Alles minder dan halve finales is teleurstelling voor Red Lions

© Belga

Na een teleurstellende vijfde plaats op de vorige World League en het WK in Den Haag in 2014, willen de Belgische hockeymannen in Brasschaat de halve finales halen én kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro afdwingen.

De Red Lions, vierde op de wereldranglijst, nemen het in poule B van de tweede halve finale van de Hockey World League op tegen het één plaatsje lager geklasseerde Groot-Brittannië, Maleisië (12), Ierland (14) en China (31). In poule A zitten regerend wereldkampioen Australië (1), India (9), Pakistan (10), Polen (17) en Frankrijk (18) – mogelijke tegenstanders in de kwartfinales dus.

Revanchegevoelens

In de groep van de Belgen wordt Groot-Brittannië (dat voor de gelegenheid met een gezamenlijk Engels-Schots-Welsh team deelneemt) normaal gezien dus de moeilijkste tegenstander. ‘We kijken wel uit naar die wedstrijd, want Engeland schakelde ons vorig jaar op het WK uit en dus spelen er nog revanchegevoelens mee,’ zegt ’thuisspeler’ Emmanuel Stockbroekx van KHC Dragons.

‘Ook Australië, Pakistan en India zijn toplanden, maar we moeten naar de halve finales als we ons willen plaatsen voor de Olympische Spelen. Bovendien willen we absoluut nog een keer naar de laatste vier, nadat we in onze vorige twee toernooien telkens in de kwartfinales uitgeschakeld werden.’

Laatste vier is must

Vanaf de kwartfinales is het dus écht ‘money time’. De eerste drie landen in de halve finale van de World League in Brasschaat zijn sowieso geplaatst voor de Olympische Spelen. De vierde is afhankelijk van de andere resultaten in de World League.

Na de steile opgang van de afgelopen jaren en de zilveren medaille op het EK van 2013 in Boom, zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar op het WK vorig jaar in Den Haag moesten de Belgen zich tevreden stellen met een al bij al teleurstellende vijfde plaats, na wereldkampioen Australië, vicewereldkampioen Nederland, Argentinië en Engeland. De Red Lions weten dus wat hen te doen staat in Brasschaat.

In hun jongste vier oefenmatchen legden de mannen van bondscoach Jeroen Delmee alvast India, Frankrijk en Ierland (2x) over de knie.(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier