El Hachimi wordt zestiende in WK-marathon

Ghirmay Ghebreslassie, de winnaar © BELGA

Abdelhadi El Hachimi is op de openingsdag van het WK atletiek in de Chinese hoofdstad Peking in de marathon bij de mannen in 2u17:40 op de zestiende plaats geëindigd. De overwinning was verrassend voor de Eritreeër Ghirmay Ghebreslassie.

De veertigjarige Abdelhadi El Hachimi was zaterdag de eerste Belg die in actie kwam op deze vijftiende editie van het WK. Vooraf hoopte de ouderdomsdeken in de Belgische selectie op een plaats in de top twintig, maar tijdens de loodzware marathon in de Chinese hoofdstad werd al snel duidelijk dat de nummer veertien van vorig jaar op het EK in Zürich beter zou doen. El Hachimi viel in het slot in de schaduw van het Vogelneststadion nog wel wat terug, om zo uiteindelijk op een knappe zestiende stek te finishen.

Abdelhadi El Hachimi
Abdelhadi El Hachimi © BELGA

Ghebreslassie

De overwinning ging verrassend naar de amper negentienjarige Ghirmay Ghebreslassie, die in Peking nog maar de derde marathon in zijn carrière afwerkte. De Eritreeër had voor de 42,195 kilometer in de Chinese hitte 2u12:27 nodig en pakte zo het eerste goud op dit WK en tevens ook de eerste gouden medaille ooit voor zijn land op de wereldkampioenschappen atletiek. Het zilver was voor de Ethiopiër Yemane Tsegay (2u13:07), de Oegandees Munyo Solomon Mutai (2u13:29) pakte het brons.

‘Les geleerd in Zürich’

“Ik ben echt tevreden met deze zestiende plaats”, vertelde El Hachimi na de finish.

“Ik ben kalm gebleven en heb niet de fout van vorig jaar in Zürich gemaakt. Toen was ik te snel vertrokken, waardoor ik op het einde een terugval kreeg. Deze keer ben ik tot bij de dertigste kilometer bij de kopgroep gebleven. Nadien werd het door de warmte lastiger en heb ik geprobeerd mijn plek te behouden. Daardoor kon ik nog goed finishen en was ik fysiek eigenlijk nog in orde. Mijn tijd (2u17:40, red) kon beter, maar dat heeft vooral met de warmte te maken”, aldus de veertigjarige El Hachimi, de ouderdomsdeken in de Belgische selectie.

Nu de kwalificatie voor de marathon op de Olympische Spelen van volgend jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro op zak is, wordt de blik al op de Spelen gericht. “Dat is absoluut een prioriteit. Ik loop nog twee marathons: eind oktober start ik in het Nederlandse Eindhoven en in april volgt er nog eentje, maar ik weet nog niet dewelke.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier