Aalstarcoach over BC Oostende: ‘Zelfs hun reservebank zou de finales bereiken’

John Tofi van Aalstar in duel met Serron en Katic van Oostende. © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Vorige week behaalde BC Telenet Oostende zijn vijfde landstitel op een rij. Brad Dean van verliezend finalist Okapi Aalstar en Philip Debaere, sportief manager van de kustploeg, blikken nog even terug op de beklijvende titelstrijd.

3-1 werd het uiteindelijk in de best of five-serie tussen Okapi Aalstar en BC Oostende. De kustploeg ging in de vierde finalewedstrijd met 69-74 winnen op het veld van de grote rivaal uit Aalst en pakte zo zijn vijfde titel op een rij. Op de vraag wat Oostende meer had dan Okapi Aalstar in de finales van de play-offs heeft Brad Dean, afscheidnemend coach (hij keert na veertig jaar in Europa terug naar de VS) van Okapi, een duidelijk antwoord: “Simpel: een groter budget. Kijk naar de clubs waar hun spelers vandaan komen en vergelijk dat met mijn selectie. Dat scheelt een aantal jaren ervaring. Hun kern is zo veel breder en dieper. Zeker in de play-offs, met die snelle opeenvolging van wedstrijden, speelt dat een belangrijke rol. Dat een van hun buitenlandse aanwinsten (Nedim Buza, nvdr) tegen ons niet van de bank kwam, zegt genoeg over die rijkdom. Ik denk dat zelfs hun reservebank de finales in de Belgische play-offs zou bereiken. Ik wil geen afbreuk doen aan hun verdiensten, ze hebben er hard voor gewerkt, maar wanneer zij in Europa spelen zullen ze net hetzelfde zeggen: het is moeilijk optornen tegen clubs met een veel groter budget. Al is dat geen garantie, je moet dat geld goed besteden… en dat doen ze bij Oostende nu al vijf jaar lang. Hun rekrutering is telkens top. Daarvoor verdienen ze lof.”

Tijd voor vernieuwing

Die rekrutering gebeurt bij Oostende in grote mate in samenspraak met sportief manager Philip Debaere. In Sport/Voetbalmagazine haalt hij een andere reden aan voor de zoveelste triomf van zijn club: “Beide teams waren aan elkaar gewaagd, maar defensief en collectief maakten we het verschil. Aalstar rekent toch net iets meer op individuele klasse: Tofi en de twee Andersons moeten het forceren. Dan ben je kwetsbaarder. Met Oostende teren we nu al vijf jaar op de formule van een team effort en dat werkt.”

Om sleet op die machine te voorkomen is het best om af en toe de onderdelen te vernieuwen. Is het na vijf opeenvolgende jaren van continuïteit tijd voor een nieuw elan? Debaere: “Onze coach ligt nog één jaar onder contract maar dat willen we graag verlengen, die gesprekken zijn bezig. We hebben altijd gestreefd naar de mix van ervaring en jong talent, maar dat jonge talent evolueert natuurlijk. Spelers als Salumu en Serron zijn ondertussen toe aan een volgende stap in hun carrière, het buitenland. Vooral een vertrek van Serron (de guard tekende zopas een contract bij Gravelines, nvdr) doet pijn, hij was onze turbo. Belg bovendien. Want dat is wat ik toch graag aanstip: bij ons werd het verschil afgelopen jaar vaker gemaakt door de Belgen dan door de buitenlanders. Boukichou, Gillet, Serron, Salumu en Marnegrave (die vorige week tekende voor Spirou Charleroi, nvdr). Allemaal hebben ze op een bepaald moment de ploeg op sleeptouw genomen.”

Lees de volledige reportage over BC Oostende, waarbij alle eersteklassers aan het woord komen, in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 15 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier