Coach Roger Lespagnard: ‘Nafi heeft nog een enorm potentieel’

© Reuters

Roger Lespagnard was een gelukkige coach, nadat zijn pupil Nafi Thiam zaterdag met winst in de zevenkamp België een vierde medaille op de Spelen in Rio de Janeiro had bezorgd. “Ik wist dat een goede prestatie mogelijk was, waar we hebben nooit over een medaille gesproken.”

“Ze is erin geslaagd het hoofd te bieden aan alle onzekerheden van de olympische beproeving, wat niet makkelijk is. Nafi, nog geen 22 jaar oud, heeft nog een enorm potentieel. Ze luistert goed en volgt de instructies meteen op.”

“Het is belangrijk voor de Belgische atletiek dat een meisje in de meerkamp olympisch kampioene is, dat gebeurt voor de eerste keer”, aldus Lespagnard. “Ik wist dat een goede prestatie mogelijk was, waar we hebben nooit over een medaille gesproken. De voorbije twee maanden heeft ze niets meer kunnen doen in het kogelstoten en het speerwerpen (wegens haar elleboogblessure, nvdr.). Aangezien we in de winter goed gewerkt hebben, kon ze haar goede conditie behouden.”

“Het was sinds (zaterdag)ochtend niet makkelijk”, vervolgde de Luikenaar. “Het verspringen was niet eenvoudig (ongeldige eerste poging). Daarna volgde het speerwerpen met een persoonlijk record van 53m13. Op de 800m verbeterde ze eveneens haar persoonlijk record met 2:16.54. Ze heeft haar race heel goed ingedeeld. Dit is een perfect jaar, ze heeft goed gewerkt.”

“Ik hoop dat Nafi nog zal deelnemen aan het hoogspringen (kwalificaties donderdag, finale zaterdag, nvdr.). Ze kan nog een mooie prestatie neerzetten. Het zou niet slecht zijn mocht ze voor een tweede keer olympisch kampioene worden”, besloot Lespagnard lachend.

Eddy De Smedt: ‘Onverwacht, verdiend en wat een klasse’

“Woorden schieten mij tekort”, verklaarde Eddy De Smedt, de delegatieleider van Team Belgium. “Dit is tegelijkertijd onverwacht en super verdiend. Ze heeft de zevenkamp op haar leeftijd met zo’n meesterschap gedomineerd. Wat een klasse. Nafi heeft haar laatste race goed ingedeeld en gecontroleerd. Ze ging van start met een persoonlijk record en eindigde met een PR. Nafi is kalm en geconcentreerd gebleven. Wat een les in mentale beheersing. In moeilijke omstandigheden bij het kogelstoten en speerwerpen heeft ze het perfect gedaan. Dit is formidabel.”

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier