Ann Wauters gaat voor medaille in Bakoe

Het Belgische team dat zal deelnemen in de 3x3: (vlnr) Ann-Sophie Strubbe, Sara Leemans, Hind Ben Abdelkader en Ann Wauters. © BELGAIMAGE

Vrijdag starten in de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe de eerste European Games. Een van de grootste medaillekanshebbers is basketbalspeelster Ann Wauters in het 3×3-toernooi.

Het 3×3-basketbal is een competitievorm waarbij teams van drie spelers (met één reserve) naar een korf op een half terrein het tegen elkaar opnemen. Een partij wordt niet in zaal maar buiten afgewerkt en duurt slechts tien minuten. Dat leidt tot heel intens en snel basketbal, ook wegens de kortere shotklok (12 in plaats van de ‘normale’ 24 seconden tijd om te shotten).

De FIBA, de internationale basketbalbond, promoot het 3×3-format de laatste jaren heel sterk. Sinds 2011 is er een jaarlijks WK voor U18-spelers, om de twee jaar een WK voor seniors en sinds 2014 ook een EK. Dit jaar organiseert FIBA ook voor de vierde keer de 3×3 WorldTour, een competitie tussen ploegen uit wereldsteden.

WK-brons

Voor Wauters worden de Europese Spelen geen vuurdoop in een 3×3-toernooi, want vorig jaar behaalde ze met teamgenoten Sara Leemans, Hind Ben Abdelkader en An-Sofie Strubbe al brons op het WK in Moskou. In oktober won het Belgische team ook brons op het EK in Boekarest, maar toen zonder Wauters, omdat haar club Villeneuve-d’Ascq haar niet vrijgaf.

Aangezien het seizoen voor de vijfvoudig Europees Speelster van het Jaar afgelopen is, zijn de European Games nu geen probleem. En allerminst een tussendoortje. “Ik geniet van de zomerse sfeer – opzwepende muziek, het publiek dat letterlijk net naast het veld staat -, maar het doel is absoluut een medaille, ook met oog op de internationale ranking.”

Olympische Spelen

Wauters kijkt immers verder: de Olympische Spelen van Tokio 2020. De kans bestaat immers dat het flitsende (en commercieel interessante) 3×3-format dan naast het gewone basketbaltoernooi wordt toegevoegd aan het olympisch programma – naar analogie met beachvolleybal/volleybal. “2020 is nog ver weg en ik zal dan al bijna veertig zijn, maar als 3×3 effectief olympisch wordt, overweeg ik dat wel, ja. Wie weet kunnen we dan al in Rio volgend jaar demonstratiematchen spelen. Mijn olympische droom zou dan alsnog in vervulling gaan”, zegt de nu 34-jarige Waaslandse.

De Europese Spelen worden wel haar laatste 3×3-toernooi deze zomer, want in september vertrekt Wauters naar Canberra waar ze met de plaatselijke Capitals van oktober tot februari/maart zal uitkomen in de in de hoogste Australische divisie (WNBL).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier