‘Dopingcontroleurs bedreigd door Russische geheime dienst’

© Reuters

Van de in totaal 3.000 geplande dopingcontroles zouden er 736 niet doorgevoerd geweest zijn door toedoen van de Russische geheime dienst.

De Russische geheime dienst heeft volgens het Wereldantidopingagentschap WADA dopingcontroleurs bedreigd met een verbanning uit Rusland. Zo werd geprobeerd om dopingcontroles bij Russische sporters tegen te houden met het oog op de Olympische Spelen van Rio.

De nieuwe onthullingen van het WADA zullen ongetwijfeld hub impact hebben in Wenen, waar de IAAF vrijdag beslist of de Russische atleten al dan niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus).

“Agenten van de Russische geheime dienst hebben ermee gedreigd om dopingcontroleurs te verdrijven uit Rusland”, schrijft het WADA in zijn rapport. Van de in totaal 3.000 geplande dopingcontroles zouden er 736 niet doorgevoerd geweest zijn door toedoen van de Russische geheime dienst.

Urine ingebracht

Het WADA voerde sinds november onderzoek naar de Russen nadat bleek dat er veelvuldig geknoeid werd met dopingtesten. Daarbij werden 52 atleten positief bevonden op het gebruik van doping, waarvan 49 op meldonium. Ook bleken 111 atleten niet in orde te zijn met hun “whereabouts”. Ook dat kan bij meerdere overtredingen tot een schorsing leiden. Volgens het WADA had de lijst met dopingovertredingen nog veel langer kunnen zijn. Zo zouden veel atleten op het laatste moment hebben afgehaakt voor wedstrijden, om zo een mogelijke dopingcontrole te ontwijken.

In het rapport staat ook een voorbeeld van een atlete die op een speciale manier probeerde te knoeien bij een controle. Ze had een soort capsule ingebracht bij zichzelf, waarin ze “propere” urine had opgeslagen. Die urine belandde echter naast het potje op de grond waarna ze de controleur probeerde om te kopen. Zonder succes, zodat er uiteindelijk afwijkende waarden werden teruggevonden.

Ook hebben verschillende laboratoria van het WADA vastgesteld dat er dopingstalen van Russische atleten al voor ontvangst geopend werden door de Russische douane. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier