Amerikaanse Dream Team ondanks drastische verjonging opnieuw WK-favoriet

Lowry (rechts) moest het uithangbord worden dit WK, maar viel geblesseerd uit. © belgaimage
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Nooit sprak het Dream Team minder tot de verbeelding dan nu. En toch zijn ze op het WK in China opnieuw favoriet.

In 2010 (tegen Turkije) en 2014 (tegen Servië) pakte het Dream Team zijn vierde en vijfde wereldtitel, maar in de Verenigde Staten lijkt niemand wakker te liggen van een derde opeenvolgend goud op het WK (31 augustus – 15 september). Kyle Lowry, guard van kampioen Toronto Raptors, moest onlangs nog geblesseerd afzeggen, maar dat kon er voor coach Gregg Popovich ook nog wel bij.

1 op 4 verhuisd

Het rijtje afwezigen is nog amper bij te houden. Onder anderen Anthony Davis, LeBron James, Stephen Curry, Kawhi Leonard, James Harden, Kyrie Irving, Damian Lillard en Zion Williamson bedankten voor de selectie. Al dan niet onder druk van hun team, want ook dat is de realiteit in het Amerikaanse profbasketbal: Team USA is volledig afhankelijk van de 30 franchises, die met fitte spelers en een volledige kern aan het nieuwe seizoen (22 oktober) willen beginnen. En, uitzonderlijk: in het tussenseizoen verkaste één speler op vier naar een andere club, waardoor spelers zich moeten aanpassen aan hun nieuwe team en ploegmaats.

De nationale ploeg van de Verenigde Staten begint in China aan een nieuw tijdperk. Mike Krzyzewski gaf na de olympische titel in Rio (2016) de fakkel door aan Popovich, die van het team van 2016 slechts twee namen overhield: Lowry, die geblesseerd uitviel, en Harrison Barnes. Drievoudig olympisch kampioen Carmelo Anthony (35) wás kandidaat, maar botste op een njet van directeur Jerry Colangelo. De reden? Team USA moet drastisch verjongen, zodat het ook op lange termijn zijn dominante positie op het wereldtoneel kan behouden.

In 2002, in eigen land, en 2006 slaagde het Dream Team er niet in om zich te plaatsen voor de finale, maar zo’n vaart zal het straks wellicht niet lopen. Geen grote namen, neen, maar wel stuk voor stuk jongens die een vaste waarde in hun team zijn. Iets kwetsbaarder, maar het moet niet altijd Gulliver tegen de Lilliputters zijn.