“IAAF blokkeert publicatie dopingonderzoek”

© IMAGEGLOBE

De internationale atletiekfederatie IAAF zou de publicatie van een onderzoek naar dopinggebruik onder atleten hebben tegengehouden. Volgens The Sunday Times bleek uit de studie dat ongeveer een derde van de topatleten in de wereld verboden middelen heeft gebruikt.

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Tübingen voerden in 2011 vertrouwelijke gesprekken met deelnemers aan de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea. Daaruit zou zijn gebleken dat 29 tot 34 procent van de 1.800 atleten de anti-dopingregels in de voorgaande twaalf maanden had overtreden.

Het onderzoek was gefinancierd door het anti-dopingagentschap WADA, dat van de IAAF een veto had gekregen over de publicatie van het rapport. In ruil daarvoor kregen de onderzoekers toestemming met de topatleten te praten. Ze zouden ook een geheimhoudingsclausule hebben moeten ondertekenen, aldus The Sunday Times.

Hoofdonderzoeker Rolf Ulrich zegt in de krant dat het de onderzoekers is verboden ook maar te praten over de onderzoeksresultaten. “De IAAF blokkeert het”, stelde hij. De atletiekfederatie liet aan de krant weten met de onderzoekers en het WADA te onderhandelen over publicatie van de gegevens. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier