‘AA Gent kan alleen maar sterker uit deze crisis komen’

Hein Vanhaezebrouck © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de crisis bij AA Gent, de onvoorspelbare degradatiestrijd en het afscheid van Sven Nys.

S/VM: AA Gent verloor zijn vierde partij in vijf wedstrijden en beleeft een eerste dip sinds de komst van Hein Vanhaezebrouck. Opvallend: na de nederlagen tegen Club en Wolfsburg was de trainer hard voor zijn spelers, na Oostende sprak hij eerder zalvende taal. De juiste strategie?

Jacques Sys: “Na Wolfsburg was hij inderdaad hard, maar Vanhaezebrouck moest vier dagen later tegen KV Oostende vaststellen dat zijn woorden weinig effect hadden. Dezelfde fouten kwamen terug: defensief onzeker en offensief onmondig. Hetzelfde geldt trouwens voor Besnik Hasi bij Anderlecht. Ook hij pakte zijn groep al meermaals hard aan in de media, maar het blijkt niet te werken, zoals we dit weekend weer maar eens konden vaststellen tegen Waasland-Beveren.”

“Je merkt dat bij Gent de frisheid weg is. En bij een ploeg die het van het collectief moet hebben, is het belangrijk dat elke schakel functioneert. Ze worden al anderhalf jaar lang bewierookt, het wordt interessant om te zien hoe ze nu met kritiek zullen omgaan. Dit is een nieuw proces voor AA Gent. Als ze nuchter blijven, kunnen ze hier alleen maar sterker uitkomen. Want de mogelijkheden blijven aanwezig natuurlijk, je kunt het voetballen niet zomaar verleerd zijn. De resterende twee competitiewedstrijden spelen ze twee keer thuis, tegen OHL en Lokeren, dat opent perspectieven op een wederopstanding.”

S/VM: Een knotsgek weekend in de kelder van het klassement: Waasland-Beveren kreeg met tien man Anderlecht op de knieën, Moeskroen-Péruwelz boog een 0-1 achterstand tegen OHL in extremis om naar een 3-1 zege. De Leuvenaars staan nu laatste met bovendien een aartsmoeilijk programma. Zijn de kaarten geschud?

Jacques Sys: “Ik vind het alleszins positief dat Waasland-Beveren zich lijkt te gaan redden: een verdiende bekroning voor het puike werk van Stijn Vreven. Een trainer die durft voor de spiegel staan en zelden zoekt naar excuses.”

“Dat OHL nu laatste staat, is enigszins verbazend gezien het goede voetbal dat ze brengen. Ze kunnen echter geen voorsprong vasthouden en slikken veel te makkelijk goals op stilstaande fases. Dat heeft te maken met concentratie en mentaliteit. Werkpunten voor Emilio Ferrera. Ze hebben op papier inderdaad het zwaarste programma, met duels tegen Oostende, Gent en Club Brugge, maar dat wil in deze competitie niets zeggen. Wie durft beweren dat ze daarin geen punten pakken?”

“De komende speeldag wordt indicatief: Westerlo – Moeskroen is een zeer belangrijke wedstrijd. Eigenlijk hoort Moeskroen-Péruwelz het minst thuis in eerste klasse: daar passeerden dit seizoen al 32 spelers, het is een artificiële club, waar weinig voedingsbodem is voor een stabiel beleid.”

S/VM: Sven Nys reed dit weekend in Oostmalle zijn laatste officiële cross. Ga je hem missen?

Jacques Sys: “Absoluut. Heel de sport draaide rond hem. Met Nys valt de heerser van het veldrijden weg, volgend seizoen zal het duel tussen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel de rode draad vormen. Want, met alle respect, het is niet voor Tom Meeusen, Kevin Pauwels of Klaas Vantornout dat de mensen naar de cross gaan. Nys is een enorme persoonlijkheid, altijd eerlijk in zijn analyses en een ware apostel van het professionalisme.”

“Hij is doorheen de jaren gegroeid als renner en als mens, tot hij de perfecte ambassadeur werd van zijn sport. Iemand die ook oog had voor de verdere internationalisering van het veldrijden. Over heel zijn carrière bekeken heeft hij altijd bescheidenheid en soberheid gepredikt, daarmee dwong hij op een natuurlijke manier autoriteit en respect af. Bij iedereen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier