Adopteer een staprobot en help mensen met een fysieke beperking revalideren

© To Walk Again

To Walk Again 2.0 wil de levenskwaliteit van mensen met een fysieke beperking verbeteren met behulp van hoogtechnologische ontwikkelingen, en doet daarvoor een beroep op zowel publiek als private financiering. Zo kunnen mensen, bedrijven of verenigingen een revalidatiestaprobot adopteren. Eén geadopteerde staprobot biedt tot 15 mensen de kans om wekelijks van 2 stapsessies te genieten.

Adopteer een staprobot en help mensen met een fysieke beperking revalideren
© To Walk Again

To Walk Again (TWA), de vzw die de verlamde triatleet Marc Herremans in 2003 oprichtte, wil volgend jaar een eerste Postrevalidatiecentrum openen en zet daarbij in op hoogtechnologische ontwikkelingen, zoals de staprobot voor mensen met een dwarslaesie. ‘Laagdrempelige zorginnovatie om menselijk kapitaal opnieuw in beweging te brengen en te re-valideren in de samenleving,’ zo luidt de missie van TWA 2.0.

Het project werd zaterdagavond officieel voorgesteld in Knokke in aanwezigheid van onder anderen vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en met steunboodschappen van de Vlaamse ministers Jo Vandeurzen (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA).

Een eerste TWA-Postrevalidatiecentrum in 2016

Om een en ander mogelijk te maken, wil TWA zo optimaal mogelijk gebruik maken van publieke steunmechanismen. ‘Hiervoor is echter cofinanciering nodig, waarbij bedrijven, koepelorganisaties, serviceclubs of individuen ons initiatief kunnen steunen. Ofwel door een exosuit te adopteren waarmee vele mensen in beweging worden gehouden, ofwel door een structurele TWA-bewegingspartner te worden,’ luidt het.

To Walk Again en haar partners willen daarom in januari en februari alvast zoveel mogelijk toezeggingen verzamelen om het eerste TWA-Postrevalidatiecentrum in 2016 te kunnen realiseren.

Mentaal vind ik het een heel grote meerwaarde om nog eens terug het gevoel te hebben je ware grootte te kennen en op hetzelfde niveau van jullie te kunnen stappen

Kristel Gevaert

Eén van de TWA-stappers die het effect van een exosuit-stapssessie al heeft kunnen ervaren, is Kristel Gevaert, Administrateur-Generaal Zorginspectie bij de Vlaamse Overheid: ‘Het grote verschil van de staprobot ten opzichte van de gewone kinesitherapie is dat er daar aparte spiergroepen worden geoefend, terwijl wij nu in één kettingbeweging die stapbeweging kunnen oefenen. Dat geeft een enorm goed gevoel. Voor mij is vooral de zogezegde gezonde geest in een gezond lichaam heel belangrijk, en dat doet de robot eigenlijk met mij. Ook mentaal vind ik het een heel grote meerwaarde om nog eens terug het gevoel te hebben je ware grootte te kennen en op hetzelfde niveau van jullie te kunnen stappen.’

Postrevalidatie en hoogtechnologische innovatie hand in hand

In dat TWA-Postrevalidatiecentruminitiatief moet alles draaien rond het fysiek in beweging houden van andersvaliden totdat de technologie op punt staat om hen opnieuw zelfstandig te laten stappen, maar ook het benutten van dezelfde medemens als ‘accelerator’ van research & development van zorgtechnologie dankzij een ‘living lab’ (‘levend laboratorium’) en van marktontwikkeling dankzij een ‘living showroom’ (‘levende showroom’).

Het initiatief kent alvast heel wat fans, waaronder Jan Hendrickx, Algemeen Directeur van Voka-KvK Kempen: ‘We hebben in de Kempen al één en ander in huis op vlak van ‘health & care’. Zo is het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum een prachtig initiatief waar zacht en hard én mens en technologie mekaar vinden binnen hetzelfde ecosysteem. We zijn ervan overtuigd dat dit dé stapsteen is naar een volwaardige Care Valley in de Kempen. Mits een sterke innovatieve uitbouw van health activiteiten kunnen we nog veel meer kwalitatief hoogstaande jobs in de Kempen creëren. Vooral de manier waarop zorg- en onderzoeksinstellingen in een ecosysteem gaan samenwerken met het bedrijfsleven, is een opportuniteit om u tegen te zeggen. Voka KvK Kempen is een grote believer van dit initiatief en zet met volle overtuiging mee haar schouders onder dit initiatief.’

In het kader van de lokale verankering van dit project wordt ook al een tijd nauw samengewerkt met de lokale afdeling van Unizo. Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin heeft tijdens de aftrap Genk – Moeskroen een live-stapsessie meegemaakt: ‘Ik was enorm benieuwd hoe dat in zijn werk ging; stappen met behulp van een staprobot. Het deed me dan ook veel plezier om vanop de eerste rij te kunnen zien hoe Corrie en Jimy hun eerste passen in héél lange tijd kunnen zetten met de hulp van To Walk Again.’

Personaliseren

Wie een exosuit of staprobot adopteert, al dan niet als TWA-Bewegingspartner, zal die kunnen personaliseren met een naamkaartje, bedrijfslogo of clubkleuren. (KVDA)

Meer info op towalkagain.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content