Argentinië: na de Olympische titel ook de wereldtitel?

Argentinië © Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Argentinië en Bosnië: twee ploegen dus die het moeten hebben van hun aanvallende kwaliteiten, als uitgangspunt alvast boeiender dan twee ploegen die graag een bus voor de goal parkeren.

Bosnië is, op Uruguay na, het WK-land met de minste inwoners, slechts 3,8 miljoen. Onder hen Edin Dzeko (Man. City) en Vedad Ibisevic (Stuttgart), het spitsenduo van de Bosnische nationale ploeg. Samen goed voor 55 interlandgoals. Van hen zal ook het gevaar moeten komen in de openingswedstrijd van Groep F, meteen een clash tegen groeps- en toernooifavoriet Argentinië. Een land met 41 miljoen inwoners, onder wie Lionel Messi, Gonzalo Higuaín en Sergio Aguëro. Drie internationale topspitsen. Dit seizoen elk goed voor meer dan 25 goals bij hun respectieve clubs.

De kracht van de Albiceleste ligt dan ook in het offensieve compartiment. In de kwalificatiepoule met negen teams scoorde het 35 goals in 16 wedstrijden, meer dan twee per wedstrijd gemiddeld. Topschutter van de kwalificatiecampagne was Lionel Messi met tien goals. De beste voetballer van de wereld lijkt sinds de aanstelling van Alejandro Sabella eindelijk bevrijd te spelen voor zijn vaderland. De formule die Sabella daarvoor hanteert is simpel: iedereen speelt in functie van Leo. Dat daardoor dissidenten zoals de in Argentinië immens populaire Carlos Tévez moesten sneuvelen, werd als collateral damage beschouwd.

Een andere factor die maakt dat dit Argentinië een ploeg is om naar uit te kijken, is de continuïteit van deze gouden generatie. In 2008 olympisch kampioen geworden in China, na 1-0 winst in de finale tegen Nigeria. Van het elftal dat toen de finale speelde, staan er in principe acht spelers in de basisopstelling van Sabella: Romero, Garay, Zabaleta, Mascherano, Gago, Di Maria, Aguëro en Messi. De enige achilleshiel van de ploeg is de verdediging. Niet echt mannen met wereldfaam, zoals grote rivaal Brazilië die wel heeft, en ook in doel een niet zo betrouwbaar sluitstuk. Sergio Romero kwam het voorbije seizoen amper aan spelen toe bij Monaco en Sampdoria.

Twee ploegen dus die het moeten hebben van hun aanvallende kwaliteiten, als uitgangspunt alvast boeiender dan twee ploegen die graag een bus voor de goal parkeren. Wij zijn alvast klaar voor een dolle rit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier