Aagje Vanwalleghem (24) zet punt achter carrière

© Belga

Aagje Vanwalleghem stopt met turnen. De 24-jarige West-Vlaamse met Braziliaanse roots was 10 jaar het boegbeeld van het Belgische vrouwenturnen.

Vanwalleghem past dus voor het EK begin mei in Brussel en doet geen gooi meer naar kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Fysieke en mentale problemen

Het gerucht deed al de ronde, en nu is het dus officieel. “Vorige maandag toen ik op de balk stond, vroeg ik me af: ‘wat sta ik hier eigenlijk te doen?'”, vertelde ze op een persconferentie in Paal. “Ik heb toen mijn beslissing genomen en heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

“Ik recupereerde steeds moeilijker en had op training altijd last. Steeds vaker ging ik nadenken of het dat wel waard was. Bovendien wou ik ook mijn toekomst niet hypothekeren door een nieuwe blessure.”

Als 16-jarige naar Spelen

Vanwalleghem verwierf nationale bekendheid toen ze zich op 16-jarige leeftijd plaatste voor de Olympische Spelen van 2004. Ze haalde in Athene de allroundfinale en eindigde op de 23e plaats, een primeur voor ons land.

Haar beste resultaat behaalde ze op het EK 2005 in Debrecen met brons op de sprong. In de allroundfinale werd ze zesde. Door een blessure kon ze zich niet plaatsen voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Niet naar Londen Het Olympic Test Event midden januari 2012 in Londen was haar laatste grote wedstrijd. Met de Belgische vrouwenploeg eindigde ze er vijfde, net niet genoeg om zich als team voor de Spelen te plaatsen.

Net als Julie Croket voldeed Vanwalleghem al aan de BOIC-minima voor Londen, maar ons land mag maar 1 turnster afvaardigen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier