“Advocaat kiest na België-Bulgarije voor Rusland”

© Belga

Steeds sterker zwelt de geruchtenstroom uit Rusland aan dat Dick Advocaat niet lang meer bondscoach van België zal zijn. Dat meldt Sport/Voetbalmagazine.

Alles begon met een bericht in de kolommen van Sport Express, van de hand van de invloedrijke journalist Boris Bogdanov. Hij suggereerde dat Advocaat de opvolger van Guus Hiddink zou kunnen worden.

Dat verhaal, door Advocaat altijd ontkend, klinkt nu steeds sterker, zegt Bogdanov, die de achtergronden schetst. “Volgens onze bronnen binnen de Russische voetbalbond zijn er contacten geweest tussen de bond en Advocaat”, aldus Bogdanov.

“Er wordt gepraat, er wordt onderhandeld.” Adocaat ontkent het, maar dat vindt Bogdanov normaal. “Zolang er niets op papier staat, zal niemand dit nieuws officieel bevestigen, langs beide zijden niet. Er is ook nog wat tijd, voor de kwalificaties voor het EK beginnen.”

Geld is geen obstakel. De waarde van het contract van Guus Hiddink, naar voor geschoven door Roman Abramovich, bedroeg 12 miljoen euro: 7 miljoen netto voor de coach, 5 miljoen voor de belastingen, door de Russen betaald. De enveloppe van Advocaat is even dik.

Trojka

Waarom Advocaat? Hij ligt vast als bondscoach van België en de Russen moeten voor hem een schadevergoeding voor contractbreuk van 1 miljoen euro betalen.

Voor een antwoord op die vraag moeten we terug naar de top van de Russische bond. Die is in handen van Sergei Fursenko, de gewezen voorzitter van Zenit Sint-Petersburg. Het was Fursenko, zegt Bogdanov, die Advocaat naar die club haalde.

En het wordt nog mooier: een van de trouwe medewerkers van Fursenko toen, Konstantin Sarsania, de man die Nicolas Lombaerts naar Zenit loodste, werkt nu voor … de Russische bond. Fursenko zou de trojka van toen willen herstellen en krijgt daarvoor de zegen van premier Poetin.

19 mei

Volgens Vladimir Grabischenko, die in België correspondent is voor diverse Russische media en de zaak op de voet volgt, wordt in de komende weken de overgang in alle stilte geregeld, ook met de Belgische bond, en maakt Advocaat het nieuws bekend na België-Bulgarije, de vriendschappelijke interland op 19 mei.

(Pierre Bilic)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier