Aalstar-coach: ‘Mijn ploeg beseft hoe belangrijk die beker is’

© BELGA

De bekerfinale in het basketbal gaat dit jaar tussen Okapi Aalstar, dat zijn titel verdedigt, en BC Oostende. Brad Dean, de Amerikaanse succescoach van Aalstar, blikt alvast vooruit.

Vorig jaar won Okapi Aalstar zijn eerste prijs in de clubgeschiedenis: de beker van België. Dat deed het door in de finale tegen Antwerp Giants een achterstand van zestien punten op te halen en uiteindelijk te winnen met 96-89-cijfers (na verlengingen).

Voor het tweede jaar op rij wist Brad Dean -de voorbije twee seizoenen verkozen tot coach van het jaar in België- dit seizoen zijn team naar de bekerfinale te loodsen. Die vindt plaats op (Paas)maandag 1 april om 15u in de Lotto Arena, tegenstander is Oostende.

“Een mooie affiche”, vindt ook de Aalsterse coach. “Oostende was tot nu toe het beste team in de Ethias League, niet voor niets de titelverdediger. Ik heb veel respect voor het werk dat Dario Gjergja daar levert, hij is een goede coach. Alleen vraag ik mij af hoe lang hij die energieke manier van coachen kan handhaven, op een bepaald moment gaat zoiets toch aan je gezondheid vreten. Met Matt Lojeski hebben ze bovendien een speler die in bloedvorm verkeert. We kennen hem maar al te goed en weten hoe moeilijk hij af te stoppen is. Toch denk ik dat we Oostende aankunnen. Fysiek zijn zij sterker, groter ook, maar wij zijn sneller en dynamischer.”

Focussen op titel en beker

“Mijn ploeg beseft goed genoeg hoe belangrijk die beker is”, gaat Dean verder. “We hebben de Eurochallenge eigenlijk bewust laten schieten om te focussen op de competitie en de beker. Zelfs in de competitie hebben we de laatste weken een beetje op reserve gespeeld. Ik merkte immers dat die filosofie van wedstrijd per wedstrijd niet echt werkte bij mijn groep. Het gevaar is wel dat als we de beker zouden winnen de druk wegvalt voor de play-offs. Dat is wat we vorig seizoen meemaakten en wat ik nu wil vermijden, want we willen straks ook voor de titel strijden.”

Bitsige strijd

De duels tussen Aalstar en Oostende verliepen de voorbije jaren dikwijls op het scherp van de snee. Oostende claimde al meermaals dat de hectische sfeer in het Forum te Aalst -en meer bepaald de supporters die er kort op het veld zitten- een invloed hebben op de beslissingen van de scheidsrechters. Op 17 oktober 2011 werd die kritiek zelfs een gentleman als Brad Dean even teveel: op een persconferentie na een 104-75 zege ging Dean in het verweer. “Dat is altijd hetzelfde met jullie, het ligt altijd aan de scheidsrechters.”

In Sport/Voetbalmagazine komt Brad Dean nog eens terug op dat incident. “Ik ben iemand die niet graag excuses zoekt. Je zal mij bijvoorbeeld hoogst zelden horen roepen op scheidsrechters, en ik verlang hetzelfde van mijn spelers. Als je constant met de scheidsrechters bezig bent, verspil je veel onnodige energie en sowieso keert dat zich toch tegen jou. Ik wil geen negatieve signalen uitzenden”, is de Amerikaan duidelijk.

De rivaliteit heeft ook te maken met de strijd om de eretitel van ‘eerste club van Vlaanderen’. Bovendien zorgde een heuse transferstorm in 2009 voor flink wat wrevel tussen beide clubbesturen. Toen plukte Oostende met Matt Lojeski, Stéphane Pelle en Trevor Huffman in één klap drie sterkhouders weg bij Aalstar.

Benieuwd of beide clubs het straks rustig kunnen houden op de persconferentie na de bekerfinale… (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier