Bashir Abdi strandt in reeksen 5. 000 meter

Bashir Abdi © Belga

Bashir Abdi heeft zich op de Olympische Spelen niet kunnen plaatsen voor de finale van de 5.000 meter. In zijn reeks werd Abdi pas zestiende in 13:42.82.

Bashir Abdi is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 5000 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 27-jarige Abdi liep 13:42.83, waarmee hij pas 16e werd in de eerste van twee reeksen en ruim boven zijn persoonlijk record (13:06.10) bleef. De eerste vijf van elke reeks en de vijf snelste verliezende tijden stoten door naar de finale, die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvindt.

De 27-jarige Belg van Somalische afkomst liep lange tijd attent voorin. “Dat was de enige manier om een kans te maken om vooraan te eindigen en een goeie tijd te lopen. Maar door die vermoeidheid is mijn missie mislukt.”

Abdi kwam zaterdag een eerste keer in actie in het olympisch stadion in Rio. Hij werd toen twintigste op de 10.000 meter. Die race zat nog wat in de benen, vertelde hij. “Alles ging heel goed tot drie ronden voor het einde. Vanaf dat moment begon ik de vermoeidheid van de 10 km echt te voelen. Ik had heel zware benen.”

Positieve balans

Abdi kende geen optimale voorbereiding op de Spelen. In juni liep hij immers een scheur op in zijn linkerhamstring. Daardoor kon hij te weinig basis leggen om enkele dagen na een 10 km opnieuw diep te gaan in een 5 km. “Door die blessure heb ik voor dit kampioenschap niet veel met spikes kunnen trainen, omdat ik mijn hamstring wat wilde sparen. Maar de piste hier is superhard, echt beton. Om dan opnieuw voor het eerst 25 rondjes (10.000m, red) met spikes af te werken, dat doet een lichaam geen deugd.”

Hoewel Abdi geen sprekend resultaat kan voorleggen op deze Spelen -hij bleef twee keer ruim boven zijn pr- maakte hij toch een positieve balans op. “Ik ben blij dat ik ondanks al dat blessureleed hier gewoon sta, en vooral gezond ben. Over mijn prestaties ben ik redelijk tevreden. Met twee of drie maanden goeie voorbereiding had ik wel betere uitslagen kunnen lopen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier