Ashton Eaton (even) tienkamper af

© IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hans Van Alphen heeft een concurrent minder op de tienkamp. Olympisch en wereldkampioen Ashton Eaton verlegt in 2014 zijn focus naar de 400 meter horden.

Ashton Eaton wil de intensieve tienkamptraining, die veel kracht en (mentale) energie vergt, met de bijhorende risico’s op blessures, even afbouwen om daarna weer te pieken naar het WK in Peking (2015) en de Spelen in Rio (2016).

Opvallend: de 400 meter horden is geen onderdeel van de decatlon, maar toch is volgens Eatons coach Harry Marra deze zijstap geen verloren werk. “Het zal hem helpen om zijn tijden op de 400 meter en de 1500 meter te verbeteren.”

De 25-jarige Amerikaan heeft een persoonlijk record van 45″64 op de 400 meter en 13″35 op de 110 meter horden. De snelheid én de hordentechniek is dus geen probleem. In theorie moet de meest complete atleet ter wereld zich dan ook bij de besten op de 400 meter horden kunnen scharen, met een tijd van net boven de 48 seconden.

“Hij zal zeker niet ver van de finale op de Amerikaanse kampioenschappen eindigen”, aldus Marra, die benadrukt dat Eaton wel de werpnummers zal blijven onderhouden om zijn techniek niet te verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier