozen tot MVP van het EK 2011. Drie jaar later speelt ze in de Spaanse competitie en door haar explosiviteit en dribbelvaardigheid is de Brusselse spelverdeelster ook daar een sensatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier