Armstrong: ‘Ik koester enkel wrok tegen voormalige UCI-top’

© Belga

In een gesprek met The Daily Mail laat Armstrong optekenen alleen maar wrok te koesteren tegenover de voormalige UCI-top. “Ik ga niet liegen om hen te beschermen. Ik haat hen. Ze smeten me onder de bus. Ik ben helemaal klaar met hen.”

Toenmalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft Lance Armstrong in 1999 geholpen bij het maskeren van een positieve dopingtest. Dat beweert de Texaan in een gesprek met The Daily Mail.

Armstrong won in ’99 zijn eerste van zeven Rondes van Frankrijk, overwinningen die hij later weer moest inleveren. Dat jaar testte hij tijdens de Tour positief op cortisonen. De ex-renner legt uit hoe Verbruggen hem hielp bij het verdoezelen van de dopingtest. Armstrong liet de ploegarts met terugwerkende kracht een attest uitschrijven voor een middel tegen zadelpijn, dat ook cortisonen bevat. “De sport was er toen slecht aan toe. Hein zei: dit is een groot probleem voor mij en kan een jaar na Festina de knock-out betekenen voor onze sport, dus we moeten iets doen. Daarop beslisten we het voorschrift te antidateren.”

Armstrong zegt alleen maar wrok te koesteren tegenover de voormalige UCI-top. “Ik ga niet liegen om hen te beschermen. Ik haat hen. Ze smeten me onder de bus. Ik ben helemaal klaar met hen.” In het kader van zijn gesprek met The Daily Mail werd Armstrong voor het eerst herenigd met Emma O’Reilly, een voormalige verzorgster van US Postal. Ze speelde als klokkenluider een belangrijke rol bij het ontmaskeren van Armstrong. De ex-renner schilderde haar daarom af als een ordinaire leugenaar, maar daar heeft hij nu spijt van.

Verontschuldigingen“Toen ik die dingen over haar vertelde, had ik heel wat belangen te verdedigen. Maar er zijn geen excuses voor. Het is beschamend”, zegt Armstrong. “Er zijn mensen die mijn verontschuldigingen verdienen en zij is zeker een van hen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier