Kimetto breekt wereldrecord in marathon Berlijn

Dennis Kimetto © Reuters

Bij de 41ste marathon van Berlijn heeft de Keniaan Dennis Kimetto een nieuw wereldrecord gelopen. Hij verbrak daarmee de beste tijd van landgenoot Wilson Kipsang uit 2013.

De Keniaan Dennis Kimetto heeft in de 41ste marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord gelopen. Hij kwam na 42 kilometer en 195 meter over de finish in 2u02:57.

De 30-jarige Kimetto deed het daarmee 26 seconden beter dan de vorige beste tijd. Die stond sinds vorig jaar met 2u03:23 op naam van zijn landgenoot Wilson Kipsang. Ook hij liep zijn record in Berlijn, waar op het snelle en vlakke parcours al zes wereldrecords sneuvelden.

Kimetto haalde het zondag van zijn landgenoot Emmanuel Mutai. Die bleef met een tijd van 2u03:13 eveneens onder het oude wereldrecord. “Onderweg heb ik de tussentijden gezien. Ik begreep toen al dat er wel eens een wereldrecord zou kunnen inzitten”, zei Kimetto aan de finish.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Ethiopische Tirfi Tsegaye in 2u20:18. Zij won het van haar landgenote Feyse Tadese (2u20:27). De Amerikaanse Shalane Flanagan werd op 56 seconden van Tsegaye derde. In totaal stonden zo’n 40.000 lopers aan de start in het zonnige Berlijn. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier