Alexandre Vinokourov (38) wint olympische wegrit

© AFP

Kazach verschalkte Colombiaan Uran in laatste honderd meters.

In de herfst van zijn carrière heeft Alexandre Vinokourov (38) op de Olympische Spelen van Londen de wegrit bij de mannen gewonnen. De Kazach ringeloorde de Colombiaan Rigoberto Uran in een spurt met twee.De Noor Alexander Kristoff won de sprint om de derde plaats in de achtervolgende groep. Jurgen Roelandts werd eerste Belg op de zevende plaats.

Vinokourov volgt de Spanjaard Samuel Sanchez op.

Belgen in de aanval

Na zowat 25 van de in totaal 250 kilometer ontstond een kopgroep van 12 renners, met daarbij onder meer Lieuwe Westra, Janez Brajkovic, Denis Menshov, Stuart O’Grady en landgenoot Jürgen Roelandts. De vluchters liepen tot ruim vijf minuten uit op het peloton, waar zoals verwacht de Britse thuisrijders hun verantwoordelijkheid namen.

Toen de voorsprong van de kopgroep onder de 2 minuten was gezakt, sprongen Philippe Gilbert en een tiental anderen naar de kop van de koers. De ex-Belgische kampioen nam vervolgens alleen de laatste passage op Box Hill voor zijn rekening, maar liet zich al snel weer inlopen.

Cancellara valtHet peloton bleef daarna lang schommelen op een minuut van de leiders, waar intussen de Zwitsers, met Fabian Cancellara mee vooraan, het tempo bepaalden. De olympische kampioen tijdrijden viel echter letterlijk weg vooraan.

Toen achtte de Colombiaan Rigoberto Uran zijn moment gekomen. Hij kreeg de Kazach Alexandre Vinokourov mee in zijn zog. De twee fietsten vijftien seconden bij mekaar en mochten strijden om de overwinning. Vinokourov vloerde Uran met een vroege demarrage.

De Duitser André Greipel won de prestigesprint in het peloton voor Tom Boonen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier