3 topnummers om niet te missen op het WK atletiek

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine licht voor u drie topnummers uit voor het komende WK atletiek in Moskou.

100 meter (mannen)
Finale: zondag 11 augustus om 19.50 uur
Favoriet: Usain Bolt
Outsiders: Justin Gatlin (VS), Nesta Carter (Jam) en Michael Rodgers (VS)

Het koningsnummer van de atletiek wordt ons al op zondag geserveerd, om tien voor acht Belgische tijd. We hebben het dan uiteraard over de 100 meter spurt bij de mannen met niemand minder dan Usain Bolt als grote favoriet. Na de schorsing van Tyson Gay wegens een positieve dopingplas is de 9″85 van Bolt de beste wereldjaarprestatie. De zesvoudige olympische kampioen wil maar wat graag revanche nemen voor het debacle van Daegu: Bolt miste de finale van het WK 2011 immers door een valse start. Het was toen zijn trainingsmaatje en landgenoot Yohan Blake die daarvan profiteerde om zich tot wereldkampioen op de 100 meter te kronen. Dit keer zal Blake, wegens blessureleed, de grote Jamaïcaanse afwezige op het WK zijn. Ook dopingzondaars Gay en Asafa Powell zullen uiteraard niet aanwezig zijn, al was die laatste al niet eens meer opgenomen in de Jamaïcaanse selectie. De voornaamste uitdagers van Lightning Bolt zijn diens landgenoot Nesta Carter en de Amerikaan Michael Rodgers, op voorwaarde dat Rodgers erin slaagt om drie races na elkaar te verteren. De grootste concurrent wordt ongetwijfeld Justin Gatlin, de man die Bolt versloeg in Rome. Benieuwd zijn we ook naar de prestatie van de Japanner Yoshihide Kiryu, die op zijn zeventiende al een 10″01 liet optekenen.

4×400 meter (mannen)Finale: vrijdag 16 augustus om 19.30 uur
Favoriet: Verenigde Staten
Outsiders: Jamaica, Bahamas, Groot-Brittannië, Rusland en België

De Belgen zijn al sinds 2008 onafgebroken aanwezig in de finales van de 4×400 meter en zullen ook nu weer een rol van betekenis spelen. “We zijn outsiders”, vindt selectieheer Jacques Borlée. Na een 2012 vol uitersten, met een Europese titel en een zesde plaats op de Olympische Spelen van Londen, lijken onze Belgische jongens hun beste niveau te hebben teruggevonden. “We zijn misschien zelfs beter dan in 2008 toen we ons Belgisch record vestigden”, vervolgt Jacques. Vijf jaar geleden waren Kevin en Jonathan nog nieuw op de internationale scene en liepen ze samen met teamkapitein Cédric Van Branteghem en de destijds erg beloftevolle Arnaud Ghislain een veelbelovende 2’59″37, goed voor een vijfde plaats op de Olympische Spelen. Vandaag trekken de Belgen met vijf atleten die onder de grens van de 46″ kunnen duiken naar Moskou. “Het ideale scenario is dat Kevin en Jonathan een rondje onder de 45″ afwerken en dat de twee anderen dezelfde tijd lopen als ze op het Belgisch kampioenschap deden.” Will Oyowe liep op dat Belgisch kampioenschap met 45″88 een persoonlijk record en Antoine Gillet dook met 45″98 net onder de 46″. Maar er is natuurlijk nog de jongste Borlée, Dylan, die onlangs 45″80 liep en dus ongetwijfeld aan de zijde van zijn broers zal mogen lopen. Het maakt het er alleen maar historischer op. “Nooit eerder liepen er drie broers samen op dit niveau”, aldus Jonathan. “Voor ons is dit echt een droom die uitkomt.” Het valt dan ook te verwachten dat deze race de interesse van menige fan en atletiekliefhebber zal wekken.

Hoogspringen (vrouwen)Finale: zondag 17 augustus om 16.00 uur
Favoriet: Anna Tsjitsjerova (Rus)
Outsiders: Brigetta Barrett (VS), Blanka Vlasic (Kro) en Svetlana Sjkolina (Rus)

Tia Hellebaut is niet meer van de partij en zal zich dan ook niet mengen in de strijd om de medailles in het hoogspringen bij de vrouwen. Net zoals de olympisch kampioene van 2008 zullen wij aan de buis gekluisterd zitten voor wat een razend spannende hoogspringcompetitie belooft te worden. Regerend olympisch kampioene Anna Tsjitsjerova zal haar wereldtitel maar wat graag willen verlengen, maar er wacht de Russische felle tegenstand. Niet in het minst van comeback queen Blanka Vlasic. De Kroatische diva was meer dan een jaar uit roulatie door een achillespeesblessure, maar haar fighting spirit kent nog steeds geen weerga. Tsjitsjerova zal ook haar landgenote Sjkolina in de gaten moeten houden, want die is erop gebrand het goud weg te kapen. De grootste concurrentie zou weleens kunnen komen van Brigetta Barrett. De 22-jarige Amerikaanse wordt nu al het nieuwe hoogspringfenomeen genoemd en lijkt bestand tegen de stress van de grote momenten.

Bij de mannen zou de Oekraïner Bogdan Bondarenko, die al over 2,41 meter sprong, op donderdag 14 augustus het twintig jaar oude record van de mythische Cubaan Javier Sotomayor (2,45) kunnen verbreken. (DL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier