American Football-legende Tom Brady (42) wil nog niet stoppen

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Negen Super Bowls gespeeld en zes gewonnen. En toch gaat Tom Brady, 42 jaar inmiddels, nog twee jaar door. In ruil voor een loonsverhoging.

Beter worden de verjaardagscadeaus niet meer. Op woensdag 3 augustus vierde Tom Brady met vrouw – het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen -, kinderen en vrienden zijn 42e verjaardag, de dag erna tekende hij een contractverlenging bij de New England Patriots. De quarterback uit Californië zal ook in 2020 en 2021 nog de lijnen uitzetten bij het team van Bill Belichick, recordhouder van het aantal NFL-titels: twee als verdedigingscoach van de New York Giants en zes als hoofdcoach van de Pats.

De teller van Brady staat voorlopig op zes en geen enkele speler deed hem dat ooit voor, maar met nog twee extra seizoenen op de teller kan hij zichzelf wellicht voorgoed in de geschiedenisboeken werpen.

Geen ‘grootverdiener’

En daar staat iets tegenover. Eigenaar Robert Kraft betaalt zijn supervedette 55,6 miljoen euro voor twee extra seizoenen. Hoe ouder, hoe duurder: in het seizoen dat straks (september) begint, zijn 20e in de National Football League, casht hij ondanks een loonsverhoging maar 20,6 miljoen.

Daarmee staat hij niet eens in de top 25 van de bestbetaalde Americanfootballspelers, die wordt aangevoerd door Russel Williams (31,4 miljoen, Seattle Seahawks), Ben Roethlisberger (30,4 miljoen, Pittsburgh Steelers) en Aaron Rodgers (30 miljoen, Green Bay Packers).

Vreemd voor de meeste succesvolle quarterback van de NFL, die vorig jaar zelfs de top 100 van Forbes niet haalde en nu anoniem op plaats 82 van bestbetaalde atleten staat?

Ja en nee.

Het antwoord is eenvoudig: de salary cap (salarisplafond), het maximumbedrag dat eigenaars mogen uitgeven aan salarissen van de volledige kern. In 2016 stond Brady nog op de 15e plaats en zelfs op een zucht van zijn 40e verjaardag wilde de eigenaar van de New England Patriots financieel hard doorduwen voor zijn quarterback, maar die bedankte. Want: door zelf in te leveren – in een miljoenenbusiness is dat relatief – kon het team zijn quarterback omringen met de betere spelers op andere posities.

Ook daardoor wonnen de Pats twee van de laatste drie edities, alleen in februari 2018 waren de Philadelphia Eagles net iets te sterk.

Sterke band

De contractverlenging is nog maar eens de bevestiging van de sterke band tussen Brady en de New England Patriots, waar hij na zijn studie aan de universiteit van Michigan in … 2000 zijn eerste profcontract tekende. ‘Het leek me onwaarschijnlijk dat we geen nieuwe overeenkomst zouden bereiken’, reageerde eigenaar Robert Kraft.

Want: in het Gillette Stadium ligt nog altijd geen plan B op tafel. Jarrett Stidham werd pas in april gedraft en Brian Hoyer – aan boord sinds 2017 – speelde slechts een handvol wedstrijden, vooral om Brady rust te gunnen. En dus gaat TB12 straks op zoek naar een nieuw record: het meest aantal touchdowns in een carrière. Zijn teller staat op 517, alleen Drew Brees (520) en Peyton Manning (539) deden beter. Hoe lang nog?