4×400 meter: België met recordtijd naar finale, ‘alles op een zakdoek’

Julien Watrin en de broers Jonathan, Dylan en Kevin Borlée © BELGA

Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée bezorgden België een finaleplaats in de 4×400 meter. Ze liepen een Belgisch record en kwalificeerden zich makkelijk.

In reeks twee eindigden de Belgian Tornados in 2:59.25 op de tweede plaats, na Groot-Brittannië (2:58.88). Met hun tijd waren de Belgen drie honderdsten van een seconde sneller dan het vorige Belgische record (2:59.28), dat ze vorig zomer op het WK atletiek in de Chinese hoofdstad Peking hadden neergezet. Even later werden de Britten gediskwalificeerd, waardoor België uiteindelijk nog reekswinnaar werd, voor de Bahama’s (2:59.64) en Cuba (3:00.16). De top drie van elke reeks en de beste twee verliezende tijden plaatsten zich voor de finale, die zaterdag op het programma staat.

In de eerste reeks plaatsten Jamaica (2:58.29), Verenigde Staten (2:58.38) en Botswana (2:59.35) zich rechtstreeks. Polen (2:59.58) en thuisland Brazilië (3:00.43) werden opgevist met de beste twee verliezende tijden.

‘Alles is mogelijk’

De Tornados mogen met vertrouwen naar de finale, want ze starten zaterdag met de derde tijd van alle finalisten. Ze kregen baan 4 toegewezen, tussen de topfavorieten Jamaica en de Verenigde Staten. Een zevende medaille voor België op deze Spelen behoort tot de mogelijkheden.

“Morgen wordt het een totaal andere race”, vertelde startloper Julien Watrin na de kwalificatie. “Vandaag was het een tactische race, morgen zal het een pak sneller gaan. De start wordt heel belangrijk.” Ook Jonathan Borlée beseft dat de Belgian Tornados alles uit de kast zullen moeten halen om mee te strijden voor de medailles. “Het blijft een olympische finale. Alles moet perfect zijn als we een medaille willen pakken. Vandaag liep het wel gesmeerd. Dat is alvast goed voor de moraal. Alles is mogelijk in de finale. We zullen met onze coach bekijken hoe we het moeten aanpakken. Maar alles ligt op een zakdoek. Het hangt van details af”. Dylan Borlée ziet dan weer mogelijkheden na de diskwalificaties van de Britten en Trinidad en Tobago. “Dat opent perspectieven, maar er zijn nog heel wat andere sterke landen. We zullen tot het uiterste moeten gaan in de finale.”

De 4×400 meter aflossingsploeg heeft dit seizoen al een Europese titel op zak. In Brazilië treedt men aan met hetzelfde winnende kwartet van het EK in Amsterdam.

Eerder deze week sneuvelden Jonathan en Kevin Borlée in de reeksen van de individuele 400 meter. Jonathan Borlée liep ook de reeksen van de 200 meter, maar dan als voorbereiding op de aflossing.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier